Η λήψη του αντιγριπικού εμβολίου κατά τη νέα περίοδο γρίπης που έχει ήδη ξεκινήσει μπορεί να μειώσει όχι μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό της γρίπης αλλά και εκείνον της εμφάνισης καρδιοπαθειών. Μια νέα ανασκόπηση στοιχείων που διεξήχθη από ειδικούς του Women’s College Hospital και του Πανεπιστημίου του Τορόντο δείχνει ότι το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί ουσιαστικώς ένα εμβόλιο 2 σε 1 και μπορεί να σώσει πολλές ζωές.
50% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακού επεισοδίου
Τα ευρήματα των ειδικών από τον Καναδά έδειξαν ότι τα άτομα που έλαβαν το αντιγριπικό εμβόλιο είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο και 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με όσα δεν υποβλήθηκαν στον εμβολιασμό. Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την καρδιαγγειακή υγεία στο Τορόντο οι ερευνητές σημειώνουν ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» διατήρησης της υγείας της καρδιάς και των αγγείων αποτρέποντας την εμφάνιση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ο δρ Τζέικομπ Γιούντελ και οι συνεργάτες του προχώρησαν σε μετα-ανάλυση τεσσάρων προηγούμενων μελετών οι οποίες περιελάμβαναν συνολικά περισσότερα από 3.000 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 60 έτη – ορισμένοι από τους εθελοντές έπασχαν από καρδιοπάθεια ενώ άλλοι όχι. Σε όλες τις μελέτες οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη έλαβε το αντιγριπικό εμβόλιο, η δεύτερη δεν έλαβε εμβόλιο ενώ η τρίτη έλαβε εικονικό εμβόλιο. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί ένα έτος.
Εμβόλιο και για την καρδιά
Τι έδειξαν τα ευρήματα; Ότι πιθανότατα «το εμβόλιο της γρίπης είναι και εμβόλιο για την καρδιά» σύμφωνα με τα λόγια του δρος Γιούντελ.
Κατά το έτος που ακολούθησε τον εμβολιασμό κατεγράφησαν 187 περιπτώσεις εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, συμπεριλαμβανομένων 65 θανάτων μεταξύ των συμμετεχόντων. Η ανάλυση έδειξε ότι ασχέτως του εάν οι εθελοντές είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας, όσοι εξ αυτών έλαβαν το εμβόλιο της γρίπης είχαν μικρότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο ή να πεθάνουν εξαιτίας του.
Παρότι η αιτία για αυτή τη σύνδεση δεν είναι ξεκάθαρη ο δρ Γιούντελ εκτιμά ότι όταν ένα άτομο εμφανίζει καρδιοπάθεια υπάρχει ένας παράγοντας που κάποια δεδομένη στιγμή δρα ως καταλύτης – για παράδειγμα η γρίπη συνδέεται με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, γεγονός που μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο.
Μείωση της φλεγμονής
Η δρ Σάρα Σάμαν, καρδιολόγος από το Ινστιτούτο για την Καρδιαγγειακή Υγεία των Γυναικών στο Καρδιολογικό Νοσοκομείο Μπέιλορ στο Τέξας εξηγεί ότι πιθανώς το «κλειδί» της σύνδεσης μεταξύ αντιγριπικού εμβολίου και αποφυγής των καρδιαγγειακών επεισοδίων είναι η μείωση της φλεγμονής. Όπως σημειώνει η ειδικός η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, όταν ένα άτομο μολύνεται με τον ιό της γρίπης αυξάνονται στο αίμα του τα επίπεδα φλεγμονωδών ουσιών – η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά επεισόδια. «Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή καθιστά ασταθείς τις αθηρωματικές πλάκες στα αιμοφόρα αγγεία. Οι ασταθείς πλάκες είναι πιο πιθανό να διαρραγούν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν θρόμβοι αίματος. Οι θρόμβοι με τη σειρά τους μπορούν να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στις αρτηρίες προκαλώντας έμφραγμα (εάν το συγκεκριμένο αγγείο τροφοδοτεί την καρδιά) ή εγκεφαλικό (εάν το αγγείο τρέφει τον εγκέφαλο».
Σύμφωνα με τον δρα Γιούντελ το ποσοστό του 50% στη μείωση καρδιαγγειακών επεισοδίων που προέκυψε από τη μελέτη είναι υψηλό. «Ακόμη και αν στην πραγματικότητα το εμβόλιο της γρίπης μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού κατά μόλις 10%, μπορεί να σώσει πολλές ζωές σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο ειδικός κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι μια νέα, μεγαλύτερου εύρους μελέτη θα μπορούσε να διαφωτίσει σχετικά με τα ακριβή ποσοστά μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου που προσφέρει το εμβόλιο της γρίπης. Όπως είπε, ελπίζει ότι θα ξεκινήσει σύντομα μια τέτοια μελέτη με τους συνεργάτες του.