Γροθιά στα περιττά κιλά δίνει ένα νέο διατροφικό μοτίβο που βάζει το μυστικό της επιτυχίας στη… χούφτα μας! Η δίαιτα, γνωστή και ως hand diet, χρησιμοποιεί την παλάμη του χεριού μας ως μεζούρα μερίδων και θερμίδων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αδυναμία υπολογισμού μιας «σωστής» μερίδας αποτελεί την κύρια αιτία της συσσώρευσης παραπανίσιων κιλών, καθώς έτσι καταναλώνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από εκείνες που πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Βάσει της δίαιτας της χούφτας, μια μερίδα κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε μέγεθος εκείνο της παλάμης του χεριού μας, ενώ μια μερίδα υδατανθράκων θα πρέπει να περιορίζεται στο μέγεθος της γροθιάς. Στην περίπτωση του βουτύρου, πάλι, η επιτρεπόμενη ποσότητα παίζεται στα… δάχτυλα, καθώς αντιστοιχεί στην κορυφή του δείκτη.
Μετρώντας με το… σπιρτόκουτο


Οι ειδικοί της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υποστηρίζουν ότι ο περισσότερος κόσμος καταναλώνει μερίδες πολύ μεγαλύτερες από τις επιτρεπόμενες, π.χ. πενταπλάσια μερίδα ζυμαρικών της επιτρεπομένης κ.τ.λ. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν βρισκόμαστε έξω και μας σερβίρεται μια μεγάλη μερίδα, τείνουμε να την τρώμε ακολουθώντας τη νοοτροπία του «άδειου πιάτου».
Από την πλευρά της, η Εταιρεία προχώρησε στη σύγκριση των μεγέθων των επιτρεπόμενων μερίδων με αντικείμενα που μας περιβάλλουν, με στόχο την εύκολη κατανόησή τους από το κοινό:
  • 30 γρ. κρέατος = όσο ένα σπιρτόκουτο
  • 90 γρ. κρέατος = όσο μια τράπουλα ή μια μπάρα σαπουνιού και αποτελεί την ιδανική μερίδα κρέατος για ένα γεύμα
  • 230 γρ. κρέατος = όσο ένα λεπτό χαρτόδετο βιβλίο
  • 90 γρ. ψαριού = όσο ένα μπλοκ επιταγών
  • 30 γρ. τυριού = όσο τέσσερα ζάρια
  • Πατάτα μεσαίου μεγέθους = όσο ένα ποντίκι ηλ. υπολογιστή
  • 2 κ.σ. φιστικοβούτυρο = όσο ένα μπαλάκι του πινγκ πονγκ
  • ½ φλ. ζυμαρικά = όσο ένα μπαλάκι του τένις
  • Ψωμάκι (στρογγυλό) = όσο ένα πακ του χόκεϊ
Αρκετοί είναι οι διατροφολόγοι οι οποίοι καταφεύγουν σε παραστατικά παραδείγματα ως προς το μέγεθος των μερίδων, με στόχο να προσφέρουν στο ευρύ κοινό μια ιδέα ως προς τα θερμιδικά όρια που πρέπει να τηρούμε στα γεύματά μας.
Από την πλευρά της, η Καθλίν Ζέλμαν, διευθύντρια του τμήματος της διατροφής στην ιστοσελίδα WebMD, η οποία επικεντρώνεται σε θέματα υγείας, επέλεξε να συγκρίνει συγκεκριμένα αντικείμενα και τροφές ώστε να βοηθήσει το κοινό να ελέγξει εύκολα και γρήγορα τις μερίδες που καταναλώνει.
Για παράδειγμα, η ίδια αναφέρει ότι μια τηγανίτα (pancake) δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από ένα CD, ένα ψωμάκι θα πρέπει να είναι σε μέγεθος όσο μια κονσέρβα τόνου και μια μερίδα μαγιονέζα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει μια μάρκα του πόκερ. Μια μερίδα σοκολάτα θα πρέπει να είναι όσο και το κουτάκι του οδοντικού νήματος, μια μερίδα χούμους όσο ένα μπαλάκι του γκολφ και μια μερίδα τριών φλιτζανιών ποπκόρν θα πρέπει να είναι όσο τρία μπαλάκια του μπέιζμπολ.
Στο «κόκκινο» παχυσαρκία και καρδιαγγειακά


Πριν από περίπου έναν χρόνο, η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι τα βρετανικά σουπερμάρκετ βρίσκονται εκτός ελέγχου ως προς το μέγεθος των μερίδων των τροφίμων που πωλούν. Παρά την κρίση, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι μερίδες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και υπολογίζεται ότι από το 1993 έως σήμερα το μέγεθός τους έχει σχεδόν διπλασιαστεί, φορτώνοντας τους καταναλωτές με περιττές θερμίδες και παραπανίσια κιλά.
Για τη συσσώρευση μισού κιλού λίπους κάποιος θα πρέπει να καταναλώσει 3.500 επιπλέον θερμίδες. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με τις υπερμεγέθεις μερίδες, θα μπορούσε ενδεχομένως να εξηγήσει τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus