Ικανές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις κολυμπώντας είναι οι πολικές αρκούδες σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Οι ειδικοί μάλιστα συνδέουν τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις με την ανάγκη για επιβίωση σε ένα αρκτικό περιβάλλον όπου η επιφάνεια των πάγων συρρικνώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Υπερ-μαραθώνιος» των πάγων
Συγκεκριμένα οι ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας (USGS) μελέτησαν 52 θηλυκές πολικές αρκούδες που ζούσαν στη νότια Αλάσκα. Από το 2004 μέχρι το 2009, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκε στην συγκεκριμένη περιοχή υπερβολική συρρίκνωση των πάγων.
Ανάμεσα στα «ταξίδια» που είχαν πραγματοποιήσει τα ζώα, οι επιστήμονες εντόπισαν 50 «μαραθώνιες» διαδρομές μέσης απόστασης 148 χλμ. και μια «υπερ-μαραθώνια» διαδρομή που άγγιζε σχεδόν τα 354 χλμ. Η διάρκεια των κολυμβητικών υπερ-προσπαθειών ξεκινούσε από μια μέρα και έφτανε μέχρι και τις 10 μέρες κολύμβησης.
Οι κινήσεις των ζώων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ειδικών κολάρων GPS. Ο λόγος για τον οποίο για τη μελέτη επιλέχθηκαν θηλυκές πολικές αρκούδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε να κάνει με τη διάμετρο του λαιμού τους – ο λαιμός των αρσενικών ήταν υπερβολικά μεγάλος για τα ειδικά κολάρα.
Υπερφυσική αντοχή από νεαρή ηλικία
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περίπου 10 θηλυκά ζώα συνοδεύονταν από τα μωρά τους, τα οποία δεν φορούσαν κολάρα. Έναν χρόνο αργότερα, είδαν ότι οι έξι μητέρες είχαν ακόμη τα μωρά τους.
«Οι παρατηρήσεις αυτές υποδεικνύουν ότι πιθανότατα τα αρκουδάκια ήταν επίσης ικανά να καλύψουν τόσο μεγάλες αποστάσεις κολυμπώντας» αναφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άντονι Παγκάνο. «Στην περίπτωση των τεσσάρων μητέρων που δεν είχαν πια τα μωρά τους, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε εάν αυτά χάθηκαν πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τα μαραθώνια ταξίδια» προσθέτει ο ειδικός.
Παρά το γεγονός ότι η ενισχυμένη κολυμβητική ικανότητα των πολικών αρκούδων μοιάζει με προτέρημα, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι ενδεχομένως τα ζώα ξοδεύουν πολύτιμη ενέργεια προκειμένου να καταφέρουν να καλύψουν τόσο μεγάλες αποστάσεις.
Από την πλευρά της η ερευνήτρια δρ Κάρεν Όουκλι, εκτιμά ότι το δείγμα ήταν πολύ μικρό για να οδηγήσει σε καταληκτικά συμπεράσματα γύρω από τη μοίρα των πληθυσμών των πολικών αρκούδων. Προσθέτει επίσης ότι η μελέτη απλά περιγράφει τη συμπεριφορά των ζώων υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
«Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τόσο οι ενήλικες όσο και οι νεαρές πολικές αρκούδες μπορούν να διανύσουν κολυμπώντας τόσο μεγάλες αποστάσεις» λέει η ίδια. «Επιβιώνουν όμως όλα τα μωρά που κολυμπούν τόσο μεγάλες αποστάσεις; Δεν το γνωρίζουμε» καταλήγει η Όουκλι.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Zoology».