Οι ζωγραφιές που υπάρχουν σε σπήλαιο της νοτιοδυτικής Γαλλίας (Pech-Merle) όπου ζούσαν άνθρωποι πριν από 25 χιλιάδες χρόνια, δείχνουν άλογα με βούλες στο δέρμα τους σαν της λεοπάρδαλης. Αρχικά, οι απεικονίσεις αυτές είχαν αποδοθεί στη φαντασία του προϊστορικού καλλιτέχνη. Τώρα όμως οι αναλύσεις DNA σε απολιθώματα άγριων αλόγων της λίθινης εποχής επιβεβαιώνουν την ακρίβεια των τοιχογραφιών. Αποκαλύπτουν μια γενετική μετάλλαξη που δικαιολογεί την ύπαρξη αλόγων που έμοιαζαν με τα σκυλιά της Δαλματίας. Ήταν άλογα με μαύρα σημάδια πάνω στο λευκό τους τρίχωμα.
Το «ασπρόμαυρο» γονίδιο
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε το DNA απολιθωμάτων από 31 άγρια άλογα που ζούσαν στην Ευρασία, από τη Γαλλία μέχρι τη Σιβηρία. Όπως διαπίστωσαν έξι από αυτά διέθεταν ένα γονίδιο το οποίο συνδέεται με την εμφάνιση αυτών των μαύρων σημαδιών.
Τέσσερα από τα «Δαλματικά» άλογα ζούσαν στην Δυτική Ευρώπη (Γαλλία, Ισπανία) ενώ τα άλλα δύο σε μια περιοχή της σημερινής Ουκρανίας γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι αυτά τα άλογα δεν ήταν καθόλου σπάνια εκείνη την εποχή.
Σήμερα υπάρχουν άσπρα άλογα με μαύρες βούλες αλλά οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρόκειται για μια γενετική μετάλλαξη που έκανε την εμφάνιση της σχετικά πρόσφατα. Γι αυτό και η ανακάλυψη κρίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Ανεξήγητο φαινόμενο
Οι ειδικοί δεν μπορούν προς το παρόν να δώσουν μια εξήγηση για την ύπαρξη των ασπρόμαυρων αλόγων εκείνη την εποχή ειδικά στην Δυτική Ευρώπη. Η επικράτηση της συγκεκριμένης γενετικής μετάλλαξης θα μπορούσε να συναρτάται με λόγους προφύλαξης και καμουφλάζ αλλά με δεδομένο ότι στη Δυτική Ευρώπη πριν από 25 χιλιάδες έτη υπήρχε πολύ χαμηλή βλάστηση (τούνδρα) αυτό το ενδεχόμενο δεν φαίνεται πιθανό από τους ειδικούς.
«Η εμφάνιση της μετάλλαξης συνδέεται με περιβαλλοντικές αιτίες τις οποίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ακόμη» αναφέρει ο καθηγητής Τέρι Ο’ Κόνορ, του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην Αγγλία, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.