Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και η χρήση του στη θέση του κανονικού τσιγάρου είναι πιθανώς ωφέλιμη για την υγεία, καταλήγει μικρή μελέτη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι βέβαια υγιεινή συνήθεια, είναι όμως ένα ασφαλές υποκατάστατο του κανονικού τσιγάρου» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, ο οποίος παρουσίασε τη μελέτη του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο. Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της Εταιρείας.

«Δεδομένου ότι το κάπνισμα ενέχει ακραίους κινδύνους, τα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβή, και η αντικατάσταση του κανονικού τσιγάρου με ηλεκτρονικού ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για την υγεία» ανέφερε ο Δρ Φαρσαλινός.

Μελέτη της άμεσης επίδρασης στην καρδιά
ς
Η ομάδα του εξέτασε την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις σε 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά τη χρήση της συσκευής για διάστημα επτά λεπτών.

Το τσιγάρο βρέθηκε να επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία προκαλώντας αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μια μικρή μόνο αύξηση της πίεσης.

Η μελέτη του Δρος Φαρσαλινού είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην καρδιακή λειτουργία, ωστόσο μια άλλη ελληνική μελέτη διαπίστωνε νωρίτερα εφέτος ότι η χρήση της συσκευής δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων.

Ο ίδιος ο Δρ Φαρσαλινός παραδέχεται ότι οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου πρέπει να εξεταστούν με μεγαλύτερες κλινικές μελέτες.

Χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση

Άλλοι ειδικοί που συμμετέχουν στο συνέδριο του Μονάχου δήλωσαν επίσης επιφυλακτικοί, αναγνώρισαν όμως ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα το ηλεκτρονικό τσιγάρο ίσως προσφέρει οφέλη:

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχει τις χιλιάδες άλλες χημικές ουσίες, πέρα από τη νικοτίνη, που περιέχει το κανονικό τσιγάρο» σχολίασε ο Δρ Ράσελ Λούπκερ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

«Ασφαλές συμπέρασμα δεν νομίζω ότι υπάρχει, το σίγουρο όμως είναι ότι οι επιδράσεις [του τσιγάρου] μειώνονται αν εκθέσεις κάποιον σε λιγότερες βιοδραστικές χημικές ουσίες»
εξήγησε.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, συνήθως όμως χρησιμοποιεί μια μπαταρία για να παράγει ένα εκνέφωμα σαν ατμό που περιέχει νικοτίνη.

Εφευρέθηκε το 2003 από έναν Κινέζο φαρμακοποιό και πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους, αν και μέχρι τώρακαμία χώρα δεν έχει εγκρίνει επισήμως τη χρήση του ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος.