Κάποτε τριγύριζαν σε κοπάδια στις παγωμένες τούνδρες των βόρειων περιοχών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής. Σήμερα τα βλέπουμε μόνο σε μουσεία ή σε κινούμενα σχέδια. Και όμως, τα μαμούθ ίσως να περπατήσουν ξανά στη Γη χάρη στις αμφιλεγόμενες προσπάθειες ορισμένων επιστημόνων.
Ο Χουάνγκ Γου Σουκ, ο νοτιοκορεάτης ερευνητής που δημιούργησε τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλό, θα προσπαθήσει να κλωνοποιήσει το μαλλιαρό μαμούθ (ή μαμούθ της τούνδρας) χρησιμοποιώντας κύτταρα από οστά που βρέθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι στους πάγους της Σιβηρίας. Η σχετική συμφωνία υπεγράφη με το ρωσικό πανεπιστήμιο που έχει στην κατοχή του τα οστά και, όπως ανακοινώθηκε, οι προσπάθειες θα ξεκινήσουν εντός του έτους.
Αν και η προοπτική της δημιουργίας ενός «ζωολογικού κήπου της Εποχής των Παγετώνων» γεννά ποικίλους προβληματισμούς, ο νοτιοκορεάτης γενετιστής δεν είναι ο μόνος ο οποίος θα εργαστεί για αυτόν τον σκοπό. Οι ρωσικές πανεπιστημιακές αρχές βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις με ιαπωνικό πανεπιστήμιο με στόχο να ξεκινήσουν του χρόνου μια συνεργασία για την αναβίωση του προϊστορικού παχύδερμου.
Βεβαρυμένο παρελθόν
Ο Χουάνγκ Γου Σουκ είναι ένας επιστήμονας με «βεβαρυμένο» παρελθόν. Το 2005 παρουσίασε τον Σνάπι, τον πρώτο κλωνοποιημένο σκύλο, τον επόμενο χρόνο όμως μελέτες του που αφορούσαν την κλωνοποίηση ανθρώπινων κυττάρων αποδείχθηκαν κατασκευασμένες. Στη συνέχεια ωστόσο «αντεπετέθη» με μια σειρά επιτυχημένων κλωνοποιήσεων ζώων – από κατοικίδια όπως οι αγελάδες και οι γάτες ως άγρια όπως ο λύκος.
Για την κλωνοποίηση του μαμούθ, ο νοτιοκορεάτης ερευνητής και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογικών Ερευνών Sooam σκοπεύουν να εμφυτεύσουν τον πυρήνα ενός κυττάρου του προϊστορικού ζώου στο ωάριο ενός θηλυκού ελέφαντα προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έμβρυο. Το έμβρυο που θα προκύψει θα κυοφορηθεί από έναν θηλυκό ελέφαντα.
«Το πρώτο και δυσκολότερο κομμάτι της αποστολής θα είναι να αποκαταστήσουμε τα κύτταρα του μαμούθ» δήλωσε ο Χουάνγκ Ιν Σουνγκ, ερευνητής του Ιδρύματος Sooam. «Αυτό θα αποτελέσει πραγματικά δύσκολη δουλειά, πιστεύουμε όμως ότι είναι δυνατόν, επειδή το ινστιτούτο μας είναι καλό στην κλωνοποίηση ζώων».
Οπως πρόσθεσε, οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις γίνει η παραλαβή των δειγμάτων από το Βορειονατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της ρωσικής Δημοκρατίας της Σάχα στη Σιβηρία, το οποίο έχει στην κατοχή του τα οστά.
Το μαλλιαρό μαμούθ (Mammuthus primigenius) είναι το πιο γνωστό και περισσότερο μελετημένο είδος μαμούθ. Το ιδιαίτερα διαδεδομένο στην εποχή του Πλειστόκαινου παχύδερμο εξαφανίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη πριν από περίπου 11.000 χρόνια εξ αιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας που έλιωσε τους πάγους και του κυνηγιού από τους ανθρώπους. Κάποια ζώα ωστόσο εξακολουθούσαν να ζουν στη Σιβηρία πριν από 3.700 χρόνια.