Ενα σφαιρικό κουκούλι εικονικής πραγματικότητας το οποίο θα βυθίζει τους επισκέπτες του στη μαγεία των τριών διαστάσεων οραματίστηκε ο σχεδιαστής Τίνο Σέντλερ από την εταιρεία NAU με αφορμή την ταινία «Minority Report».
Το Immersive Cocoon, όπως ονομάζεται, είναι ένας θόλος από ανθρακόνημα διαμέτρου τεσσάρων μέτρων που εσωτερικά καλύπτεται από μια τρισδιάστατη σφαιρική γιγαντοοθόνη 360 μοιρών, η οποία αγκαλιάζει κυριολεκτικά τον επισκέπτη. Χάρη σε ένα υπερευαίσθητο σύστημα αισθητήρων, κάμερες κίνησης και ένα «έξυπνο» δάπεδο, ο ίδιος μπορεί με φυσικές κινήσεις του σώματός του να γίνει ένα με την εξωπραγματική ψηφιακή διεπιφάνεια.
Σύμφωνα με τον επινοητή του, το προχωρημένο concept θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς, γυμναστική και χαλάρωση, ενώ η δυνατότητα της εξ αποστάσεως σύνδεσής του με άλλα κουκούλια ανά τον κόσμο θα μπορούσε να το μεταμορφώσει στην απόλυτη παιχνιδομηχανή.
Το Immersive Cocoon αναμένεται να διατεθεί προς ενοικίαση σε πρώτη φάση, ωστόσο δεν αποκλείεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για διαφημιστικούς λόγους να το συναντήσουμε – γιατί όχι; – σε κάποιο αεροδρόμιο.
FitBot: ένα ρομπότ για το… δοκιμαστήριο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την αγορά ρούχων μέσω Διαδικτύου είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δοκιμής τους πριν από την τοποθέτησή τους στο ηλεκτρονικό καλάθι. Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές ως τώρα είναι να δουν προσεκτικά τις φωτογραφίες των ρούχων και να υποθέσουν πώς θα δείχνουν επάνω τους.
Για τον λόγο αυτόν, ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Ταρτού και το Πολυτεχνείο του Ταλίν, στην Εσθονία, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία Human Solutions GmbH δημιούργησαν το FitBot: ένα ρομπότ-«χαμαιλέοντα» το οποίο προσαρμόζεται στις αναλογίες των καταναλωτών για ακόμη πιο επιτυχημένες αγορές. Το επαναστατικό ρομπότ για το… δοκιμαστήριο συνοδεύεται από ένα ειδικό λογισμικό όπου ο χρήστης _ άνδρας ή γυναίκα _ εισάγει το ύψος και τις αναλογίες του σώματός του (στήθος, μέση, γοφοί, μήκος χεριών). Αμέσως το συνδεδεμένο ρομπότ αλλάζει τις διαστάσεις του, ψηλώνοντας ή κονταίνοντας, αδυνατίζοντας ή παχαίνοντας, με στόχο να μιμηθεί τον σωματότυπο του χρήστη.
Η πρακτική υπηρεσία, η οποία διατίθεται μέσω της εταιρείας Fits. me και απευθύνεται σε διαδικτυακά καταστήματα ρούχων, υπόσχεται να δείξει στους καταναλωτές την πραγματική τους εικόνα με τα ρούχα της επιλογής τους, γλιτώνοντάς τους από δυσάρεστες εκπλήξεις, αλλά και από τον κόπο των επιστροφών. Οπως αναφέρεται άλλωστε στην ιστοσελίδα της (www. fits.me), η εφαρμογή του FitBot για τους εμπόρους θα μπορούσε να σημαίνει την αύξηση των πωλήσεων κατά 57% και τον περιορισμό επιπλέον εξόδων και επιστροφών κατά 27%.
