Το χασμουρητό είναι γνωστό ότι μπορεί να γίνει «μεταδοτικό» μεταξύ ανθρώπων, φαίνεται όμως ότι μπορεί και να μεταπηδά από είδος σε είδος. Μελέτη στην Ιαπωνία δείχνει ότι τα σκυλιά έχουν την τάση να χασμουριούνται όταν βλέπουν έναν άνθρωπο να χασμουριέται, και μάλιστα αντιδρούν περισσότερο στα χασμουρητά των αφεντικών τους από ό,τι στα χασμουρητά αγνώστων.

Συναισθηματική σύνδεση ή ένδειξη στρες;

Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις μεταδοτικότητας του χασμουρητού από τους ανθρώπους στα σκυλιά. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι τα τετράποδα χασμουριούνται ως ένδειξη συναισθηματικής σύνδεσης με τους ιδιοκτήτες τους, άλλοι όμως θεωρούν ότι το σκυλίσιο χασμουρητό είναι ένδειξη στρες.

Προκειμένου να δώσουν μια οριστική απάντηση στο ερώτημα, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο βιντεοσκόπησαν 25 σκυλιά από διάφορες ράτσες την ώρα που ο ιδιοκτήτης τους ή ένας ερευνητής χασμουριόταν ή υποκρινόταν ότι χασμουριέται.

Η ανάλυση των βίντεο έδειξε ότι τα σκυλιά αντιδρούν περισσότερο στα πραγματικά χασμουρητά από ό,τι στα προσποιητά. Έδειξε επίσης ότι είναι πιθανότερο να «κολλήσουν» το χασμουρητό του αφεντικού τους από ό,τι το χασμουρητό ενός αγνώστου.

Δεν νιώθουν άγχος

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κανένα από τα 25 σκυλιά δεν εμφάνισε ταχυπαλμία, παρατήρηση που σημαίνει ότι τα πειραματόζωα πιθανότατα δεν νιώθουν άγχος.

Το συμπέρασμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, είναι ότι το μεταδοτικό χασμουρητό είναι εκδήλωση συναισθηματικής ταύτισης.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι: άραγε κολλάνε και οι άνθρωποι χασμουρητό από τα σκυλιά τους;