Ανθρώπινο δέρμα που «γεννήθηκε» στο εργαστήριο μπορεί να σώσει πειραματόζωα τα οποία σήμερα χρησιμοποιούνται στις δοκιμές φαρμάκων και καλλυντικών, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.
Εξελιγμένο «προϊόν» εργαστηρίου
Ειδικοί του King’s College του Λονδίνου κατάφεραν να δημιουργήσουν μια στιβάδα ανθρώπινου δέρματος από βλαστικά κύτταρα, τα πιο πολυδύναμα κύτταρα του σώματος, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην έγκριτη επιθεώρηση «Stem Cell Reports». Παρότι βλαστικά κύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για τη δημιουργία δέρματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, το δικό τους «τέκνο» μοιάζει περισσότερο με αληθινό δέρμα καθώς διαθέτει έναν διαπερατό φραγμό. Ετσι το εξελιγμένο δέρμα εργαστηρίου προσφέρει μια οικονομική (και όχι μόνο) εναλλακτική στην κλασική τακτική δοκιμών φαρμάκων και καλλυντικών σε ζώα.
Η τελευταία εξωτερική στιβάδα του ανθρώπινου δέρματος, γνωστή ως επιδερμίδα, προσφέρει ένα προστατευτικό φράγμα το οποίο αποτρέπει την υγρασία από το να… δραπετεύσει ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει στα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό.
Χρήση επαναπρογραμματισμένων δερματικών κυττάρων
Επιστήμονες έχουν καταφέρει εδώ και αρκετά χρόνια να δημιουργήσουν ανθρώπινη επιδερμίδα στο εργαστήριο, ωστόσο η νέα μελέτη πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Και αυτό διότι οι επιστήμονες δημιούργησαν το ανθρώπινο δέρμα με χρήση επαναπρογραμματισμένων δερματικών κυττάρων, γεγονός που προσφέρει τη δυνατότητα για μια ατέρμονη παραγωγή του κύριου τύπου δερματικών κυττάρων που εντοπίζονται στην επιδερμίδα. Συγχρόνως οι ερευνητές καλλιέργησαν τα δερματικά κύτταρα σε περιβάλλον με χαμηλά επίπεδα υγρασίας, γεγονός που προσέφερε στο δέρμα έναν φραγμό παρόμοιο με εκείνον του πραγματικού δέρματος.
Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Ντούσκο Ιλιτς ανέφερε στο BBC ότι «το μοντέλο που δημιουργήσαμε είναι κατάλληλο για τις δοκιμές νέων φαρμάκων και καλλυντικών, κάτι που θα αντικαταστήσει τα μοντέλα ζώων. Πρόκειται για μια μέθοδο φθηνή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι η ίδια τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις δοκιμές νέων θεραπειών ενάντια σε παθήσεις του δέρματος όπως το έκζεμα.