Πρόωρα «σπασμένο» δέρμα εμφανίζουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, οι γυναίκες που δεν ακολουθούν τον κανόνα του «ύπνου της ομορφιάς», ενώ η έλλειψη ξεκούρασης φαίνεται να επιβραδύνει και την αποκατάσταση δερματικών βλαβών, όπως π.χ. τα ηλιακά εγκαύματα.
Ακόμη, στο πλαίσιο της μελέτης φάνηκε ότι όσες από τις εθελόντριες δεν είχαν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ έτειναν να αξιολογούν τον εαυτό τους ως «μη ελκυστικές».
«Οι γυναίκες που δεν κοιμούνται επαρκώς το βράδυ εμφανίζουν πρόωρα σημάδια γήρανσης και μια εμφανή επιβράδυνση στην αποκατάσταση των δερματικών βλαβών που προκύπτουν από την έκθεσή τους στην ηλιακή ακτινοβολία» εξηγεί η δρ Ελμα Μπάρον, διευθύντρια του Κέντρου για τη Μελέτη Δερματικών Παθήσεων στο University Hospitals Case Medical Center, στο Οχάιο.
Υπνος με το σταγονόμετρο, ρυτίδες με το τσουβάλι
Στο πείραμα έλαβαν μέρος 60 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών, από τις οποίες περίπου το 50% δεν κοιμόταν επαρκώς. Οι ερευνητές εξέθεσαν τις εθελόντριες σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) με σκοπό να εξετάσουν την απώλεια υγρασίας από το δέρμα τους, δείγμα κακής κατάστασης του δέρματος.
Οι γυναίκες που δεν κοιμούνταν επαρκώς το βράδυ εμφάνιζαν αυξημένους ρυθμούς δερματικής γήρανσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες που έκαναν καλό ύπνο. Συγκεκριμένα, όσες δεν κοιμούνταν καλά εμφάνιζαν περισσότερες λεπτές γραμμές, ανομοιομορφία ως προς το χρώμα της επιδερμίδας τους και χαλάρωση.
Οι γυναίκες που κοιμούνταν επαρκώς το βράδυ παρουσίαζαν ταχύτατους ρυθμούς αποκατάστασης του δέρματος έπειτα από ηλιακό έγκαυμα, ενώ έτειναν να αξιολογούν τον εαυτό τους ως «ελκυστικές».
«Παρά το γεγονός ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος, οι επιπτώσεις του ως προς την υγεία του δέρματος δεν ήταν ως σήμερα εξίσου γνωστές» αναφέρει η δρ Μπάρον.
«Η συγκεκριμένη μελέτη αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τα σημάδια γήρανσης του δέρματος και αποδυναμώνει την ικανότητά του να επιδιορθώνει τυχόν βλάβες κατά τη διάρκεια της νύχτας» σχολιάζει από την πλευρά του ο δρ Ντάνιελ Γιαρός από το Τμήμα Ερευνας γνωστής αμερικανικής εταιρείας καλλυντικών, η οποία και χρηματοδότησε τη μελέτη.
HeliosPlus