Το διαστημικό σκάφος Cassini που τελευταία χρόνια εξερευνά τον Κρόνο και τα δεκάδες φεγγάρια του έχει πλησιάσει ένα από αυτά, τη Διώνη, και άρχισε να στέλνει εικόνες και πληροφορίες για τον δορυφόρο. Σήμερα, Δευτέρα, το Cassini θα κάνει το κοντινότερο πέρασμα του από τη Διώνη και θα τη μελετήσει για 24 ώρες.
Η εξερεύνηση
Το Cassini θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Διώνης και θα προσπαθήσει να αποκαλύψει στοιχεία για τη σύσταση και το «περιεχόμενο» του εσωτερικού της. Επίσης θα παρατηρήσει τις ρωγμές που υπάρχουν στην επιφάνεια της αναζητώντας εκπομπές θερμότητας από το εσωτερικό τους.
Το Cassini θα προσπαθήσει να διαπιστώσει επίσης αν η Διώνη διαθέτει κάποιου είδους ατμόσφαιρα ανάλογη ίσως με εκείνη που εντόπισε στη Ρέα, το δεύτερο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που διαθέτει ένα λεπτό στρώμα ατμόσφαιρας. Η Διώνη έχει διάμετρο 1.120 χλμ και είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος δορυφόρος του Κρόνου που διαθέτει περίπου 60 μικρά και μεγάλα φεγγάρια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αύριο, Τρίτη, το Cassini θα επισκεφτεί για πολλοστή φορά τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου. Αυτή τη φορά το Cassini θα μελετήσει τις εποχιακές μεταβολές στον δορυφόρο που παρουσιάζει πολύ σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον αφού σύμφωνα με τους ειδικούς ο Τιτάνας μοιάζει γεωλογικά και ατμοσφαιρικά με τη Γη όταν αυτή βρισκόταν σε βρεφική ηλικία