Προτού εγκαταλείψει τον… γήινο κόσμο για να γίνει ένα με το Σύμπαν που τόσο αγάπησε και μελέτησε ο Στίβεν Χόκινγκ έκανε αρκετές προβλέψεις για την τύχη του πλανήτη μας. Οι «προφητείες» του μάλιστα ήταν αρκετά τρομακτικές παρουσιάζοντας διαφορετικές απειλές που μπορεί να οδηγήσουν – ορισμένες εξ αυτών μάλιστα σύντομα – στο τέλος της Γης. Το ενδιαφέρον είναι ότι όλοι οι «εχθροί» που πιθανώς να στραφούν εναντίον μας αποτελούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δικά μας δημιουργήματα. Στόχος του Χόκινγκ δεν ήταν να τρομοκρατήσει αλλά να δείξει τον δρόμο στους ανθρώπους για την επιβίωση του είδους μας, έστω και υπό διαφορετικές συνθήκες, κυριολεκτικώς σε… άλλη Γη (μάλλον σε άλλες Γαίες), σε άλλα μέρη. Σας παραθέτουμε τις βασικές απειλές ενάντια στην ανθρωπότητα, όπως ο ίδιος τις παρουσίασε με διαφορετικές αφορμές μέσα στο 2017.

Η γη θα γίνει μια πύρινη μπάλα

Το τέλος της ανθρωπότητας θα έλθει σε λιγότερο από 600 χρόνια, όταν ο πληθυσμός της Γης θα είναι πλέον τόσο μεγάλος ώστε η κατανάλωση ενέργειας θα κάνει τον πλανήτη μας να «αναφλεγεί» σαν μια κατακόκκινη πύρινη μπάλα. Αυτό ανέφερε ο καθηγητής Χόκινγκ τον περασμένο Νοέμβριο στο Πεκίνο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Tencent WE στην οποία κορυφαίοι επιστήμονες συναντιούνται για να μοιραστούν ιδέες και απόψεις. Για να σωθεί η ανθρωπότητα, τόνισε ο καθηγητής, πρέπει να μετατρέψει σε σύνθημα ζωής την ατάκα της τηλεοπτικής σειράς «Star Trek»: «Να φθάσεις με γενναιότητα εκεί που κανένας δεν έχει φτάσει μέχρι τώρα». Προκειμένου να καταστεί όμως ένα τέτοιο ταξίδι εφικτό είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα μας επιτρέπει να ταξιδεύουμε με την ταχύτητα του φωτός, κατέληξε.

Τα ρομπότ θα καταλάβουν τον πλανήτη

Τον φόβο του ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο εξέφρασε ο Χόκινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Wired» το περασμένο έτος. «Χρειάζεται να προχωρήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, χρειάζεται όμως επίσης να έχουμε κατά νου τους πολύ αληθινούς κινδύνους που συνδέονται μαζί της. Φοβάμαι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Εφόσον οι άνθρωποι σχεδιάζουν ιούς υπολογιστών, κάποιος θα σχεδιάσει τεχνητή νοημοσύνη που θα αναπαράγεται. Και αυτό θα αποτελεί μια νέα μορφή ζωής που θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τον άνθρωπο».

Τα όπλα μαζικής καταστροφής θα μας εξοντώσουν

Μιλώντας στο BBC στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75α γενέθλιά του που διοργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ με ένα διεθνές συνέδριο για τη βαρύτητα και τις μελανές οπές, ο Χόκινγκ τόνισε ότι φοβάται πως η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην «ενσωμάτωση» της απληστίας και της επιθετικότητας στο ανθρώπινο γονιδίωμα. «Δεν υπάρχει κανένα σημάδι μείωσης των ένοπλων συρράξεων και η ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Η ελπίδα για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους είναι η δημιουργία ανεξάρτητων αποικιών στο Διάστημα».

Θα αναγκαστούμε να μετακομίσουμε

Αν δεν βρούμε ένα άλλο, καινούργιο «σπίτι» εκτός της Γης, τότε η κλιματική αλλαγή, ο υπερπληθυσμός και οι πανδημίες θα μας εξοντώσουν, πιθανώς και μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. Αυτό σημείωσε ο Χόκινγκ κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ «Expedition New Earth» του ΒΒC, στο οποίο επίσης ανέφερε το όνομα του διεθνούς φήμης ειδικού στην Αστροφυσική και στη Μηχανική Κριστόφ Γκαλφάρ ως τον επιστήμονα που θα μπορούσε να εξερευνήσει το πόσο εφικτό είναι να κάνουμε διαπλανητικά ταξίδια. Συγχρόνως στη συνέντευξή του στο «Wired» ο Χόκινγκ είπε ότι πιστεύει πως ο πλανήτης μας «έχει φθάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή».

