Μια ένεση που θα προστατεύει την καρδιά από τις συνέπειες ενός εμφράγματος ανέπτυξαν ερευνητές στη Βρεττανία. Με την προϋπόθεση ότι θα χορηγείται μέσα στις πρώτες 12 ώρες από το συμβάν,η ένεση μπορεί να μειώσει έως και κατά 60% τις συνέπειες ενός εμφράγματος!

Εκτιμάται δε ότι η ένεση θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τόσο σε περιπτώσεις εγκεφαλικών όσο και για την πρόληψη της απόρριψης μοσχευμάτων.

Εμφράγματα και εγκεφαλικά

Τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά προκαλούνται όταν η καρδιά ή ο εγκέφαλος παύουν να τροφοδοτούνται με αίμα (εξ αιτίας του φραξίματος των αρτηριών ή μιας αιμοραγίας) και ως εκ τούτου παύουν να λαμβάνουν το απαραίτητο για τη λειτουργία τους οξυγόνο.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη καταστροφή του καρδιακού μυός ή του εγκεφάλου επέρχεται αργότερα, όταν η αιματική κυκλοφορία αποκαθίσταται. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι έτσι «σχεδιασμένος» ώστε να επιτίθεται στους ιστούς που υπέστησαν υποξία και η επίθεση είναι πραγματικά ανηλεής: δώδεκα περίπου ώρες μετά το έμφραγμα ή το εγκεφαλικό μια εκτεταμένη φλεγμονώδη αντίδραση προκαλεί έως και το 80% της παρατηρούμενης βλάβης των ιστών! Με άλλα λόγια, ο θάνατος ή η κακή ποιότητα ζωής των ασθενών που έχουν υποστεί ένα εγκεφαλικό ή ένα έμφραγμα οφείλεται σε αυτή την δεύτερη αντίδραση του οργανισμού στο αρχικό συμβάν.

Πως δρα η ένεση

Η ένεση που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ έρχεται να σταματήσει την φλεγμονώδη αντίδραση και ως εκ τούτου να περιορίσει σημαντικά τις μόνιμες βλάβες των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Ειδικότερα, η ένεση δεν είναι παρά ένα αντίσωμα ενάντια στην πρωτεϊνη ΜASP-2 (Mannan Binding Lectin-Associated Serine Protease-2) η οποία ευθύνεται για την ανοσολογική επίθεση που ακολουθεί τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πειραματικά αποτελέσματα των ερευνητών, τα οποία δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), δύο ενέσεις στην πρώτη εμβομάδα μετά το συμβάν αρκούν για να εξουδετερώσουν τη δράση της ΜASP-2.

Προς το παρόν, τα ευρήματα προέρχονται από έρευνες σε πειραματόζωα ενώ οι κλινικές δοκιμές για την πρόληψη των συνεπειών των εμφραγμάτων αναμένεται να αρχίσουν στην επόμενη διετία.

Κλινικές δοκιμές

Οι ερευνητές δηλώνουν ωστόσο αισιόδοξοι για την έκβαση των κλινικών δοκιμών αφενός επειδή τα πειραματικά αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά και αφετέρου επειδή υπάρχει αρκετός χρόνος για την πρώτη χορήγηση της ένεσης. «Και το πιό αργό ασθενοφόρο του κόσμου θα φέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο μέσα σε 12 ώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Wilhelm Schwaeble που ηγήται της έρευνας.