Μια γενετικώς τροποποιημένη εκδοχή του ιού του έρπητα φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει θεραπεία ενάντια σε μια άκρως επιθετική μορφή καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη σε ζώα.
Ο ιός κατάφερε να εξοντώσει κύτταρα του αποκαλούμενου «τριπλά αρνητικού» καρκίνου του μαστού σε ποντίκια. Οι «τριπλά αρνητικοί» καρκίνοι του μαστού είναι καρκίνοι με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης ΗΕR2 και αποτελούν το 15%-20% των περιπτώσεων της νόσου.
Στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου οι ορμονοθεραπείες όπως η ταμοξιφένη ή το μονοκλωνικό αντίσωμα Herceptin δεν είναι αποτελεσματικές και οι ασθενείς δεν έχουν σήμερα πολλές θεραπευτικές επιλογές.
Εξόντωση του καρκίνου στο εργαστήριο
Ερευνητές από το Κέντρο για τον Καρκίνο Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη μόλυναν στο εργαστήριο καρκινικά κύτταρα του μαστού με έναν ιό του έρπητα που ονομάζεται NV1066. Μέσα σε μια εβδομάδα ο ιός σκότωσε έως και το 90% των καρκινικών κυττάρων.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες ενέχυσαν καρκινικά κύτταρα του μαστού σε ποντίκια και προχώρησαν σε εφαρμογή θεραπείας με τον ιό επί 20 ημέρες. Όπως φάνηκε, οι καρκινικοί όγκοι σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Η πολύ καλή απόκριση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του μαστού στη θεραπεία με τον ιό του έρπητα ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι τα κύτταρα των «τριπλά αρνητικών» καρκίνων του μαστού έχουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται p-MAPK. Οι ερευνητές εξηγούν ότι ο ιός του έρπητα στοχεύει συγκεκριμένα τα κύτταρα με υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης.
Δοκιμές και για άλλους καρκίνους
Η θεραπεία που προτείνουν οι επιστήμονες του Memorial Sloan-Kettering είναι μόνο μια από τις πολλές με βάση ιούς οι οποίες δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια ενάντια στον καρκίνο. Ο ιός του έρπητα έχει ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους ως θεραπεία για τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου, όχι όμως – τουλάχιστον ακόμη – και για τον καρκίνο του μαστού.
Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν μπορούν να ισχύσουν και για τον άνθρωπο. Εκτός του ότι πρέπει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας στους ανθρώπους οι ερευνητές οφείλουν να αποδείξουν και την ασφάλειά της, αφού ο ιός του έρπητα είναι γνωστό ότι μπορεί να μολύνει τον άνθρωπο προκαλώντας μεταξύ άλλων λοιμώξεις στον εγκέφαλο.
Πάντως, εάν τελικώς αναπτυχθεί μελλοντικά θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού με βάση τον ιό του έρπητα, τότε αυτή πιθανότατα θα χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τις συμβατικές θεραπείες αντιμετώπισης της νόσου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία.