Αν νομίζετε ότι το λούσιμο αποτελεί απλή υπόθεση, ξανασκεφθείτε το. Σύμφωνα με κορυφαίους κομμωτές, ένα καλό λούσιμο συνοδευόμενο από απαλό μασάζ αποτελεί τη βάση για την επιτυχία οποιωνδήποτε εργασιών πραγματοποιηθούν στο τριχωτό της κεφαλής μας, καθώς καθορίζει τη μετέπειτα συμπεριφορά της τρίχας. Τι μπορεί να κάνουμε λάθος στο σπίτι όμως και τι μπορεί να φταίει για το θαμπό αποτέλεσμα και τα ατίθασα μαλλιά; Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο τύπος του κρανίου και η διάμετρος της τρίχας θα μπορούσαν να μας δώσουν όλες τις απαραίτητες απαντήσεις.
Οι απόψεις των δερματολόγων-τριχολόγων γύρω από το συχνό λούσιμο διίστανται: κάποιοι υποστηρίζουν ότι όπως ακριβώς πλένουμε το πρόσωπό μας καθημερινά, έτσι πρέπει να κάνουμε και με τα μαλλιά μας. Αρκετοί ωστόσο είναι της άποψης ότι το τριχωτό της κεφαλής είναι εκείνο το οποίο μαρτυρεί κάθε πότε πρέπει να λουζόμαστε, ενώ προσθέτουν ότι το καθημερινό λούσιμο επηρεάζει τη φυσική λίπανση του τριχωτού.
Η ακτινογραφία της τρίχας
Οι εταιρείες ειδών περιποίησης των μαλλιών έχουν κατακλύσει την αγορά με αμέτρητα προϊόντα τα οποία σύμφωνα με τις ετικέτες τους προορίζονται για συγκεκριμένους τύπους μαλλιών –π.χ. για λιπαρά, ξηρά, ταλαιπωρημένα ή κανονικά. «Η επιλογή ενός λανθασμένου σαμπουάν ή μιας λανθασμένης μαλακτικής κρέμας δεν πρόκειται να βλάψει τα μαλλιά μας» εξηγεί η βρετανίδα δερματολόγος-τριχολόγος δρ Αναμπελ Κίνγκσλι. «Απλά δεν θα είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Βέβαια αν κατ’ εξακολούθηση επιλέγουμε λανθασμένα προϊόντα, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη φθορά της τρίχας. Για παράδειγμα, όσο πιο «διαχειρίσιμα» είναι τα μαλλιά μας τόσο χαμηλότερη θερμότητα απαιτούν κατά το styling».
Η ίδια υποστηρίζει ότι καλό είναι η επιλογή του σαμπουάν και της μαλακτικής να βασίζεται στην υφή της τρίχας. «Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής τότε χρειάζεται ένα σαμπουάν που να ανταποκρίνεται σε αυτό. Σκεφθείτε ότι το τριχωτό της κεφαλής είναι η βάση για τους θύλακες της τρίχας και το σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε υγιή μαλλιά αν το τριχωτό δεν είναι σε καλή κατάσταση». Η πιτυρίδα σύμφωνα με την ειδικό συχνά πυροδοτεί την τριχόπτωση, εξαιτίας της συσσώρευσης των αντιαισθητικών φολίδων και των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται.
Μυστικά για σύγχρονες Ραπουνζέλ
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πάχος της κοτσίδας μπορεί να καθορίσει τον τύπο της τρίχας. Αν η διάμετρός της είναι πολύ μικρή τότε μιλάμε για λεπτή τρίχα, αν είναι μεσαία μέτρια και αν είναι χοντρή τότε πρόκειται για χοντρή τρίχα.
«Στην περίπτωση της λεπτής τρίχας, υπάρχουν περισσότερες τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστόμετρο και η καθεμιά τους καταλήγει σε έναν αδένα ο οποίος ευθύνεται για τη λίπανση της τρίχας. Αυτό σημαίνει ότι τα λεπτά μαλλιά ενδεχομένως να λαδώνουν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους τύπους, με αποτέλεσμα να χάνουν τον όγκο τους εξαιτίας του βάρους που αποκτούν από την όλη διαδικασία. Αρα σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να επιλέγουμε προϊόντα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες, όπως π.χ. υδρολυμένη κερατίνη, που καθαρίζουν καλά τα μαλλιά στη ρίζα και τους χαρίζουν όγκο» εξηγεί η δρ Κίνγκσλι.
«Στην περίπτωση της μέτριας τρίχας, πολλές φορές παρατηρούμε ότι τα μαλλιά λαδώνουν στη ρίζα ενώ οι άκρες είναι ξηρές και ταλαιπωρημένες. Αρα χρειάζονται προϊόντα που χαρίζουν ενυδάτωση σε όλο το μήκος της τρίχας, τα οποία περιέχουν πρωτεΐνες σιταριού και ενυδατώνουν χωρίς να βαραίνουν» αναφέρει η ειδικός.
Η χοντρή τρίχα έχει μεγαλύτερη μάζα, γεγονός που κατά τη δρα Κίνγκσλι σημαίνει ότι συχνά αφυδατώνεται, με αποτέλεσμα να φριζάρει. «Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται προϊόντα που χαρίζουν στα μαλλιά ενυδάτωση και δύναμη. Η υδρολυμένη ελαστίνη είναι μια καλή λύση, όμως καλό είναι να προσέχουμε και συστατικά με αντιστατική δράση κατά του φριζαρίσματος, όπως π.χ. το γκουάρ, που αποτελεί πλούσιο φυτικό εκχύλισμα».
Τα μαλλιά τύπου «afro» κατά την ειδικό είναι και τα πιο εύθραυστα. «Η τρίχα αυτή είναι πορώδης και μπερδεύεται πολύ εύκολα, οπότε απαιτούνται συστατικά τα οποία είναι ιδιαίτερα ενυδατικά και βοηθούν στο ξεμπέρδεμα. Τέτοια συστατικά είναι π.χ. το βούτυρο κακάο και τα φυσικά έλαια».
Μετά το λούσιμο τα μαλλιά θέλουν στέγνωμα ταμποναριστά με την πετσέτα. Το έντονο τρίψιμό της στο κεφάλι, αναφέρουν οι ειδικοί, είναι συνώνυμο του σπασίματος. Προτού απλώσουμε κάποιο προϊόν περιποίησης τα μαλλιά θα πρέπει να είναι νωπά αλλά όχι βρεγμένα, καθώς σε αυτή την περίπτωση το προϊόν αντί να εισχωρήσει στην τρίχα μπορεί πολύ απλά να γλιστρήσει και να φύγει με τη βοήθεια του νερού.
Για τις γυναίκες που ταλαιπωρούν συχνά τα μαλλιά τους με πιστολάκια, πρέσες, σίδερα, τα προϊόντα που προστατεύουν κατά της θερμότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή λύση. «Καλό είναι να προτιμούμε προϊόντα με βάση τη σιλικόνη και τις πρωτεΐνες σιταριού» λέει η δρ Κίνγκσλι. «Για ελαστικές μπούκλες πάλι, τα συστατικά που θα πρέπει να αναζητούμε είναι τα συμπολυμερή, τα οποία δημιουργούν ένα φιλμ γύρω από την τρίχα, κλειδώνοντας το ελικοειδές σχήμα της».
HeliosPlus