Το χημικό το οποίο «επιστρατεύει» τα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών ώστε να μετακινηθούν προς την περιοχή ενός τραύματος προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη, εντοπίστηκε από επιστήμονες στη Βρετανία και στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», το χημικός σήμα ονομάζεται HMGB1 και μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της θεραπείας τραυμάτων, δερματικών ελκών καθώς και εγκαυμάτων.
Οι ειδικοί γνώριζαν ότι ο μυελός των οστών παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των βλαβών στο δέρμα, ωστόσο η ακριβής διαδικασία με την οποία συνέβαινε αυτό ήταν άγνωστη.
Τα πράσινα κύτταρα και η μεταμόσχευσηΤώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και από το King’s College του Λονδίνου ενέχυσαν σε ποντίκια κύτταρα του μυελού των οστών τα οποία ήταν …βαμμένα πράσινα – με τον τρόπο αυτό οι ειδικοί μπορούσαν να ελέγξουν τα κύτταρα ενόσω εκείνα κυκλοφορούσαν στο σώμα.
Στη συνέχεια προκάλεσαν τραυματισμό στα ποντίκια και σε ορισμένα εξ αυτών προχώρησαν σε μεταμόσχευση δέρματος. Όπως προέκυψε σε ποντίκια που δεν είχαν λάβει μόσχευμα, ελάχιστα βλαστικά κύτταρα ταξίδεψαν στην περιοχή του τραύματος. Ωστόσο στα πειραματόζωα που είχαν λάβει μόσχευμα μεγάλος αριθμός κυττάρων μετακινήθηκε προς το τραύμα.
Χημικό – σωτήρας
Όπως εξήγησε ο καθηγητής Τζον ΜακΓκραθ από το King’s College του Λονδίνου, το μόσχευμα δέρματος δεν διαθέτει αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται. Το αφιλόξενο αυτό περιβάλλον οδηγεί στην έκλυση του HMGB1 – ή χημικό σήμα «Σωτήρας του Δέρματος» όπως το αποκαλεί ο καθηγητής – το οποίο δίνει εντολή στα βλαστικά κύτταρα να μετακινηθούν προς το σημείο του τραύματος.
«Τα νέα ευρήματα μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην αναγεννητική ιατρική και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά άτομα με σπάνιες γενετικές νόσους αλλά και πιο κοινά προβλήματα όπως τα εγκαύματα και τα έλκη του δέρματος» είπε ο καθηγητής ΜακΓκραθ και συμπλήρωσε ότι με βάση τη νέα γνώση είναι πιθανό να αναπτυχθούν θεραπείες που θα προσομοιάζουν στη δράση με το ΗΜGB1. Οι θεραπείες αυτές θα μπορούν να εγχέονται κοντά στην περιοχή τραυμάτων βοηθώντας στην καλύτερη αποκατάστασή τους. «Μια τέτοια θεραπεία θα έμοιαζε με ‘μεγάφωνο’ που καλεί τα βλαστικά κύτταρα να προστρέξουν στην πληγείσα περιοχή».
Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης μιας τέτοιας θεραπείας που θα μιμείται τη δράση χημικού. Οι ειδικοί ελπίζουν να αρχίσουν τα πειράματα της θεραπείας σε ζώα ως το τέλος του έτους.