Οι λάτρεις του κρασιού μπορούν να πετάξουν από χαρά! Νέα μελέτη δείχνει ότι ένα συστατικό των κόκκινων σταφυλιών, των μούρων αλλά και του κόκκινου κρασιού μπορεί να μετατρέψει το επιπλέον «κακό» λευκό λίπος σε «καλό» καφέ ή μπεζ λίπος. Η ανακάλυψη μαρτυρεί ότι μια διατροφή που περιέχει την ουσία η οποία ονομάζεται ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.


Λιγότερο βάρος

Ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια ποσότητες ρεσβερατρόλης που αντιστοιχούν σε κατανάλωση περίπου 340 γραμμαρίων φρούτων με την ουσία ημερησίως. Ανακάλυψαν πως, παρότι τα ζώα ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, όσα λάμβαναν ρεσβερατρόλη πήραν 40% λιγότερο βάρος σε σύγκριση με άλλα ποντίκια που δεν είχαν λάβει την ουσία.
Η μελέτη που ανήκει σε ειδικούς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα ποντίκια της ρεσβερατρόλης ήταν σε θέση να μετατρέψουν το επιπλέον λευκό λίπος τους σε ενεργό καφέ ή μπεζ λίπος που βοηθά στη μείωση του βάρους καθώς καίει θερμίδες. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και άλλα χημικά με δράση πολυφαινολών των φρούτων θα μπορούσαν να έχουν την ίδια επίδραση.
Ο επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «International Journal of Obesity», καθηγητής Μιν Ντου σημείωσε: «Οι πολυφαινόλες των φρούτων, συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης, αυξάνουν τη γονιδιακή έκφραση η οποία ενισχύει την οξείδωση των λιπαρών στον οργανισμό. Μετατρέπουν το λευκό λίπος σε μπεζ λίπος το οποίο καίει τα λιπίδια και τα μετατρέπει σε θερμότητα, γεγονός που διατηρεί το σώμα σε ισορροπία και προλαμβάνει την παχυσαρκία και τη μεταβολική δυσλειτουργία. Χρησιμοποιούμε τη ρεσβερατρόλη ως «εκπρόσωπο» όλων των πολυφαινολών».


Οι πηγές της ρεσβερατρόλης

Τα σμέουρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και τα μήλα είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε πολυφαινόλες, ανέφερε ο δρ Ντου. Οσο για τα 340 γραμμάρια φρούτων, αντιστοιχούν σε περίπου δύο-τρεις μερίδες φρούτων ημερησίως.
Κόκκινα κρασιά όπως το Merlot ή το Cabernet Sauvignon είναι γνωστό ότι περιέχουν ρεσβερατρόλη αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά που περιέχονται στα σταφύλια, υπογραμμίζει ο καθηγητής Ντου. «Πολλές από τις ευεργετικές πολυφαινόλες παραμένουν αδιάλυτες και έτσι φιλτράρονται και απομακρύνονται κατά τη διάρκεια παραγωγής του κρασιού» καταλήγει.

Τα οφέλη της ουσίας για τον οργανισμό

Να σημειώσουμε ότι η ρεσβερατρόλη, που αποτελεί μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα από μελέτες. Συγκεκριμένα, στοιχεία έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων η ουσία φαίνεται να προλαμβάνει την οξείδωση του μορίου της «κακής» χοληστερόλης LDL. Ταυτόχρονα έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μειώνει την πυκνότητα του αίματος κάνοντάς το πιο ρευστό και έχει αγγειοδιασταλτική δράση, ιδιότητες που εμποδίζουν τη δημιουργία αθηρωμάτωσης. Πρέπει πάντως να τονιστεί ότι αυτές οι δράσεις έχουν φανεί κυρίως από έρευνες σε ιστούς στο εργαστήριο, καθώς και σε πειραματόζωα. Οι μέχρι στιγμής έρευνες σε ανθρώπους δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της καρδιαγγειακής υγείας.
H ρεσβερατρόλη δείχνει να προλαμβάνει επίσης τις μεταλλάξεις του DNA οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο. Πειράματα στο εργαστήριο έχουν επίσης δείξει ότι η ουσία προλαμβάνει τις μεταστάσεις του καρκίνου.
Στον διαβήτη η ρεσβερατρόλη φαίνεται πως έχει την ικανότητα όχι μόνο να μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης αλλά και να βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νευροπάθειας που μπορεί να προκληθεί όταν δεν έχει ρυθμιστεί η νόσος.
Σε ό,τι αφορά τη νόσο Αλτσχάιμερ, η ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την οξείδωση των ελευθέρων ριζών και τη φλεγμονή του νευρικού συστήματος. Ωστόσο και πάλι τα ευρήματα αυτά προκύπτουν μέχρι στιγμής μόνο από έρευνες σε ζώα.
Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης συνδεθεί με μακροζωία σε διάφορα είδη πειραματοζώων (είδη μυκήτων, νηματοειδών σκωλήκων αλλά και εντόμων όπως η δροσόφιλα ή μύγα του ξιδιού). Πρόσφατα διεξήχθησαν έρευνες και σε ποντίκια (θηλαστικά που βρίσκονται πιο… κοντά στον άνθρωπο σε σύγκριση με τους μύκητες ή τους σκώληκες) οι οποίες έδειξαν ότι, ακόμη και αν τα ζώα ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή και ήταν παχύσαρκα, δεν μειωνόταν το προσδόκιμο ζωής τους όταν μαζί με την τροφή τους λάμβαναν ρεσβερατρόλη. Τα αποτελέσματα αυτά, αν και ενθαρρυντικά, πρέπει να επιβεβαιωθούν από περαιτέρω μελέτες.

HeliosPlus