Τον Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ εντόπισε σε ανασκαφή λείψανα που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον βρετανό βασιλιά Ριχάρδο τον Γ’. Αμέσως μετά έγιναν κάποιες εξετάσεις DNA οι οποίες ταυτοποίησαν τα λείψανα με τον Ριχάρδο. Μια ομάδα γενετιστών του ίδιου πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι θα επιχειρήσει να κάνει πλήρη αποκωδικοποίηση του DNA του βρετανού βασιλιά.

To αρχείο

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα γενετικό αρχείο του Ριχάρδου στο οποίο θα έχουν πρόσβαση ιστορικοί, ερευνητές αλλά και απλοί πολίτες. Το αρχείο αυτό, αν τελικά δημιουργηθεί, αναμένεται μεταξύ άλλων να αποκαλύψει στοιχεία τόσο για την καταγωγή του Ριχάρδου αλλά και πληροφορίες για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Η παλαιότητα των δειγμάτων του DNA που έχουν στην κατοχή τους οι ερευνητές από τα λείψανα του Ριχάρδου καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθεια δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου γενετικού «προφίλ» του αλλά ευελπιστούν ότι τελικά θα τα καταφέρουν.

Βιογραφικό

Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’, γνωστός κι ως «καμπούρης» – επειδή έπασχε από οξεία σκολίωση – απαθανατίστηκε από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ και την περίφημη κραυγή «Το βασίλειό μου για ένα άλογο». Ο Ριχάρδος ο Γ΄ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστού κι ως «Πολέμου των Ρόδων»). Η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.

Τόσο ο Σαίξπηρ, όσο και οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε, εξασφάλισαν ότι ο Ριχάρδος ο Γ’ θα μείνει στην ιστορία ως «κακός», καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν υπεύθυνος για τον φόνο των νεαρών ανιψιών του, του βασιλιά Εδουάρδου του Ε’ και του πρίγκιπα Ριχάρδου, που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου. Ο νικητής της αναμέτρησης Ερρίκος Τυδώρ στέφθηκε βασιλιάς Αγγλίας ως Ερρίκος Ζ’