Ενας μικροσκοπικός υπέρλεπτος αισθητήρας ο οποίος τοποθετείται ως… τατουάζ επάνω στα δόντια μπορεί να αποτελέσει έναν πολύ καλό «συναγερμό» ανίχνευσης λοιμώξεων. Αυτό αναφέρουν ειδικοί του Πανεπιστημίου Πρίνστον που βρίσκονται πίσω από το νέο τεχνολογικό επίτευγμα.
Ο αισθητήρας που είναι φτιαγμένος από γραφένιο, το hi-tech υλικό που αποτελείται ουσιαστικώς από ένα φύλλο άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου, μπορεί να ανιχνεύσει βακτήρια και να μεταδώσει τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του οργανισμού στους γιατρούς του κάθε ασθενούς. Η επιφάνεια του γραφένιου είναι πολύ κολλώδης και άκρως ευαίσθητη. Επάνω σε αυτήν την επιφάνεια «εμφυτεύονται» προσεκτικά δομημένα πεπτίδια (αλληλουχίες αμινοξέων) τα οποία και αναγνωρίζουν τους βακτηριακούς «εχθρούς» του οργανισμού.
Ο μικροσκοπικός αισθητήρας από γραφένιο μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμος στο πεδίο της μάχης αλλά και στα νοσοκομεία
Πείραμα με δόντια αγελάδας
Σε πειράματα που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα, ο αισθητήρας τοποθετήθηκε επάνω στο δόντι μιας αγελάδας. Ενας φοιτητής εξέπνευσε επάνω στον αισθητήρα και εκείνος «έπιασε στον αέρα» ίχνη βακτηρίων στην αναπνοή του.
Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ Μάικλ ΜακΑλπάιν πιστεύει ότι αυτού του είδους οι αισθητήρες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης προκειμένου να φαίνεται γρήγορα εάν ένα τραύμα έχει μολυνθεί ή ακόμη και στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα οι οποίοι είναι άκρως ευάλωτοι στα βακτήρια. Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να υποβάλει αίτηση ώστε να λάβει έγκριση για κυκλοφορία της hi-tech συσκευής.