Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε ένα δέμα που περιμένετε ή ακόμη και η παραγγελία για φαγητό που έχετε κάνει να καταφθάνει στο σπίτι σας όχι με κάποιον υπάλληλο της υπηρεσίας κούριερ ή ντιλίβερι αλλά με μικρά ρομποτικά αεροσκάφη;
Η εικόνα μοιάζει βγαλμένη από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ίσως τελικά και να μην είναι τόσο μακρινή. Μια νέα εταιρεία της Σίλικον Βάλεϊ, η Matternet, θέλει να ρίξει στη μάχη των μεταφορών διαφόρων ειδών τα μη επανδρωμένα σκάφη που είναι γνωστά με τα αρχικά UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ή με το προσωνύμιο «drones».
Αρχικός στόχος της εταιρείας είναι τα drones να μεταφέρουν σε απομονωμένες και δύσβατες για άλλα μέσα μεταφοράς περιοχές διάφορα αγαθά πρώτης ανάγκης όπως παραδείγματος χάριν φάρμακα. Για να μπορέσουν όμως αυτά τα «ταχυδρομικά» drones να φθάνουν στον προορισμό τους θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού τους.
Απώτερος στόχος των στελεχών της Matternet είναι να δημιουργήσουν μια παγκόσμια υπηρεσία «ντιλίβερι» όπου τα drones θα μεταφέρουν διάφορα προϊόντα. Η εταιρεία θέλει ο έλεγχος των drones και των δρομολογίων να γίνεται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα, ενώ οι παραγγελίες και οι πληρωμές θα γίνονται επίσης αυτοματοποιημένα από τον πελάτη ακόμη και μέσα από κινητά τηλέφωνα. Ηδη έχει κατασκευαστεί για λογαριασμό της ένας αριθμός drones που είναι περισσότερο γνωστά ως «Quadrocopter».
Πρόκειται για ένα είδος μικρογραφίας ελικοπτέρου με διάμετρο μερικών δεκάδων εκατοστών. Αποτελείται από έναν κυλινδρικό κορμό, που φέρει όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ανιχνευτές, κάμερες, αναλυτή ατμόσφαιρας, GPS), και από έναν σταυρό, στις άκρες του οποίου βρίσκονται προσαρμοσμένοι τέσσερις έλικες. Οι έλικες παράγουν ελάχιστο θόρυβο και επιτρέπουν την κάθετη απογείωση και προσγείωση του σκάφους. Το Quadrocopter είναι συναρμολογούμενο και πολύ ελαφρύ, αφού ζυγίζει λιγότερο από ένα κιλό.
Η Matternet έχει ήδη ξεκινήσει δοκιμές αυτών των drones που γίνονται στην Αϊτή και στη Δομινικανή Δημοκρατία –βίντεο μιας εξ αυτών έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Τα συγκεκριμένα drones μπορούν να πετάξουν αυτόνομα για περίπου 10 χλμ. και έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν φορτία βάρους μέχρι δύο κιλών.
Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει την κατασκευή νέων drones που θα έχουν αυξημένη αυτονομία σε σχέση με αυτά που δοκιμάζονται και πιθανώς να μπορούν να μεταφέρουν ακόμη μεγαλύτερο φορτίο. Τα στελέχη της Matternet υποστηρίζουν ότι το όλο εγχείρημα δεν είναι καθόλου απαγορευτικό οικονομικά. Η εταιρεία πραγματοποίησε έναν εικονικό σχεδιασμό σχετικά με τις απαιτήσεις που θα είχε η ανάπτυξη μιας τέτοιας υπηρεσίας σε μια χώρα της Αφρικής. Επέλεξαν το Λεσότο και συγκεκριμένα μια επαρχία της χώρας, το Μασέρου. Το κόστος για την κατασκευή 150 drones και ενός δικτύου 50 σταθμών ανεφοδιασμού στην περιοχή υπολογίστηκε στις 900.000 δολάρια.
HeliosPlus