Η μελέτη του κρανίου μίας αρχαίας τίγρης που εντοπίστηκε στην περιοχή Λόνγκνταν στην βορειοδυτική Κίνα αποκάλυψε ότι το ζώο έχει ηλικία άνω των δύο εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα τίγρης και προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εξέλιξη της. Όπως φαίνεται η τίγρη δεν έχει υποστεί σημαντικές ανατομικές μεταβολές στην διάρκεια της εξέλιξης της, απλώς αυξήθηκε λίγο το μέγεθος της.
Ο «προπάππους» των τίγρεων
Το κρανίο ανακαλύφθηκε πριν από επτά χρόνια και δύο ειδικοί το μελέτησαν και έκαναν συγκρίσεις με εκατοντάδες κρανία τίγρεων και άλλων μεγάλων αιλουροειδών όπως τα τζάγκουαρ και οι λεοπαρδάλεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τίγρη που ανακαλύφθηκε ήταν αρσενική και έζησε πριν από 2.16 – 2.55 εκατομμύρια έτη. Το κρανίο είναι πλέον το παλαιότερο σχετικό εύρημα τίγρης αφού το αμέσως αρχαιότερο που έχει εντοπιστεί έχει ηλικία 1,5 εκατομμυρίων ετών. Η ανακάλυψη οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι οι τίγρεις κατάγονται από την Κίνα.
H αιτία της εξέλιξης
Η πανάρχαια τίγρη ονομάστηκε Panthera zdanskyi και είχε μέγεθος ανάλογο με εκείνο των τζάγκουαρ, δηλαδή λίγο μικρότερο από το σημερινό μέγεθος των τίγρεων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το μέγεθος των τίγρεων άρχισε να αυξάνεται ακολουθώντας την αύξηση του μεγέθους των θηραμάτων τους. Έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλες για να κυνηγούν τα θηράματα το μέγεθος των οποίων αυξανόταν όσο και αυτά εξελίσσονταν.
«Η ταυτοποίηση του ευρήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των μεγάλων αιλουροειδών αλλά και για το αν και πώς σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε στον δικτυακό τόπο Livescience ο Άντριου Κίτσενερ, ειδικός στη βιολογία των σπονδυλωτών ζώων που εργάζεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Σκωτίας και ήταν ένας εκ των δύο ερευνητών.
Δείτε μια καλλιτεχνική απεικόνιση του κρανίου αλλά και του πώς πιθανώς έμοιαζε η Panthera zdanskyi