Γενετικές αναλύσεις – κυρίως εκείνες που αφορούν μιτοχονδριακό DNA – έχουν δείξει ότι οι σημερινοί ανθρώπινοι πληθυσμοί έχουν έναν κοινό πρόγονο, μια γυναίκα που ονομάστηκε «Εύα» και ζούσε σε κάποια περιοχή της νότιας Αφρικής πριν από 100-200 χιλιάδες έτη. Τώρα η ανάλυση του DNA του σκελετού ενός ανθρώπου που ζούσε πριν από περίπου δύο χιλιάδες έτη αποκάλυψε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τον κοντινότερο γνωστό σε εμάς συγγενή της Εύας. Η ανακάλυψη προσφέρει νέα σημαντικά δεδομένα στην προσπάθεια των επιστημόνων να καταγράψουν την εξελικτική διαδρομή του ανθρώπου.
Οι γενετικές μελέτες
Το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται από τη μητέρα, περισσότερο ή λιγότερο άθικτο. Τα τελευταία χρόνια το μιτοχονδριακό DNA βοηθά σημαντικά στη μελέτη της εξελικτικής ιστορίας διαφορετικών πληθυσμών. Η Εύα δεν ήταν βέβαια ο πρώτος άνθρωπος αλλά το μιτοχονδριακό DNA όλων των σημερινών ανθρώπινων πληθυσμών καταλήγει σε αυτή. Αν προτιμάτε, το δικό της DNA καθώς και εκείνο των απογόνων της υπάρχει σε όλη την γονιδιακή ποικιλομορφία που βρίσκουμε σήμερα στο ανθρώπινο είδος. Διεθνής ομάδα ερευνητών υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τον σκελετό ενός ανθρώπου που ζούσε στην νότια Αφρική και πέθανε το 315 π.Χ – όχι πολύ μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Η γονιδιακή ανάλυση έδειξε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ο κοντινότερος γνωστός σε εμάς συγγενής της Εύας.
Είχε ύψος περίπου 1.50 μ., ήταν ψαράς και πέθανε σε ηλικία 50 ετών. Μελετώντας το μιτοχονδριακό DNA αυτού του άνδρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι αρχαιότερο από εκείνο των σημερινών ανθρώπων και οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ανήκει σε μια ομάδα ανθρώπων-απογόνων της Εύας την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαμε μέχρι σήμερα και βρίσκεται πιο ψηλά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα-απόγονο της Εύας στο γενεαλογικό της δέντρο. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genome Biology and Evolution».