Η μελέτη μιας ανθρώπινης γνάθου ηλικίας 6,5 χιλιάδων ετών αποκάλυψε το αρχαιότερο μέχρι στιγμής σφράγισμα δοντιού. Οπως διαπιστώθηκε, ο αρχαίος… οδοντίατρος τοποθέτησε στο σπασμένο δόντι του ασθενή κερί μέλισσας.
Απρόσμενη ανακάλυψη
Η γνάθος είχε εντοπιστεί στις αρχές του 20ου αιώνα έξω από το χωριό Λόντσε της Σλοβενίας που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Επρόκειτο για ένα από τα αρχαιότερα ευρήματα ανθρώπου στην περιοχή και για αυτόν τον λόγο η γνάθος εκτέθηκε σε μουσείο της γειτονικής Τεργέστης.
Ολο αυτό το διάστημα κανείς δεν είχε παρατηρήσει κάτι περίεργο στη γνάθο. Πιθανότατα το ενδιαφέρον εύρημα να παρέμενε για πολύ καιρό ακόμη «κρυμμένο» αν μια ερευνητική ομάδα της Τεργέστης δεν αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει τη γνάθο για να δοκιμάσει έναν καινούργιο εξοπλισμό απεικόνισης με χρήση ακτίνων Χ.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι ερευνητές εντόπισαν κάτι περίεργο σε έναν κυνόδοντα. Αποφάσισαν να διερευνήσουν τι υπήρχε στο δόντι μέσω της δημιουργίας μιας τρισδιάστατης εικόνας υψηλής ανάλυσης. Ετσι αποκαλύφθηκε ότι το δόντι είχε σπάσει και η κάθετη ρωγμή που υπήρχε σε αυτό καλύφθηκε με κάποιο υλικό.
Η υπέρυθρη φασματοσκόπηση που έκαναν οι ερευνητές στο δόντι αποκάλυψε ότι το υλικό του σφραγίσματος ήταν κερί μέλισσας. Η περαιτέρω μελέτη της γνάθου έδειξε ότι ανήκε σε έναν άνδρα ηλικίας 24-30 ετών.
Πριν από έντεκα χρόνια ανακαλύφθηκαν στο Πακιστάν ευρήματα που μαρτυρούν τη χρήση οδοντιατρικών μεθόδων πριν από 7,5-9 χιλιάδες έτη. Όμως το αρχαιότερο σφράγισμα είναι αυτό που ανακαλύφθηκε τώρα στη γνάθο της Σλοβενίας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE»