Η ωκυτοκίνη, η περίφημη ορμόνη στην οποία βασίζονται οι ερωτικές και κοινωνικές σχέσεις, φαίνεται ότι μπλοκάρει τη μεθυστική δράση του αλκοόλ, τουλάχιστον σε αρουραίους που αφέθηκαν να τα τσούξουν. «Σε ένα ισοδύναμο του τεστ νηφαλιότητας για αρουραίους, τα πειραματόζωα στα οποία δόθηκε αλκοόλ και ωκυτοκίνη πέρασαν με άνεση» αναφέρει ο Μάικλ Μπάουεν του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, πρώτος συγγραφέας της μελέτης στην επιθεώρηση «PNAS».
Οι μελέτες
Μια πληθώρα προηγούμενων μελετών έχει δείξει ότι η ωκυτοκίνη, η ορμόνη που δρα ως φυσικό ελιξίριο του έρωτα, βοηθά τα ζευγάρια να ερωτευτούν, τις μητέρες να συνδεθούν με τα μωρά τους, και τις ομάδες ανθρώπων να συνεργαστούν καλύτερα. Παράγεται στον εγκέφαλο στην κορύφωση της σεξουαλικής πράξης, στη διάρκεια του θηλασμού, την ώρα μιας τρυφερής αγκαλιάς, ακόμα και σε κοινωνικές επαφές που βασίζονται στην εμπιστοσύνη.
Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ωκυτοκίνη, εφόσον ληφθεί πριν από την κατανάλωση αλκοόλ, εμποδίζει το αλκοόλ να συνδεθεί στους υποδοχείς GABA-A του εγκεφάλου και να προκαλέσει έτσι μέθη. «Το αλκοόλ διαταράσσει το συντονισμό των κινήσεων επειδή αναστέλλει τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που αναλαμβάνουν το λεπτό έλεγχο των κινήσεων. Η ωκυτοκίνη προλαμβάνει αυτή τη δράση σε σημείο που να μην μπορούμε να καταλάβουμε από τη συμπεριφορά των αρουραίων ότι ήταν στην πραγματικότητα μεθυσμένοι. Είναι μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδραση» σχολιάζει ο Δρ Μπάουεν.
Η ορμόνη
Η δράση της ωκυτοκίνης στην πρόληψη της μέθης δεν έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο, ωστόσο ο Μπάουεν και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία υποψιάζονται ότι η ορμόνη θα μπλόκαρε και άλλες επιπτώσεις του αλκοόλ όπως οι διαταραχές της ομιλίας.
Το πρώτο βήμα για την επανάληψη των πειραμάτων στον άνθρωπο, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, είναι η ανάπτυξη ενός μέσου χορήγησης της ωκυτοκίνης που θα επέτρεπε σε επαρκείς ποσότητες της ορμόνης να φτάσουν στον εγκέφαλο. Στην περίπτωση των αρουραίων, η ωκυτοκίνη διοχετεύθηκε απευθείας στον εγκέφαλο με ένεση. Οι ερευνητές επισημαίνουν ακόμα ότι μια δόση ωκυτοκίνης δεν θα έσωζαν κανένα από τα αλκοτέστ: η ορμόνη μπλοκάρει τη δράση του οινοπνεύματος στον εγκέφαλο, δεν αλλάζει όμως τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα.