Μια νέα hi-tech συσκευή η οποία εμφυτεύεται στο στέρνο μπορεί να σώσει ζωές σημαίνοντας… συναγερμό όταν ο ασθενής βρίσκεται προ των πυλών καρδιακού επεισοδίου.
3 στους 10 πεθαίνουν προτού ζητήσουν βοήθεια
Στατιστικές δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των ασθενών που υφίστανται έμφραγμα πεθαίνει εξαιτίας του επεισοδίου προτού ζητήσει ιατρική βοήθεια. Και αυτό διότι αρκετά άτομα δεν εμφανίζουν τα κλασικά συμπτώματα του εμφράγματος όπως οι έντονοι πόνοι στο στέρνο και η εφίδρωση παρά μόνο μια ήπια δυσφορία. Αλλοι ασθενείς πάλι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα ή τα αναγνωρίζουν όταν είναι πλέον αργά. Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει καμπάνιες ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα σημάδια του εμφράγματος, ο μέσος χρόνος άφιξης στο νοσοκομείο από τη στιγμή εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων του επεισοδίου παραμένει γύρω στις τρεις ώρες.
Σε προσεχές άρθρο που αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Εrgonomics in Desing» παρουσιάζεται η νέα συσκευή – συναγερμός για το έμφραγμα που ονομάζεται AngelMed Guardian. Το εμφύτευμα ειδοποιεί ουσιαστικώς τον χρήση σχετικά με ένα επικείμενο επεισόδιο μέσω δονήσεων, διαφορετικών ηχητικών και οπτικών σημάτων.
Η συσκευή που μοιάζει με βηματοδότη εμφυτεύεται αριστερά στο στέρνο
Μείωση της θνησιμότητας κατά 25%
Η συσκευή βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών και κοστίζει 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τους δημιουργούς της μπορεί να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας καρδιακού επεισοδίου κατά 25%.
Το AngelMed «αισθάνεται» τις μικρές αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς όταν κάποια μεγάλη αρτηρία του οργάνου κινδυνεύει να αποφραχθεί εξαιτίας θρόμβου.
Oπως εξηγεί ο δρ Ρόμπερτ Βλόνταρτσικ, καρδιολόγος στο Salinas Valley Memorial Healthcare της Καλιφόρνιας που είναι και επικεφαλής των κλινικών δοκιμών με τον τίτλο ALERTS σχετικά με το νέο εμφύτευμα, «η συσκευή ειδοποιεί τον χρήστη αμέσως μόλις υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Ετσι του προσφέρει πολύτιμα λεπτά έως και ώρες ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια». Σύμφωνα με τον ερευνητή το AngelMed μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο ως και δύο ώρες νωρίτερα από ό,τι θα κατέφευγε αν δεν «φορούσε» τη συσκευή.
Συνδυασμός προειδοποιήσεων
Αυτό που κάνει το νέο εμφύτευμα ξεχωριστό είναι ο συνδυασμός διαφορετικών προειδοποιήσεων που στέλνει προς τον χρήστη. Παράγει δονήσεις οι οποίες είναι πιο εύκολο να γίνουν αντιληπτές σε σύγκριση με τις ηχητικές προειδοποιήσεις, κυρίως σε μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που έχουν πρόβλημα ακοής. Συγχρόνως όμως παράγει και ηχητικές προειδοποιήσεις καθώς και οπτικές μέσω ενός κόκκινου ή κίτρινου φωτός που αναβοσβήνει.
Το εμφύτευμα που έχει το μέγεθος βηματοδότη και τοποθετείται αριστερά στο στέρνο διαθέτει επίσης μια εξωτερική συσκευή, παρόμοια με σελιδοδείκτη (η εξωτερική συσκευή αναλαμβάνει το καθήκον αποστολής των ηχητικών και φωτεινών σημάτων).
Το σύστημα προσφέρει δύο επίπεδα προειδοποίησης ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ασθενούς: ένα «υπερεπείγον» που μαρτυρεί ότι ο ασθενής πιθανότατα υφίσταται εκείνη τη στιγμή καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να μεταβεί άμεσα σε νοσοκομείο καθώς και ένα «επείγον» που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα και ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί γιατρό μέσα στις επόμενες 48 ώρες.
Οι μέχρι στιγμής δοκιμές του εμφυτεύματος σε ηλικιωμένους ασθενείς έδειξαν ότι αυτό είναι χρηστικό και λειτουργικό. Οι εθελοντές ήταν σε θέση να διαχωρίσουν τα επίπεδα συναγερμού και να πράξουν αναλόγως ενώ παράλληλα ανταποκρίνονταν με επιτυχία στις… δονούμενες προειδοποιήσεις καθώς και στα ακουστικά και ηχητικά σήματα SOS που τους έστελνε η συσκευή (και ουσιαστικώς) η καρδιά τους.