Τα συμπληρώματα βιταμινών είναι… πεταμένα λεφτά και δεν προσφέρουν οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ομάδα κορυφαίων επιστημόνων.
Ακόμη και επιβλαβής η λήψη
Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Αnnals of Internal Medicine» καθηγητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ τονίζουν ότι «η λήψη συμπληρωμάτων από ενηλίκους που τρέφονται καλά δεν έχει σαφή οφέλη ενώ μπορεί να είναι ακόμη και επιβλαβής δημιουργώντας ψεύτικες ελπίδες σχετικά με νόσους που δεν μπορούν να θεραπευθούν».
Το άρθρο αυτό συνέπεσε με τη δημοσίευση ορισμένων από τις πιο ενδελεχείς μελέτες σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμινών οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά μισό εκατομμύριο άτομα.
Οι μελέτες
Η μια από αυτές τις μελέτες ανέλυσε 24 προηγούμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν 450.000 άτομα και έδειξε ότι δεν υπήρχε θετική επίδραση στη θνησιμότητα από τη λήψη βιταμινών. Στο πλαίσιο της δεύτερης μελέτης εξετάστηκαν 6.000 ηλικιωμένοι άνδρες και, όπως φάνηκε, η λήψη βιταμινών δεν βοηθούσε ενάντια στη φθορά των νοητικών ικανοτήτων 12 χρόνια αργότερα.
Η τρίτη μελέτη περιελάμβανε 1.700 άνδρες και γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα και δεν έδειξε κάποιο όφελος για την υγεία στα άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών.
Όλα αυτά τα στοιχεία οδήγησαν τους επιστήμονες από το Τζονς Χόπκινς και το Γουόρικ να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των περισσότερων συμπληρωμάτων βιταμινών πρέπει να αποφεύγεται. Όπως γράφουν οι ειδικοί «οι βιταμίνες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των χρόνιων νόσων. Αρκετά».
Ο Εντγκαρ Μίλερ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίζει πολύ σημαντικές ελλείψεις στη διατροφή του. Η αλήθεια είναι όμως ότι – αν και γενικώς υπερσιτιζόμαστε – η διατροφή μας είναι επαρκέστατη».
Στο στόχαστρο η βιταμίνη D
Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μια εβδομάδα μετά τη δημοσίευση ειδικών του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Πρόληψη στη Λιόν της Γαλλίας οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό αποτελούν συνέπεια παρά αιτία κακής υγείας.
Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν ότι η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην πρόληψη ασθενειών προάγοντας την απορρόφηση ασβεστίου και την καλή υγεία των οστών. Ωστόσο αρμόδιοι οργανισμοί βρίσκονται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των συστάσεων σχετικά με τη βιταμίνη D.