Όταν ήρθε στον κόσμο η Μαξ το Δεκέμβριο του 2015, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η Πρισίλα Τσαν δεσμεύτηκαν ότι θα δωρίσουν στη διάρκεια της ζωής τους το 99% των μετοχών τους στο Facebook – περίπου 45 δισ. δολάρια με σημερινές τιμές – για να βοηθήσουν να βελτιωθεί ο κόσμος που θα ζήσει η κόρη τους. Αυτή η υπόσχεση πήρε τη μορφή της «Πρωτοβουλίας Τσαν-Ζάκερμπεργκ», η οποία ανακοινώθηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί με 3 δισ. δολάρια για τα πρώτα 10 χρόνια, με απώτερο στόχο να εξαλειφθούν, να ιαθούν ή να προληφθούν όλες οι ασθένειες πριν το 2100.
Με στόχο ένα καλύτερο αύριο
Για να επιτύχουν τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο τους, η Τσαν και ο σύζυγός της, επικεφαλής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στο Ίντερνετ διέκριναν μια κοινή αδυναμία σε πολλά ανάλογα, φιλόδοξα και πολύ καλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα – την απουσία ικανής δικτύωσης μεταξύ επιστημόνων ερευνητών από διαφορετικά πεδία.
Οι ερευνητές δεν μοιράζονται εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για άλλους σκοπούς, δεν συνεργάζονται επαρκώς, πιστεύει το νεαρό ζευγάρι δισεκατομμυριούχων. Πολυάριθμοι επιστήμονες και μηχανικοί πρέπει να εργάζονται μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, και αυτό είναι κάτι που δεν καλύπτει η επένδυση πολλών ερευνητικών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξηγεί σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Nature» ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Σκοπός των Τσαν-Ζάκερμπεργκ είναι να συστήσουν «δίκτυα προκλήσεων», προκαλώντας ερευνητές από διαφορετικά ινστιτούτα να τις αναλάβουν. Ήδη έχει συσταθεί το Biohub της Πρωτοβουλίας , το οποίο έχει στη διάθεσή του 600 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα 10 χρόνια ώστε το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, και το Μπέρκλεϊ να συνεργαστούν για να φτιάξουν τον άτλαντα των ανθρώπινων κυττάρων και να αναπτυχθούν τεχνολογίες ώστε να καταστεί εφικτή η εξέταση σε επίπεδο κυττάρου και κατά συνέπεια, νέοι τρόποι διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης μεταδοτικών ασθενειών.
Newsroom ΔΟΛ