Μια και μόνο ένεση βλαστικών κυττάρων ίσως στο κοντινό μέλλον είναι αρκετή ώστε να σταματήσει, ακόμη και να αναστρέψει την πορεία του γλαυκώματος. Αυτό αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ οι οποίοι πιστεύουν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα προσφέρουν πιθανότατα στο μέλλον θεραπεία για την τύφλωση.
Η νέα τεχνική αφορά απομόνωση βλαστικών κυττάρων από τον μυελό των οστών του ασθενούς, τοποθέτησή τους σε ένα ειδικό θρεπτικό διάλυμα και έγχυση στο πίσω μέρος του ματιού. Όπως έχουν δείξει τα μέχρι στιγμής πειράματα σε ζώα, τα βλαστικά κύτταρα αποτρέπουν την πρόκληση περαιτέρω βλαβών στα υπάρχοντα κύτταρα του οπτικού νεύρου. Παράλληλα τα πολυδύναμα αυτά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε νέα κύτταρα του οπτικού νεύρου, αναστρέφοντας τις βλάβες και βελτιώνοντας την όραση.
Δοκιμές εντός πενταετίας
Οι επιστήμονες από το Κέιμπριτζ έχουν ήδη εφαρμόσει τη μέθοδο με επιτυχία σε αρουραίους με γλαύκωμα και ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και οφθαλμοχειρουργός στο Νοσοκομείο Αντενμπρουκ Κιθ Μάρτιν «η ανάπτυξη θεραπειών που θα αναστρέφουν την τύφλωση δεν αποτελεί πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία εφαρμογής τέτοιων θεραπειών σε μοντέλα ζώων και τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά ώστε ελπίζουμε να περάσουμε γρήγορα σε δοκιμές σε ανθρώπους».
Το γλαύκωμα προκαλείται συνήθως εξαιτίας αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης που οδηγεί σε βλάβες του οπτικού νεύρου το οποίο μεταδίδει σήματα από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού στον εγκέφαλο. Όσο η κατάσταση επιδεινώνεται τόσο το οπτικό πεδίο του ασθενούς …στενεύει.
Και για άλλες παθήσειςΟ καθηγητής Μάρτιν προσέθεσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στο γλαύκωμα επειδή αποτελεί ένα πολύ κοινό πρόβλημα τύφλωσης παγκοσμίως. «Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές ασθένειες που ‘πλήττουν’ το οπτικό νεύρο, όπως κάποιες φλεγμονώδεις νόσοι. Η θεραπεία των βλαστικών κυττάρων θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοστεί σε όλες αυτές τις περιπτώσεις».
Σύμφωνα με τον δρα Μάρτιν η νέα τεχνική των βλαστικών κυττάρων μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμη κυρίως σε δύο ομάδες ασθενών: σε εκείνους που έχουν διαγνωσθεί με προχωρημένη μορφή γλαυκώματος καθώς και σε όσους έχουν αναπτύξει την πάθηση νωρίς στη ζωή τους (συνήθως το γλαύκωμα «χτυπά» μετά τα 40 έτη).