Τα παιδιά που γευματίζουν με την οικογένειά τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταφύγουν σε ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και να γίνουν υπέρβαρα, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική μελέτη.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, στην Ουρμπάνα, αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό «Pediatrics» ότι οι έφηβοι που κάθονται γύρω από το οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 12% μικρότερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι.
Η μελέτη αφορούσε στη μετά – ανάλυση 17 προηγούμενων μελετών γύρω από την παρατήρηση των καθημερινών συνηθειών συνολικά 183.000 παιδιών, ηλικίας από 2 έως 17 ετών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμμετείχαν συχνά σε οικογενειακά γεύματα, είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν έτοιμο φαγητό, ενώ αντιμετώπιζαν κατά 35% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές. Φάνηκε ακόμα, ότι οι πιθανότητες να αγαπούν υγιεινά τρόφιμα όπως π.χ.τα λαχανικά, αυξάνονταν κατά 24%.
«Η διαδικασία του οικογενειακού γεύματος, συνοδεύεται από θρεπτικά οφέλη» αναφέρει η ερευνήτρια Αμπέρ Χάμονς. «Τα μέλη των οικογενειών που τηρούν τη συγκεκριμένη τελετουργία μπορούν να είναι υγιέστερα, από άλλους που γευματίζουν μόνοι» τονίζει.
Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς τα ευρήματα δεν ήταν ξεκάθαρα, οι ίδιοι παρόλα αυτά ενθαρρύνουν τις οικογένειες να ρυθμίζουν τις υποχρεώσεις τους ώστε να μπορούν να συγκεντρώνονται γύρω από το ίδιο τραπέζι, όσο συχνά μπορούν.