Το θυμάρι ίσως αποτελεί την καλύτερη θεραπεία για την ακμή, σύμφωνα με ειδικούς του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Λιντς. Το τόσο γνωστό στους Ελληνες όπως και σε άλλους μεσογειακούς λαούς αρωματικό φυτό αποδεικνύεται, όπως λένε οι ερευνητές, μια πολύ καλή και άκρως φυσική εναλλακτική για τους πάσχοντες από ακμή που έχουν ευαίσθητο δέρμα και συνήθως εμφανίζουν ερεθισμούς εξαιτίας της εφαρμογής αντιβακτηριακών αλοιφών.
Θεραπεία με φυτικά βάμματα
Οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση του θυμαριού, της σμύρνας και του κατιφέ στο βακτήριο Propionibacterium acnes το οποίο προκαλεί ακμή προσβάλλοντας τους πόρους του δέρματος. Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους χρησιμοποίησαν βάμματα – δηλαδή αλκοολούχα εκχυλίσματα – των φυτών.
Όπως εξήγησε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μαργκαρίτα Γκόμες-Εσκαλάντα, καθηγήτρια στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λιντς, «τα φυτά εμβαπτίζονται σε αλκοόλ για ημέρες ή και εβδομάδες προκειμένου να δημιουργηθεί το βάμμα. Από τη διαδικασία αυτή εκλύονται όλες οι δραστικές ουσίες τους. Παρότι το θυμάρι, η σμύρνα και ο κατιφές αποτελούν κοινές φυτικές εναλλακτικές των συμβατικών αντιβακτηριακών φαρμάκων για το δέρμα, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει την επίδρασή τους στο βακτήριο που προκαλεί τις μολύνσεις οι οποίες οδηγούν σε ακμή».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης όλα τα φυτικά βάμματα που δημιούργησαν οι ειδικοί «εξολόθρευαν» το βακτήριο της ακμής μετά από πέντε λεπτά. Ωστόσο το θυμάρι αποδείχθηκε το πιο ισχυρό «φάρμακο» ενάντια στην ακμή. Το μυρωδικό φάνηκε επίσης να είναι αποτελεσματικότερο από το υπεροξείδιο του βενζολίου που αποτελεί το κύριο δραστικό συστατικό των περισσότερων αλοιφών και καθαριστικών προϊόντων για το δέρμα τα οποία χρησιμοποιούν τα άτομα με ακμή.
Η φυσική λύση
Οπως σημείωσε η δρ Γκόμεζ-Εσκαλάντα κατά τη διάρκεια του Εαρινού Συνεδρίου της Εταιρείας Γενικής Μικροβιολογίας στο Δουβλίνο αυτήν την εβδομάδα «χρειάζεται τώρα να διεξαγάγουμε επιπλέον πειράματα σε συνθήκες που προσομοιάζουν περισσότερο με το περιβάλλον του δέρματος και να κατανοήσουμε πώς δρουν αυτά τα βάμματα σε μοριακό επίπεδο. Εάν το βάμμα του θυμαριού αποδειχθεί ότι είναι κλινικώς τόσο αποτελεσματικό όσο μαρτυρούν τα ευρήματά μας, ίσως αποτελέσει μια φυσική λύση στις συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες».
Η ερευνήτρια σημείωσε ότι το κύριο πρόβλημα με τα φάρμακα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου είναι οι παρενέργειες όπως το αίσθημα καύσου και οι ερεθισμοί στο δέρμα. «Τα φυτικά εκχυλίσματα όμως» πρόσθεσε «δεν είναι τόσο ‘σκληρά’ για το δέρμα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματά μας, φαίνεται να είναι εξίσου – εάν όχι περισσότερο– αποτελεσματικά από τα χημικά φάρμακα».