Μόνιμες αλλαγές στο DNA του εμβρύου επιφέρει η διατροφή της μητέρα την περίοδο της σύλληψης, διαπιστώνει διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.
Ακόμη και πριν τη σύλληψη
Πειράματα σε ζώα έχουν ήδη αποδείξει ότι η διατροφή όχι μόνο κατά την εγκυμοσύνη, αλλά και λίγο πριν από αυτήν, μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει κατά περίπτωση διάφορα γονίδια, ενώ τώρα για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μπράνγουεν Χένιγκ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από παρακολούθηση περίπου 165 γυναικών στη Γκάμπια, όπου οι μεγάλες εποχικές αλλαγές του κλίματος μεταξύ των διαδοχικών περιόδων ξηρασίας και βροχών έχουν ως συνέπεια να υπάρχουν αντίστοιχα μεγάλες διαφορές στη διατροφή των ανθρώπων.
Οι μισές από τις γυναίκες είχαν γεννήσει στο απόγειο της περιόδου ξηρασίας και οι άλλες μισές στο απόγειο της υγρής περιόδου. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών σε δείγματα αίματος που έλαβαν από τις γυναίκες, ενώ στη συνέχεια, δύο έως οκτώ μήνες μετά τον τοκετό, ανέλυσαν το DΝΑ των βρεφών. Η ανάλυση έδειξε ότι όντως, ανάλογα με τη διατροφή που είχε προηγηθεί κατά την εποχή της σύλληψης, τα γονίδια των παιδιών εμφάνιζαν διαφορετικό «προφίλ» δραστηριότητας.
Απαιτείται ισορροπημένη διατροφή
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γυναίκες που σκοπεύουν να αποκτήσουν παιδί, καθώς επίσης και αυτές που ήδη κυοφορούν, πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μητρική διατροφή πριν τη σύλληψη και στην αρχή της εγκυμοσύνης είναι σημαντική και μπορεί να έχει επιπτώσεις για την υγεία της επόμενης γενιάς», σημειώνει η δρ Χένιγκ.
Ο δρ Ρομπ Γουότερλαντ του Ιατρικού Κολεγίου Μπέιλορ στο Χιούστον του Τέξας, σχολιάζει ότι η νέα έρευνα αποτελεί απόδειξη -και στους ανθρώπους πλέον- ότι η διατροφή της μητέρας έχει επιγενετικές συνέπειες για το παιδί της.
Να σημειωθεί ότι μελέτη σε πειραματόζωα έχει δείξει ότι ακόμη και το χρώμα του τριχώματος των απογόνων μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή της μητέρας. Η επίπτωση αυτή θεωρείται επιγενετική, καθώς το DNA τροποποιείται από χημικές αλλαγές που επιφέρει το περιβάλλον (στη συγκεκριμένη περίπτωση η μητρική διατροφή).