Στη χολιγουντιανή υπερπαραγωγή «Αρμαγεδδών» οι πρωταγωνιστές καταστρέφουν με πυρηνική βόμβα έναν αστεροειδή που κινείται απειλητικά προς τη Γη. Φοιτητές, εμπνεόμενοι από την ταινία, έκαναν μια μελέτη στην οποία υποστηρίζουν ότι με τα μέσα που διαθέτει σήμερα η ανθρωπότητα αυτό που κατάφερε ο Μπρους Γουίλις και η παρέα του είναι αδύνατον να συμβεί στην πραγματικότητα.
Δεν έχουμε την βόμβα
Μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησαν τα δεδομένα της ταινίας (το μέγεθος του αστεροειδή, την ταχύτητα του, την απόσταση του από τη Γη κ.α) και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσουμε να καταστρέψουμε έναν τέτοιο αστεροειδή θα χρειαστούμε μια σούπερ βόμβα.
Οπως υπολόγισαν οι φοιτητές, για να καταστραφεί ο επικίνδυνος αστεροειδής θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε στο εσωτερικό του μια βόμβα ένα δισεκατομμύριο φορές πιο ισχυρή από τον «Μεγάλο Ιβάν», την πιο ισχυρή βόμβα που έχει εκραγεί ποτέ στη Γη. Ήταν μια βόμβα υδρογόνου ισχύος 50 μεγατόνων που εξερράγη σε δοκιμή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης το 1961.
Η έκλυση ενέργειας του «Μεγάλου Ιβάν» ήταν της τάξης των 418 χιλιάδων terajoules. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκλυση ενέργειας μιας βόμβας που θα καταφέρει να καταστρέψει έναν μεγάλο αστεροειδή θα πρέπει να είναι της τάξης των 800 τρισεκατομμυρίων terajoules! Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Special Physics Topics».