Ένα νέο εμφύτευμα το οποίο υποκαθιστά το μέσο ους μπορεί να προσφέρει φυσιολογική ακοή σε κωφούς ασθενείς. Η πρωτοποριακή αυτή εφεύρεση που ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Chalmers και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σαλγκρένσκα (αμφότερα βρίσκονται στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας) έλαβε πρόσφατα έγκριση για χρήση στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη επέμβαση έγινε σε έναν ασθενή τον περασμένο μήνα στο Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα.
Η διαδικασία τοποθέτησης
Κατά την επέμβαση οι ειδικοί εισάγουν το εμφύτευμα, το οποίο είναι λίγο μικρότερο από έξι εκατοστά σε μήκος, πίσω από το αφτί κάτω από το δέρμα και το προσδένουν στο οστό του κρανίου. Στη νέα τεχνική το οστό του κρανίου χρησιμοποιείται ως μέσο για τη μετάδοση των ηχητικών δονήσεων στο μέσο ους, μια διαδικασία που ονομάζεται οστική αγωγιμότητα.
«Ακούμε το 50% της ίδιας της φωνής μας μέσω της οστικής αγωγιμότητας, οπότε αυτοί οι ήχοι γίνονται αντιληπτοί ως αρκετά φυσικοί» εξηγεί ο καθηγητής Μπο Χόκανσον από το Τμήμα Σημάτων και Συστημάτων στο Chalmers.
Το νέο εμφύτευμα (Bone Conduction Implant, BCI, Εμφύτευμα Οστικής Αγωγιμότητας) τοποθετείται με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με την αντίστοιχη συσκευή οστικής αγωγιμότητας που χρησιμοποιείται σήμερα και η οποία «αγκιστρώνεται» στο οστό του κρανίου με μια βίδα τιτανίου που περνά μέσα από το δέρμα. Ετσι ο ασθενής δεν έχει φόβο να χάσει τη βίδα ενώ παράλληλα δεν υπάρχει και κίνδυνος πρόκλησης δερματικών λοιμώξεων γύρω από το σημείο όπου είναι τοποθετημένη η βίδα.
Το νέο εμφύτευμα υποκαθιστά το μέσο ους και προσδένεται στο οστό του κρανίου (Πηγή:Boid/Chalmers)
Η πρώτη επέμβαση
Η πρώτη επέμβαση που αφορούσε τοποθέτηση του εμφυτεύματος έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου του 2012 και όλα πήγαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως ανέφερε ο Μονς Ιεγκ-Ούλοφσον από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Σαλγκρένσκα. Μετά την τοποθέτηση απαιτούνται έξι εβδομάδες προκειμένου να επουλωθεί το τραύμα που δημιουργείται από την αγκίστρωση του εμφυτεύματος στο κρανίο προτού οι ειδικοί ανοίξουν τον επεξεργαστή του ήχου. Σύντομα λοιπόν θα φανεί ποια είναι η αποτελεσματικότητα και η λειτουργικότητα του εμφυτεύματος στον κάθε ασθενή ξεχωριστά ανάλογα με τις ανάγκες του. Οι ειδικοί αναμένεται να ελέγχουν το εμφύτευμα κάθε τρεις μήνες επί ένα έτος μετά την επέμβαση.
Για ασθενείς με απώλεια ακοής από διαφορετικά αίτια
Η συγκεκριμένη τεχνική απευθύνεται σε άτομα με απώλεια της ακοής εξαιτίας χρόνιας φλεγμονής του έξω ή του μέσου ωτός, εξαιτίας νόσων των οστών ή και σε άτομα με συγγενείς ανωμαλίες του έξω ωτός, του μέσου ωτός ή του ακουστικού καναλιού. Τέτοιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν συνήθως σοβαρά προβλήματα ακοής και τα υπάρχοντα βοηθήματα τα οποία λύνουν νευρολογικά προβλήματα του έσω ωτός σπάνια μπορούν να τους βοηθήσουν. Επιπροσθέτως η νέα συσκευή μπορεί να βοηθήσει άτομα με προβλήματα και στο έσω ους. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χόκανσον «υπάρχουν ασθενείς με νευρολογική διαταραχή που μειώνει την ικανότητα ακοής ακόμη και στον κοχλία. Μέσω της κλινικής μελέτης μας θα προσπαθήσουμε να δούμε εάν το εμφύτευμα μπορεί να βοηθήσει και αυτά τα άτομα».
Μεγάλα οφέλη
Σε περίπτωση που η τεχνική αποδειχθεί αποτελεσματική τα οφέλη για τους ασθενείς αναμένονται μεγάλα. Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι ο ήχος που θα μπορούν να ακούνε οι ασθενείς θα είναι υψηλότερος κατά 5 ντεσιμπέλ σε σύγκριση με τις προηγούμενες τεχνικές που βασίζονται σε «αγκίστρωση» με βίδα στο οστό του κρανίου. Από τα πειράματα προέκυψε επίσης ότι με το νέο εμφύτευμα η ποιότητα του ήχου είναι καλύτερη σε υψηλές συχνότητες.
Οι ειδικοί αναμένεται να προχωρήσουν σε επεμβάσεις και σε άλλους ασθενείς μέσα στην άνοιξη του 2013 ενώ ελπίζουν ότι μέσα σε ένα με δύο χρόνια το εμφύτευμα θα μπορεί να τοποθετείται σε ασθενείς σε ευρεία κλίμακα.