Κίνδυνος με… ονοματεπώνυμο: Ντόναλντ Τραμπ

Στο στόχαστρο του καθηγητή Χόκινγκ είχε μπει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή (το 2015) η οποία έχει ως στόχο να τεθεί υπό έλεγχο η υπερθέρμανση του πλανήτη, ο Χόκινγκ ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε δημοσίως την αντίθεσή του. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο BBC τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του εορτασμού των γενεθλίων του, ο διάσημος θεωρητικός φυσικός προειδοποίησε ότι η απόφαση αυτή του αμερικανού προέδρου «θα σπρώξει τη Γη στον γκρεμό».

Τι είπε ο Στίβεν Χόκινγκ…

ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
«Να κοιτάτε ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας».

«Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

«Οσο δύσκολη και αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και να πετύχετε σε αυτό. Το θέμα είναι να μην τα παρατάτε ποτέ».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ
«Είμαστε μόνο ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη ενός μετριότατου άστρου. Ωστόσο μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Και αυτό μας κάνει πολύ ξεχωριστούς».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Η δουλειά δίνει νόημα και σκοπό, και η ζωή είναι άδεια χωρίς αυτήν».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ

«Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρείτε την αγάπη, μην την πετάξετε».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

«Η συμβουλή μου προς άλλα άτομα με αναπηρία είναι να ασχοληθούν με πράγματα τα οποία η αναπηρία τους δεν τα εμποδίζει να τα κάνουν καλά. Μην είστε ανάπηροι στο πνεύμα όπως είστε στο σώμα».

«Παρότι δεν μπορώ να κινηθώ και πρέπει να μιλάω μέσω ενός υπολογιστή, στο πνεύμα είμαι ελεύθερος».

«Η αναπηρία μου δεν αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο στο πεδίο μου, που είναι η θεωρητική φυσική. Στην πραγματικότητα, με βοήθησε κατά κάποιον τρόπο, σώζοντάς με από την ανάγκη για διαλέξεις και διοικητική δουλειά».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΠΛΑΓΙΑ ΜΥΟΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
«Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν όταν ήμουν 21 ετών. Εκτοτε, οτιδήποτε είναι μπόνους».

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΑ
«Το μειονέκτημα του να είμαι διάσημος είναι ότι δεν μπορώ να πάω πουθενά στον κόσμο χωρίς να με αναγνωρίσουν. Δεν είναι αρκετό για εμένα να φορώ σκούρα γυαλιά ηλίου και περούκα. Το αναπηρικό καροτσάκι με προδίδει».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
«Αποτελούν ένα πραγματικό μυστήριο. Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας των εβδομηκοστών γενεθλίων μου σκεπτόμενος όχι τα θαύματα του κόσμου αλλά τις γυναίκες».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

«Οι άλλοι δεν θα έχουν χρόνο για εσάς αν συνεχώς γκρινιάζετε και είστε θυμωμένοι».

ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
«Υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της θρησκείας, η οποία βασίζεται στην αυθεντία, και της επιστήμης, η οποία βασίζεται στην παρατήρηση και στη λογική. Η επιστήμη θα νικήσει επειδή λειτουργεί».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ
«Πιστεύω ότι η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Κανένας δεν δημιούργησε το Σύμπαν και κανένας δεν κατευθύνει τη μοίρα μας».

ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ
«Ο μεγαλύτερος εχθρός της γνώσης δεν είναι η άγνοια, είναι η ψευδαίσθηση της γνώσης».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

«Είμαστε όλοι πλέον συνδεδεμένοι μέσω του Διαδικτύου όπως οι νευρώνες σε έναν γιγάντιο εγκέφαλο».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

«Εχω ζήσει με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου τον τελευταίο μισό αιώνα. Δεν φοβάμαι τον θάνατο αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Εχω τόσο πολλά που θέλω πρώτα να κάνω».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