Οι περίεργοι πάντως μπορούν να δοκιμάσουν τη χρήση του ρομπότ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
«Ιπτάμενο» πράσινο τρένο
Ονομάζεται Aero train και πρόκειται για ένα τρένο που «ίπταται» με τη βοήθεια της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας. Η «αέρινη» αμαξοστοιχία αποτελεί την τελευταία επινόηση των ειδικών του Πανεπιστημίου Τοχόκου στην Ιαπωνία και, όπως εξηγούν οι ίδιοι, πρόκειται περισσότερο για… αεροπλάνο παρά για τρένο, καθώς στα πλαϊνά των βαγονιών υπάρχουν φτερά και τουρμπίνες που βοηθούν στην ενίσχυση της ταχύτητάς του, ενώ παράλληλα παράγουν ενέργεια.
Οταν βρίσκεται εν κινήσει, το οικολογικό τρένο «πετάει» μόλις λίγες ίντσες πάνω από το έδαφος. Το ειδικό σύστημα ενίσχυσης της αεροδυναμικής δεξιά και αριστερά οδηγεί σε περιορισμένη κατανάλωση πολύτιμης ενέργειας, με αποτέλεσμα η πράσινη αμαξοστοιχία να αγγίζει την τελική ταχύτητα των 200 χλμ. /ώρα. Το Aero train είναι σχεδιασμένο ώστε να κινείται μέσα σε έναν ελεγχόμενο διάδρομο από πλευράς ανέμων, προλαμβάνοντας έτσι επικίνδυνες ταλαντώσεις και την πιθανότητα ατυχημάτων. Ο συγκεκριμένος διάδρομος θα περιλαμβάνει τούνελ τα οποία στο επάνω μέρος τους θα είναι «ντυμένα» με φωτοβολταϊκά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δείπνο στο μέλλον
Το πρότυπο του Aero train παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής (IEEE) που πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη. Οι επιστήμονες τώρα ετοιμάζονται να κατασκευάσουν μια δεύτερη, μεγαλύτερη εκδοχή η οποία, πέρα από μεγαλύτερες ανέσεις, ενδεχομένως να επιτυγχάνει και καλύτερες επιδόσεις από πλευράς ενεργειακής κατανάλωσης και ταχύτητας.
Αν αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να είναι σε λίγα χρόνια από σήμερα η βραδινή έξοδος σε κάποιο εστιατόριο, τότε ήρθε η ώρα να πάρετε μια γεύση από το μέλλον: ο λόγος για το εστιατόριο Mojo iCuisine στην Ταϊπέι, στην Ταϊβάν, το οποίο έχει ενσωματώσει τους καταλόγους του σε… τραπέζια αφής, μεταφέροντας έτσι τους θαμώνες σε μια νέα διάσταση αμφίδρομης εστίασης.
Οπως εξηγούν οι ιδιοκτήτες του φουτουριστικού εστιατορίου, χάρη στις νέες τεχνολογίες οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάζουν ακόμη και ενόσω προσπαθούν να επιλέξουν το φαγητό τους. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αγγίξουν την επιφάνεια του τραπεζιού και με απλές κινήσεις να περιηγηθούν στο εικονικό μενού που εμφανίζεται μπροστά τους. Πατώντας τα εικονίδια μπορούν να επιλέξουν κατηγορία (ορεκτικά, κυρίως, και επιδόρπια), να διαβάσουν τη σύντομη περιγραφή του πιάτου και να θαυμάσουν την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Το μυστικό κρύβεται σε αισθητήρες αφής οι οποίοι βρίσκονται στο εσωτερικό του τραπεζιού και επιτρέπουν την εύκολη διαχείριση του «ζωντανού» μενού.
Η παραγγελία πραγματοποιείται απευθείας μέσω του τραπεζιού, ενώ όσο οι θαμώνες περιμένουν μπορούν να αλλάξουν το σχέδιο του εικονικού τραπεζομάντιλου, να παίξουν παιχνίδια ή να ελέγξουν το σύνολο του λογαριασμού τους. Πολύ πιθανόν λοιπόν μετά το τεχνολογικά προηγμένο παράδειγμα του ταϊβανέζικου εστιατορίου να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες απόπειρες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