Ενας στους έξι καρκίνους – σχεδόν δύο εκατομμύρια περιπτώσεις ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο – προκαλείται από λοίμωξη η οποία μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευθεί.
Οι 4 μολυσματικοί «εχθροί»
Αυτό δείχνει μια νέα ανασκόπηση όλων των υπαρχόντων στοιχείων σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases». Ειδικοί από τη Διεθνή Υπηρεσία για την Ερευνα στον Καρκίνο (IARC) στη Γαλλία μελέτησαν δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης 27 διαφορετικών μορφών καρκίνου σε 184 χώρες και είδαν ότι τέσσερις είναι οι βασικοί μολυσματικοί «εχθροί» που οδηγούν σε καρκινογένεση.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) καθώς και για τους ιούς της ηπατίτιδας Β (HBV) και C (HCV). Oπως προέκυψε από την ανάλυση των γάλλων ερευνητών, αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες ευθύνονται συνολικά κάθε χρόνο για 1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του γαστρεντερικού συστήματος και του ήπατος σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μάλιστα η αναλογία καρκίνων που οφείλονται σε λοιμώξεις είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως σε χώρες της ανατολικής Ασίας, σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο. Συγχρόνως σχεδόν το ένα τρίτο των περιπτώσεων αφορά άτομα κάτω των 50 ετών.
Γυναικείοι και ανδρικοί «μεταδοτικοί» καρκίνοι
Στις γυναίκες περίπου οι μισοί καρκίνοι που οφείλονταν σε λοίμωξη αφορούσαν τον τράχηλο της μήτρας, ενώ στους άνδρες το 80% των «μεταδοτικών» καρκίνων αφορούσε το ήπαρ και το γαστρεντερικό σύστημα.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής της μελέτης δρες Κατρίν ντε Μαρτέλ και Μαρτίν Πλιμέρ «οι λοιμώξεις με συγκεκριμένους ιούς, βακτήρια και παράσιτα αποτελούν παγκοσμίως ορισμένες από τις σημαντικότερες αιτίες καρκίνου οι οποίες μπορούν να προληφθούν. Η εφαρμογή υπαρχόντων μέτρων προφύλαξης για την πρόληψη των λοιμώξεων όπως ο εμβολιασμός ή η χρήση αντιμικροβιακών θεραπειών, θα μπορούσε να έχει πολύ μεγάλη επίδραση στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τα προληπτικά μέτρα
Σήμερα υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη τόσο του ιού HPV ο οποίος προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και του ιού της ηπατίτιδας Β που έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αιτία καρκίνου του ήπατος. Συγχρόνως ο καρκίνος του στομάχου μπορεί να αποφευχθεί εάν γίνει εκρίζωση του H. pylori με αντιβιοτική θεραπεία.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο δρ Γκούνταρτζ Ντάνεϊ από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέφερε: «Με δεδομένο ότι υπάρχουν αποτελεσματικά και σχετικώς φθηνά εμβόλια για τον HPV και τον HBV, είναι σημαντικό να υπάρξει μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού στις χώρες που ‘πλήττονται’ περισσότερο από μορφές καρκίνου οι οποίες συνδέονται με αυτούς τους ιούς».
Με βάση τα νέα στοιχεία η ερευνητική ομάδα ζητά να γίνουν περισσότερες προσπάθειες πρόληψης καρκίνων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ενώ παράλληλα τονίζει ότι αρκετές μορφές καρκίνου πρέπει να αναγνωριστούν ως μεταδοτικές ασθένειες.