Η συχνή κατανάλωση φρούτων του δάσους όπως φράουλες και μύρτιλλα, καθυστερούν τη γήρανση του εγκεφάλου σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, στη Βοστόνη, είδαν ότι γυναίκες που έτρωγαν συχνά φράουλες και μύρτιλλα εμφάνιζαν με καθυστέρηση συμπτώματα νοητικής φθοράς που συνοδεύουν τη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, συγκριτικά με γυναίκες που δεν προτιμούσαν αυτά τα φρούτα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι πίσω από την προστατευτική δράση κρύβεται η υψηλή περιεκτικότητα των συγκεκριμένων φρούτων σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες με έντονη προστατευτική δράση του οργανισμού έναντι διαφόρων ασθενειών.
«Βουτιά» στα …φρούτα του δάσους
Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες προχώρησαν στην ανάλυση στοιχείων της μελέτης μεγάλης κλίμακας Nurses’ Health Study, στην οποία είχαν συμμετάσχει συνολικά 121.700 νοσοκόμες ηλικίας μεταξύ 30 και 55 ετών.
Οι εθελόντριες άρχισαν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια γύρω από τις διατροφικές τους συνήθειες το 1976. Από το 1980 και έπειτα, παρακολουθούνταν στενά ανά τετραετία για την καταγραφή της συχνότητας με την οποία κατανάλωναν συγκεκριμένες τροφές. Από το 1995 έως το 2001 και ανά δύο χρόνια, πραγματοποιούνταν μετρήσεις των νοητικών επιδόσεων 16.010 γυναικών που είχαν ξεπεράσει το 70ο έτος της ζωής τους.
Αναλύοντας τα παραπάνω δεδομένα, οι αμερικανοί ειδικοί διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η συχνή κατανάλωση φράουλας και μύρτιλλου φρέναρε τη νοητική φθορά που συνόδευε τις μεγαλύτερες ηλικίες κατά 2,5 περίπου χρόνια.
Υγιεινές συνήθειες για κοφτερό μυαλό
Όπως υποστηρίζουν παρόλα αυτά, με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Neurology», δεν μπορούν να αποκλείσουν το γεγονός ότι οι γυναίκες που επέλεγαν να καταναλώνουν συχνά φράουλες και μύρτιλλα πιθανότατα να ακολουθούσαν σε γενικές γραμμές, έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αναφέρουν μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη προστατευτική δράση ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση των ανδρών.
Εκτιμούν τέλος ότι το στρες και η εγκεφαλική φλεγμονή συμβάλλουν στην εμφάνιση νοητικής έκπτωσης και ότι η αυξημένη κατανάλωση φλαβονοειδών θα μπορούσε να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών.