Μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη η οποία περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον αδένα, φαίνεται να είναι εξίσου αποτελεσματική με την επέμβαση. Η νέα θεραπεία η οποία ονομάζεται εμβολισμός της προστατικής αρτηρίας (PAE) δεν συνδέεται μάλιστα με παρενέργειες όπως η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων που προκαλούνται από τη συμβατική διουρηθρική αφαίρεση του προστάτη (ΤURP).
Η θεραπεία ΡΑΕ μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε ορισμένους ασθενείς και κυρίως σε εκείνους των οποίων ο προστάτης είναι μεγαλύτερος από 60 κυβικά εκατοστά ενώ παράλληλα εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα καθώς και μικρή ροή ούρων. Αυτό ανέφερε ο Χοάο Μάρτινς Πίσκο, καθηγητής Στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία και επικεφαλής της μελέτης σχετικά με τη νέα θεραπεία. Ο καθηγητής Πίσκο παρουσίασε τα αποτελέσματά του χθες κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Εταιρείας Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Σικάγο.
Λιγότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείςΗ καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, γνωστή και ως διόγκωση του προστάτη, είναι μια μη καρκινική κατάσταση την οποία βιώνουν εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνδρες. Ο προστάτης αδένας διογκώνεται σταδιακά και πιέζει την ουρήθρα, περιορίζοντας τη ροή των ούρων.
Η επέμβαση TURP για την υπερπλασία του προστάτη γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Αντιθέτως η μέθοδος ΡΑΕ απαιτεί μόνο τοπική αναισθησία ενώ μειώνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως η αιμορραγία και η ανάδρομη εκσπερμάτωση κατά την οποία το σπέρμα διαρρέει στην ουροδόχο κύστη.
Στο πλαίσιο της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας οι ειδικοί εισάγουν έναν καθετήρα στη μηριαία αρτηρία στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ο καθετήρας μεταφέρει μικρούς «κόκκους» στις αρτηρίες του προστάτη, οι οποίοι μπλοκάρουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο αδένας.
Συρρίκνωση του προστάτηΟι ερευνητές από τη Λισαβόνα μελέτησαν 67 ασθενείς που υποβλήθηκαν στη μέθοδο ΡΑΕ και οι οποίοι δεν αποκρίνονταν στα συμβατικά φάρμακα. Η πλειονότητα των ασθενών παρουσίασε βελτίωση των συμπτωμάτων καθώς και μείωση του όγκου του προστάτη. Εννέα μήνες μετά την παρέμβαση κανένας από τους ασθενείς δεν εμφάνισε πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας ενώ το 25% συνέχισε να αναφέρει βελτίωση της κατάστασής του.
Πάντως δεν ήταν αντίστοιχη η βελτίωση σε ό,τι αφορούσε το ουροποιητικό σύστημα. Σε αυτό το πεδίο οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση TURP παρουσίασαν καλύτερα αποτελέσματα.
Αμφιβολίες ορισμένων ειδικώνΆλλοι ειδικοί εμφανίστηκαν σκεπτικοί απέναντι στη θεραπεία ΡΑΕ. Όπως ανέφερε η δρ Ελίζαμπεθ Κάβαλερ, ουρολόγος από το Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ στη Νέα Υόρκη, σήμερα στους άνδρες με διογκωμένο προστάτη χορηγούνται κατά κύριο λόγο φάρμακα, ενώ μόνο ποσοστό της τάξεως του 10% υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης του αδένα. Σύμφωνα με την δρα Κάβαλερ η μελέτη σχετικά με την θεραπεία ΡΑΕ αν και έδειξε κάποια βελτίωση των συμπτωμάτων στους ασθενείς, δεν παρείχε σαφείς αποδείξεις σχετικά με το ότι η καινούργια τεχνική είναι ανώτερη της συμβατικής επέμβασης.