Ποντίκια με ως και 200 όγκους στους πνεύμονες θεραπεύθηκαν πλήρως από τον καρκίνο με χρήση μιας τεχνικής γονιδιακής θεραπείας. Αυτό υποστηρίζουν ερευνητές του Ινστιτούτου Ογκολογίας Vall d’ Hebron στη Βαρκελώνη με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Genes and Development».
Βάζοντας «φρένο» στη Myc
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι μπλόκαραν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Myc και η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων- η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται στη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει και σε ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη «πυροδοτώντας» την εμφάνιση καρκίνου όταν υπερπαράγεται από τον οργανισμό. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαφανίσουν τους όγκους χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη παρενεργειών.
Η μελέτη έδειξε πως η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμη και όταν χορηγήθηκαν αρκετοί κύκλοι της, γεγονός σημαντικό καθώς αποδεικνύει πως τα πειραματόζωα δεν εμφάνισαν αντίσταση σε αυτή, κάτι που συμβαίνει συχνά σε ό,τι αφορά τις θεραπείες για τον καρκίνο.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προσαρμόσουν τη θεραπεία σε μια μορφή η οποία θα είναι ασφαλής για τους ανθρώπους έτσι ώστε η αποτελεσματικότητά της να ελεγχθεί στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών. Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Λάουρα Σούσεκ «είμαι πεπεισμένη ότι η μελέτη αυτή θα αλλάξει την πορεία των θεραπειών για τον καρκίνο, παρότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρός».
Ενεργοποίηση μεταλλαγμένου γονιδίου
Στο πλαίσιο του πειράματος τα ποντίκια έλαβαν μαζί με το νερό τους ένα αντιβιοτικό το οποίο ενεργοποιεί ένα μεταλλαγμένο γονίδιο γνωστό ως Οmomyc – η ενεργοποίηση του γονιδίου οδήγησε σε μπλοκάρισμα της παραγωγής της πρωτεΐνης Myc.
Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει πως η συγκεκριμένη φιλοσοφία μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της δράσης της Myc – ωστόσο μέχρι σήμερα υπήρχαν φόβοι ότι η διαδικασία θα συνδεόταν με σοβαρές παρενέργειες.
Τα ποντίκια των ισπανών ειδικών εμφάνιζαν ως και 200 όγκους στους πνεύμονες και λάμβαναν τη θεραπεία επί τέσσερις εβδομάδες (με διάλειμμα τεσσάρων εβδομάδων κάθε φορά) επί περισσότερο από έναν χρόνο.
Μετά την πρώτη θεραπεία οι όγκοι σε όλα τα ζώα εξαφανίστηκαν, ωστόσο στο 63% των περιπτώσεων εμφανίστηκε υποτροπή. Μετά τον δεύτερο κύκλο θεραπείας μόνο το 11% των αρχικών όγκων επανεμφανίστηκε. Μετά από οκτώ κύκλους θεραπείας, μόνο δύο όγκοι μπορούσαν να ανιχνευθούν.
Χωρίς ανθεκτικότητα στη θεραπεία
Η δρ Σούσεκ τόνισε ότι «το πιο σημαντικό εύρημα ήταν πως δεν υπήρξαν σημάδια αντίστασης στη θεραπεία. Το σημαντικότερο μειονέκτημα πολλών θεραπειών για τον καρκίνο είναι ότι η ασθένεια παρουσιάζει κάποια στιγμή ανθεκτικότητα και επανεμφανίζεται πιο επιθετικά. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας έχουν διάρκεια, ότι δεν εμφανίζεται υποτροπή του καρκίνου ούτε ανθεκτικότητα στη θεραπευτική προσέγγιση, μαρτυρεί ότι η θεραπεία που στοχεύει τη Myc μπορεί να ανοίξει νέες οδούς στην αντιμετώπιση του καρκίνου».
Η προσέγγιση δεν είναι (αυτή τη στιγμή) εφαρμόσιμη στον άνθρωπο
Πάντως, σχολιάζοντας τα νέα αποτελέσματα ο Φραντσέσκο Πετσέλα, καθηγητής Παθολογίας των Ογκων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε ότι αυτή είναι υποσχόμενη, υπογράμμισε όμως ότι η προσέγγιση δεν μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμη στον άνθρωπο. «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να μπλοκάρουμε και στον άνθρωπο το γονίδιο που στόχευσαν οι ειδικοί στα ποντίκια. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αν είναι δυνατόν να αναστείλουμε τη δράση αυτού του γονιδίου στους ανθρώπους χωρίς να προκληθούν προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση ανοίγει το πεδίο για εντοπισμό νέων φαρμακευτικών παραγόντων».