Ενα πειραματικό εμβόλιο προστάτευσε πλήρως από τον ιό HIV του AIDS μισούς από τους πιθήκους που το έλαβαν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Δοκιμή σε ανθρώπους
Συγκεκριμένα τα πειραματόζωα έλαβαν το εμβόλιο και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε πολύ υψηλές δόσεις του ιού SIV (Simian Immunodeficiency Virus), ο οποίος είναι ο αντίστοιχος του HIV για τους πιθήκους. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά ώστε έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους από τη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson. Η διεθνής δοκιμή διεξάγεται σε 400 υγιείς εθελοντές υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, την Ανατολική Αφρική, τη Νότια Αφρική και την Ταϊλάνδη.
Σήμερα περί τα 35 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως είναι μολυσμένα με τον HIV ενώ ο ιός έχει σκοτώσει από την αρχή της εξάπλωσής του – πριν από περισσότερα από 30 χρόνια – 40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Παρά την πρόοδο στις θεραπείες οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα εμβόλιο θα αποτελούσε την καλύτερη λύση ώστε να ηττηθεί κάποια ημέρα ο ιός κατά κράτος.
Το εμβόλιο των δύο φάσεων
Σε δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Science» ο δρ Νταν Μπαρούκ από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και το Ινστιτούτο Ragon του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το εμβόλιο των… δύο βημάτων στους πιθήκους. Στην πρώτη φάση του το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον του εχθρού χρησιμοποιώντας μια αβλαβή εκδοχή αδενοϊού (ιού του κοινού κρυολογήματος) ώστε να εισαγάγει γονίδια του HIV εντός του οργανισμού.
Η δεύτερη φάση αφορά έγχυση μιας πρωτεΐνης της επιφάνειας του HIV μέσα στο σώμα. Η πρωτεΐνη αυτή είναι σχεδιασμένη να προκαλεί ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Η Johnson & Johnson χρησιμοποιεί την ίδια στρατηγική και για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει ενάντια στον ιό Εμπολα το οποίο βρίσκεται σε πρώιμη φάση δοκιμών σε ανθρώπους.
Πλήρης προστασία για τα μισά ζώα
Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δρ Πολ Στόφελς, επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος του φαρμακευτικού τομέα της εταιρείας «η δοκιμή του εμβολίου για τον HIV στους πιθήκους έγινε με στόχο να δοκιμαστούν τα όρια του εμβολίου μέσω της έκθεσης των ζώων σε υψηλά επίπεδα του εξαδέλφου του HIV, του SIV. Ο ιός ήταν τόσο ισχυρός ώστε να καταφέρει να μολύνει το 100% των μη εμβολιασμένων ζώων μετά από έξι εκθέσεις σε αυτόν. Παρά ταύτα, τα μισά ζώα που είχαν λάβει το εμβόλιο προστατεύθηκαν πλήρως».
Ο δρ Στόφελς τόνισε ότι ο ρυθμός μόλυνσης ανά έκθεση στον ιό ήταν 100 φορές μεγαλύτερος στο πλαίσιο της μελέτης σε σύγκριση με αυτόν που παρατηρείται συνήθως στον άνθρωπο.«Αναμένουμε ότι το εμβόλιο θα είναι πιο αποτελεσματικό στους ανθρώπους, ακόμη όμως και αν προστατεύει τους μισούς από όσους μολύνονται με τον ιό θα έχει τεράστια επίδραση στη δημόσια υγεία».
Ο ειδικός προσέθεσε ότι αν όλα πάνε καλά με την πρώτη δοκιμή του εμβολίου σε ανθρώπους, θα ακολουθήσει μεγαλύτερου εύρους κλινική δοκιμή μέσα στους επόμενους 18 ως 24 μήνες.