Εχουμε συνηθίσει τα διαστημικά αντικείμενα να λαμβάνουν ονόματα θεοτήτων ή των ανθρώπων που τα ανακαλύπτουν. Υπάρχουν όμως και ορισμένα που εξαιτίας του σχήματός τους οι επιστήμονες τους χάρισαν ασυνήθιστα ονόματα. Ιδού μερικά από αυτά:
Μαγικά νεφελώματα


Δύο εντυπωσιακά νεφελώματα έχουν εξάψει τη φαντασία των επιστημόνων προσδίδοντάς τους… μαγικές ιδιότητες. Το πρώτο εξ αυτών βρίσκεται σε απόσταση 900 ετών φωτός από εμάς, στον αστερισμό του Ηριδανού. Η κωδική ονομασία του είναι IC 2118, αλλά οι επιστήμονες το έχουν βαφτίσει «Το Κεφάλι της Μάγισσας» επειδή, όταν ανακαλύφθηκε, σε κάποιους θύμισε το προφίλ μιας μάγισσας.Το νεφέλωμα βρίσκεται κοντά στο γιγάντιο άστρο Rigel, το φως του οποίου το λούζει. Το φως του Rigel, σε συνδυασμό με το φως των άστρων που γεννιούνται μέσα στο νεφέλωμα, το κάνει να λάμπει στο υπέρυθρο του φάσματος.
Το κεφάλι της Μάγισσας

Το δεύτερο νεφέλωμα μοιάζει με ένα κοσμικό νήμα ύλης. Η επίσημη ονομασία του είναι «Νεφέλωμα Μολύβι», αλλά εξαιτίας του σχήματός του είναι περισσότερο γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως «Το σκουπόξυλο της μάγισσας». Η κωδική ονομασία του νεφελώματος είναι NGC 2736 και βρίσκεται σε απόσταση 800 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό Ιστία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι απομεινάρι μιας έκρηξης σουπερνόβα που σημειώθηκε πριν από 11.000 έτη.


Το σκουπόξυλο της Μάγισσας

Ο Γλάρος


Το νεφέλωμα IC 2177 βρίσκεται σε απόσταση 3.700 ετών φωτός από τη Γη ανάμεσα στους αστερισμούς του Μονόκερου και του Μεγάλου Κυνός. Οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει «Νεφέλωμα του Γλάρου», αφού στις εικόνες θυμίζει το όμορφο θαλασσοπούλι ενώ πετάει.
Το Αλογο και η Φλόγα
Ενα ακόμη νεφέλωμα με χαρακτηριστική εμφάνιση προσελκύει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών αστρονόμων. Οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει «Η Κεφαλή του Αλόγου» και βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα, περίπου 1.300 έτη φωτός μακριά από εμάς. Το νεφέλωμα διαγράφει με σπάνια καθαρότητα το σχήμα του κεφαλιού ενός αλόγου, αποτελείται από αέρια και πολύ πυκνή μεσοαστρική σκόνη. Ανήκει στο τεράστιο σύμπλεγμα μοριακών νεφών του Ωρίωνα και γειτονεύει με το νεφέλωμα της Φλόγας.

To κεφάλι του Αλόγου
Το κοσμικό φάντασμα


Είναι πλανητικό νεφέλωμα και βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό της Υδρας. Η κωδική ονομασία του νεφελώματος είναι NGC 3242 αλλά οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει «Το Φάντασμα του Δία». Πρόσφατα έγιναν νέες παρατηρήσεις σχετικά με το… φάντασμα και η μελέτη του ίσως αποκαλύψει νέα στοιχεία για τα πλανητικά νεφελώματα. Ενα πλανητικό νεφέλωμα αποτελείται από ένα επεκτεινόμενο κέλυφος ιονισμένου αερίου που αποβάλλεται από άστρα τα οποία βρίσκονται στα τελευταία στάδια της ζωής τους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πλανητικά νεφελώματα μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη χημική εξέλιξη ενός γαλαξία.

Το φάντασμα του Δία
Η διαστημική… πατούσα


Η κωδική ονομασία του νεφελώματος είναι NGC 6334, βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού, απέχει 5.500 έτη φωτός από τη Γη και αποτελεί ένα μαιευτήριο νέων άστρων. Οι επιστήμονες το έχουν ονομάσει «Η Πατούσα της Γάτας».

Η πατούσα της γάτας
Μια ωραία (καυτή) πεταλούδα


Το διπολικό πλανητικό νεφέλωμα NGC 6302 είναι περισσότερο γνωστό ως «Νεφέλωμα της Πεταλούδας» εξαιτίας του σχήματός του. Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Σκορπιού. Το κεντρικό άστρο του νεφελώματος έχει θερμοκρασία επιφανείας που εκτιμάται περί τους 250.000 βαθμούς Κελσίου. Το νεφέλωμα της πεταλούδας έχει εύρος που καλύπτει τρία έτη φωτός και είναι ιδιαίτερα λαμπρό στο υπεριώδες φως αλλά όχι στο ορατό, επειδή κρύβεται πίσω από ένα πυκνό «πέπλο» σκόνης. Στο νεφέλωμα έχει εντοπιστεί έντονη παρουσία μοριακού υδρογόνου.

Το νεφέλωμα της πεταλούδας

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 11 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus