Πώς θα σώσουμε φάλαινες, δελφίνια
4% των ωκεανών αρκεί να προστατεύσουμε για να σώσουμε τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά, όπως είναι οι φάλαινες, οι φώκιες και τα δελφίνια
108 από τα 120 είδη θαλάσσιων θηλαστικών βρίσκουν καταφύγιο σε εννέα σημαντικές προστατευόμενες ωκεάνιες ζώνες
9 περιοχές προτιμούν τα θαλάσσια θηλαστικά για την αναπαραγωγή ή τις μετακινήσεις τους και αυτές βρίσκονται στο Μεξικό, στον Καναδά, στο Περού, στην Αργεντινή, στη Βορειοδυτική Αφρική, στη Νότια Αφρική, στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία
Μεθυσμένα κουνούπια!
Τι γίνεται όταν ένα κουνούπι πάει να ρουφήξει αίμα από έναν για τα καλά μεθυσμένο άνθρωπο; Μπορεί να… ζαλιστεί και αυτό; Είναι ερώτημα καθόλου ανόητο. Κατ’ αρχάς είναι αλήθεια ότι τα κουνούπια μπορεί να ζαλίζονται. Να επηρεάζεται το νευρικό τους σύστημα από το αλκοόλ και να χάνουν τον προσανατολισμό τους. Οταν ρουφήξουν μια καλή ποσότητα αίματος από τον ίδιο άνθρωπο μπορεί να φθάσει να διπλασιαστεί ο όγκος των υγρών στο σώμα τους. Τότε περιέχεται σε αυτό το μισό ποσοστό αλκοόλ απ’ ό,τι στο… θύμα τους. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο για να καθήσει στο τιμόνι έχει δώσει στον μικρό αυτόν οργανισμό μια γενναία ποσότητα αλκοόλ που θα τον κάνει να «παραπετάει». Αν δεν μπορείτε δηλαδή να τα αντιμετωπίσετε αλλιώς, μεθύστε τα!
Αρχαία ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά
Οι επιστήμονες το υποπτεύονταν, αλλά τώρα έχουν τις αποδείξεις: τα βακτήρια διέθεταν γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά πολύ προτού ο άνθρωπος ανακαλύψει τις ουσίες αυτές και τις χρησιμοποιήσει ως φάρμακα. Η απόδειξη ήλθε από καναδούς επιστήμονες οι οποίοι εξήτασαν δείγματα ιστών από ζώα που είχαν μείνει θαμμένα στους πάγους για τα τελευταία 30.000 χρόνια. Διεπίστωσαν ότι τα βακτήρια που φιλοξενούσαν οι βίσωνες και τα μαμούθ του Πλειστοκαίνου διέθεταν γονίδια ανθεκτικότητας στην πενικιλίνη, στη βανκομυκίνη και στην τετρακυκλίνη! Με άλλα λόγια, για τα αντιβιοτικά που προέρχονται από τη φύση υπάρχει πιθανότατα και ένα γονίδιο ανθεκτικότητας.
Η χαζή ερώτηση
Ενα παγάκι λιώνει πιο γρήγορα στον αέρα ή στο νερό;
Η ερώτηση δεν έχει τεθεί σωστά. Θα πρέπει να υποθέσουμε πρώτα ότι και ο αέρας και το νερό έχουν την ίδια θερμοκρασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, επειδή το νερό έχει μεγαλύτερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, προσδίδει θερμότητα πιο εύκολα στον πάγο απ’ ό,τι ο αέρας. Αρα το παγάκι θα λιώσει πιο γρήγορα στο νερό.