Ισως η κατανάλωση νερού από πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια να χαρίζει σε εκατομμύρια άτομα… ημικρανίες. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Toxicological Sciences» δείχνει ότι η ουσία δισφαινόλη Α (BPA) η οποία περιέχεται σε πολλές συσκευασίες τροφίμων και όχι μόνο (εντοπίζεται ακόμη και στα πλαστικά μέρη των αυτοκινήτων, στις κουρτίνες μπάνιου, στις αποδείξεις και σε κάποια καλλυντικά) μάς «κερνά» και πονοκεφάλους –εκτός από πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας με τα οποία έχει συνδεθεί όπως η παχυσαρκία, η υπογονιμότητα και τα καρδιακά επεισόδια.
Το πείραμα

Η μελέτη ανήκει σε ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας οι οποίοι διερεύνησαν αν και πώς επιδρά η δισφαινόλη Α σε αρουραίους. Στα μισά πειραματόζωα χορήγησαν το χημικό μία φορά ανά τρεις ημέρες. Οπως είδαν οι ερευνητές, μέσα σε μισή ώρα από την έκθεση στο χημικό τα ζώα έγιναν λιγότερο δραστήρια, δεν άντεχαν τους δυνατούς θορύβους και το έντονο φως και εμφάνιζαν ευαισθησία στην περιοχή του κεφαλιού. Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν επίσης ότι στον εγκέφαλο των αρουραίων εμφανίζονταν σημάδια μεγάλης συγκέντρωσης οιστρογόνων.
Σημειώνεται ότι οι ημικρανίες έχουν συνδεθεί με απότομες αλλαγές στα επίπεδα των θηλυκών αυτών ορμονών τις οποίες μιμείται η δισφαινόλη Α. Στη μελέτη αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι μετρήσεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν σχεδιασμένες ώστε να αντικατοπτρίζουν πολλά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας. Οι αρουραίοι που εκτέθηκαν στην ΒΡΑ εμφάνισαν συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ημικρανία. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι πιθανότατα και στον άνθρωπο η έκθεση στην ουσία αυτή αυξάνει τόσο τη συχνότητα εμφάνισης όσο και την ένταση των ημικρανιών».
«Απελευθέρωση» από την ΒΡΑ για τους πάσχοντες

Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν στα άτομα που πάσχουν από ημικρανίες να προσπαθήσουν να αποβάλλουν από την καθημερινότητά τους τις πιθανές πηγές έκθεσης σε δισφαινόλη Α –για παράδειγμα να μη χρησιμοποιούν πλαστικά δοχεία για ζέσταμα του φαγητού τα οποία μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων ή πλαστικά μπουκάλια νερού και αναψυκτικών. Οπως λένε, «μια προηγούμενη μελέτη στην οποία έγινε παρέμβαση στη διατροφή εθελοντών με αποτέλεσμα να μη χρησιμοποιούνται οι πηγές επιμόλυνσης με δισφαινόλη Α έδειξε μείωση των επιπέδων της ουσίας στα ούρα κατά 66% μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Τα συγκεκριμένα ευρήματα σε συνδυασμό με τα δικά μας μαρτυρούν ότι η μείωση της έκθεσης στην ΒΡΑ θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων, χαρίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες από ημικρανίες».


Ενας στους 7 ενηλίκους

Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία αν κάποιος αναλογιστεί πως ένας στους επτά ενηλίκους εκτιμάται ότι εμφανίζει ημικρανίες. Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, ο νευρολόγος δρ Φαγιάζ Αχμέντ από τον οργανισμό Migraine Trust τόνισε ότι «γνωρίζουμε πως η δισφαινόλη Α χρησιμοποιείται ευρέως στις συσκευασίες τροφίμων, στα πλαστικά και στις κονσέρβες. Στους περισσότερους πάσχοντες οι κρίσεις ημικρανίας έχουν γενετικό υπόβαθρο. Ωστόσο, αν η δισφαινόλη Α αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι εμπλέκεται στην πρόκληση ημικρανιών, τότε θα μιλούμε για ορόσημο στην έρευνα σχετικά με τους πονοκεφάλους».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 6 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus