Πριν από λίγες εβδομάδες έρευνα ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε ότι ένα «χάπι ντομάτας» την ημέρα δρα προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Το χάπι περιέχει τη φυσική αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο. Η διαπίστωση των ερευνητών πιθανώς εξηγεί γιατί η μεσογειακή δίαιτα, που περιέχει πολλές ντομάτες, μειώνει την πιθανότητα καρδιολογικών προβλημάτων. Το λυκοπένιο, το οποίο αποτελεί βασικό αντιοξειδωτικό συστατικό της ντομάτας και είναι δέκα φορές πιο ισχυρό από τη βιταμίνη Ε, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα από τυχόν βλάβες λόγω οξείδωσης. Η ποσότητα του λυκοπενίου ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία της ντομάτας και τον τρόπο που αυτή καταναλώνεται (ωμή, μαγειρεμένη, επεξεργασμένη σε έτοιμη σάλτσα κ.τ.λ.). Οταν το λυκοπένιο καταναλώνεται παράλληλα με ελαιόλαδο, όπως σε μια χωριάτικη σαλάτα, τότε η δράση του φαίνεται να αυξάνεται.
Σοκολατοχαπάκια
Μπορεί να μην είναι εξίσου απολαυστικό με το να τρώει κάποιος μια πλάκα σοκολάτας, ωστόσο η λήψη… χαπιών που θα κλείνουν μέσα τους όλα τα καλά της μαύρης σοκολάτας χωρίς τα «κακά» παρελκόμενα (βλέπε ζάχαρη και λιπαρά) ίσως αποδειχθεί σωτήρια ενάντια στα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Και τώρα μια νέα μελέτη ξεκινά προκειμένου να ανακαλυφθεί αν τα «σοκολατοχαπάκια» μπορούν να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Τα «σοκολατοχαπάκια» περιέχουν θρεπτικά συστατικά σε τόσο μεγάλες ποσότητες ώστε χρειάζεται να καταναλώσει κάποιος ατελείωτες σοκολάτες ώστε να λάβει τις αντίστοιχες. Στη νέα μελέτη στην οποία θα διερευνηθεί η επίδραση των… νόστιμων χαπιών στην καρδιά θα περιληφθούν 18.000 άνδρες και γυναίκες από τις ΗΠΑ.
«Οι άνθρωποι τρώνε σοκολάτα επειδή τους αρέσει και όχι επειδή πιστεύουν ότι είναι καλή για την υγεία τους. Η ιδέα της μελέτης μας είναι να κατανοήσουμε αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τα συστατικά της σοκολάτας χωρίς τη ζάχαρη και τα λιπαρά που αυτή περιέχει και δεν ωφελούν την υγεία» ανέφερε ηδρ ΤζοΑν Μάνσον, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι η μεγαλύτερη που θα εξετάσει την επίδραση των φλαβονολών του κακάου στην ανθρώπινη υγεία. Ως σήμερα μικρότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβονόλες του κακάου βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, την ανοχή στην ινσουλίνη, την υγεία των αρτηριών και άλλους δείκτες υγείας.
Χάπι ελιάς
Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ινδονησίας, στην Τζακάρτα, δημιούργησαν ένα χάπι από εκχύλισμα φύλλων ελιάς και στη συνέχεια εξέτασαν τις ευεργετικές του ιδιότητες σε 180 υπερτασικούς ασθενείς, τους οποίους μοίρασαν σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα οι ειδικοί χορήγησαν το χάπι για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων. Στους υπόλοιπους συμμετέχοντες χορήγησαν ένα χάπι κατά της υπέρτασης με τη δραστική ουσία καπτοπρίλη, το οποίο όμως πολλές φορές συνοδεύεται από διάφορες παρενέργειες, όπως π.χ. έντονη ζαλάδα, βήχα κ.ά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα άτομα που έπαιρναν το χάπι ελιάς παρατηρήθηκε μια μέση μείωση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης κατά 11,5 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mm Hg). Αντίστοιχα, σε όσους έπαιρναν το συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της υπέρτασης σημειώθηκε μέση μείωση της τάξεως των 13,7 χιλιοστών.
Και στην περίπτωση της διαστολικής (μικρής) πίεσης όμως τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: στα μέλη της ομάδας της καπτοπρίλης σημειώθηκε μέση πτώση 6,4 χιλιοστών, τη στιγμή που στα μέλη της ομάδας της ελιάς έκανε «βουτιά» κατά 4,8 χιλιοστά.«Η υποτασική δράση του εκχυλίσματος των φύλλων ελιάς ήταν παρόμοια με εκείνη του φαρμάκου με δραστική ουσία την καπτοπρίλη» τονίζουν οι ερευνητές. «Επίσης, ιδιαίτερα ισχυρή φάνηκε να είναι η ευεργετική του δράση ως προς τη μείωση των τριγλυκεριδίων» καταλήγουν.
Και από… κοράλλια
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις φυσικές άμυνες των τροπικών κοραλλιών κατά της επιβλαβούς υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, έτσι ώστε σε λίγα χρόνια να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα πρωτότυπο αντηλιακό χάπι που θα προστατεύει τους ανθρώπους από τα ηλιακά εγκαύματα.
Ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου σε συνεργασία με αυστραλούς και αμερικανούς συναδέλφους τους έκαναν επιτόπιες έρευνες στον μεγάλο κοραλλιογενή ύφαλο της Ανατολικής Αυστραλίας με στόχο να ανακαλύψουν τις γενετικές και βιοχημικές διαδικασίες που χαρίζουν στα κοράλλια τις έμφυτες αντηλιακές ιδιότητές τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πλέον σε θέση να αντιγράψουν με συνθετικό τρόπο σε εργαστηριακές συνθήκες τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών και να τις ενσωματώσουν στη συνέχεια σε ένα χάπι. Οι δοκιμές σε ανθρώπινο δέρμα αναμένεται να αρχίσουν σύντομα. Πριν από την παρασκευή ενός αντηλιακού χαπιού, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια αντηλιακή κρέμα που θα περιέχει τις αντηλιακές ουσίες των κοραλλιών, όμως ο τελικός στόχος είναι ένα χάπι το οποίο θα παρέχει πολύ πιο εύκολη αντηλιακή προστασία σε σχέση με τη χρονοβόρα επάλειψη με μια ανάλογη κρέμα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το χάπι να παρέχει προστασία και στα μάτια.
HeliosPlus