Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει τον παράγοντα που κάνει την μεσογειακή διατροφή ωφέλιμη. Σύμφωνα με τους ερευνητές πίσω από τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής είναι ο ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας ή γενικότερα των λαχανικών.
Η διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη. Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής «κουζίνας» έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κυρίως ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που πρωτίστως κάνει υγιεινή αυτή τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του King’s College του Λονδίνου θέλησαν να διαπιστώσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών (όπως δείχνουν δεκάδες μελέτες) ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά. Ετσι πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια.
Το χημικό μυστικό
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πώς όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, που ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.
«Πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας» αναφέρει ο καθηγητής καρδιαγγειακής βιοχημείας Φίλιπ Ίτον, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS». Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.