Η παρατήρηση του Διαστήματος από τη Γη παρουσιάζει πολλές δυσκολίες αφού τόσο τα πολλά και έντονα φώτα στον πλανήτη μας όσο και τα διάφορα στρώματα της ατμόσφαιρας περιορίζουν την «όραση» των επίγειων τηλεσκοπίων. Μια νέα τεχνική βοηθά στο να «καθαρίζει» ο ουρανός και τα τηλεσκόπια να παρατηρούν καλύτερα τα κοσμικά αντικείμενα και ειδικά τα πιο μακρινά. Με τη χρήση ισχυρών δεσμών λέιζερ δημιουργούνται στον ουρανό τεχνητά άστρα τα οποία επιτρέπουν στα επίγεια τηλεσκόπια να «βλέπουν» πιο καθαρά και πιο μακριά.
Το άστρο «οδηγός»
Τα τεχνητά άστρα δημιουργούνται με την προβολή μιας ισχυρής δέσμης λέιζερ στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η δέσμη λέιζερ «παρακινεί» τα ιόντα νατρίου να λάμψουν δημιουργώντας έτσι ένα ψεύτικο αστέρι.
Οι επιστήμονες εστιάζουν τα τηλεσκόπια στο τεχνητό άστρο για να ρυθμίσουν τα όργανα παρατήρησής τους έτσι ώστε να μην εμποδίζεται η οπτική τους από τις λεγόμενες «διαταραχές» της ατμόσφαιρας οι οποίες εμφανίζουν τα διαστημικά σώματα είτε θαμπά, είτε να «τρεμολάμπουν».
Οι δέσμες λέιζερ δημιουργούν τεχνητά άστρα σε ύψος περίπου 90 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Αν και με γυμνό μάτι τα τεχνητά άστρα δεν φαίνονται πιο λαμπερά από τα αληθινά η εστίαση των τηλεσκοπίων σε αυτά επιτρέπει στους επιστήμονες να κάνουν τις απαραίτητες βελτιωτικές ρυθμίσεις στα κάτοπτρα τους.
Τα τεχνητά άστρα θα χρησιμοποιηθούν για τη ρύθμιση των μεγάλων τηλεσκοπίων που βρίσκονται στα διαστημικά παρατηρητήρια της Νοτίου Αμερικής. Οπως έγινε γνωστό στο γιγάντιο τηλεσκόπιο E-ELT που βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής και θα έχει ένα κάτοπτρο με διάμετρο 39 μέτρα θα ενσωματωθεί μηχανισμός δημιουργίας έξι τεχνητών άστρων.