Στα χέρια των καπνιστών μια σειρά καινούργιες εταιρείες βάζουν ηλεκτρονικά κυκλώματα, κόκκινα λαμπάκια, χημικές ουσίες, υγρά, σκόνες. Υποκατάστατα όχι ιδιαίτερα φθηνά, που γίνονται όλο και πιο επίκαιρα όσο το κλασικό κάπνισμα, ιδιαίτερα στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, με την καινούργια χρονιά μετατρέπεται σε μια συνήθεια υπό διωγμόν. Το BHMAScience παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα «χλωρίδα» των τεχνολογιών που προσφέρονται να αντικαταστήσουν τον κομψό, λευκό, χάρτινο κύλινδρο, έναν αργά πυρπολούμενο σύντροφο για εκατομμύρια ανθρώπους της εργατικής τάξης, για αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και για διάσημα αστέρια της μουσικής και του κινηματογράφου, από τον πόλεμο στην Κριμαία, όπου οι στρατιώτες τύλιγαν για πρώτη φορά τον καπνό σε χαρτί εφημερίδας, ως σήμερα, που άρχισαν να διαφημίζονται κοπιωδώς τα χωρίς καπνό τσιγάρα.


«Υγιεινά» τσιγάρα: μια ουτοπία


Στο εστιατόριο απαγορευόταν αυστηρά το κάπνισμα. Ούτε ένα τραπέζι έστω και στην πιο απόμακρη γωνιά δεν είχε επάνω του ένα τασάκι. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ενοχλούσε την παρέα, αν και όλοι τους ήταν φανατικοί καπνιστές. Είχαν λάβει τα μέτρα τους. Αφού βολεύτηκαν όσο καλύτερα μπορούσαν στις καρέκλες τους, ένας έβγαλε κάτι σαν τσιγάρο, που όμως στο μπροστινό μέρος άναβε ένα μικρό κόκκινο λαμπάκι. Ο άλλος κάτι σαν αναπτήρα, αλλά, αντί να τον ανάψει, φάνηκε να τραβάει μερικές απολαυστικές ρουφηξιές από μια στρογγυλή προεξοχή. Η γυναίκα της παρέας έβγαλε ένα κομψό μικρό δοχείο και παίρνοντας λίγο από το παχύρρευστο υγρό που περιείχε το άλειψε σαν να ήταν άρωμα στον καρπό της. Εν τω μεταξύ ο σερβιτόρος είχε φθάσει και χωρίς να κάνει την παραμικρή παρατήρηση τους μοίρασε από έναν κατάλογο. Ολοι αισθάνονταν σούπερ.


Αν ψάξεις λίγο το θέμα, διαπιστώνεις ότι ειδικά προς το τέλος της προηγούμενης χρονιάς η αγορά γέμισε από νέες εφευρέσεις σχετικές με το κάπνισμα. Κάτι όχι και τόσο απρόβλεπτο όταν ο διωγμός των καπνιστών ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Μετά την Ιταλία, τώρα και στη Γαλλία, όπως έγινε γνωστό, στα καφενεία και στα εστιατόρια απαγορεύεται πλέον ο πελάτης να ανάψει έστω και ένα τσιγάρο, αφού καταργήθηκαν και οι τελευταίοι μικροί έστω χώροι οι προορισμένοι ειδικά για αυτή την παλαιόθεν απολαυστική δραστηριότητα.


Εκτός όμως των συσκευών που δεν γεμίζουν τον χώρο με καπνό έχουν πληθύνει και τα άλλα προϊόντα που οι κατασκευαστές τους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ πιο ανώδυνα από το κλασικό τσιγάρο. Και εδώ ο καθένας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Είναι ανάγκη να μάθει σε ποια αρχή λειτουργίας βασίζεται το κάθε προϊόν και να μπορεί κατόπιν να αξιολογήσει τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι καθαρά ψευδοεπιστημονικές σοφιστείες αλλά εύκολα οδηγούν τον αδαή περί αυτά σε παγίδες, προσεκτικά στημένες από την παραπλανητική διαφήμιση.


Η φαντασία στην εξουσία του καπνού


Από τη μακρινή Κίνα ως την Ουγγαρία και τη Γερμανία έζησαν μια καινούργια άνοιξη ιδιαίτερα μέσα στο 2007 παλαιά κλασικά προϊόντα για τους καπνιστές, που δεν επιτρέπεται πλέον σε πολλά μέρη να δημιουργούν γύρω τους τα γνωστά συννεφάκια του καπνού, ενώ εμφανίζονται πολυάριθμα νέα προϊόντα. Μερικά βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της τελειοποίησης, αλλά βιάζονται να προλάβουν και το πρόσφατα πολύ ευνοϊκό κύμα που σαρώνει τις δυτικές αγορές εξαιτίας των αντικαπνιστικών εκστρατειών.


«Για να μιμηθείς ένα καλό τσιγάρο πρέπει να μάθεις πώς λειτουργεί το (κλασικό) τσιγάρο» ισχυρίζεται ένας κατασκευαστής. Κάθησαν λοιπόν και έμαθαν. Οτι με το άναμμα ενός τσιγάρου στο σημείο που γίνεται η πλήρης καύση του καπνού και της νικοτίνης η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 900 ως και 1.100 βαθμούς Κελσίου. Αμέσως πιο πίσω από αυτή την καυτή ζώνη ο καπνός βρίσκεται σε μια θερμοκρασία 200 ως και 600 βαθμών Κελσίου, οπότε απελευθερώνονται πολλές βλαβερές για τον καπνιστή ουσίες, προϊόντα συμπύκνωσης και πολυμερισμού. Η νικοτίνη δεν χρειάζεται θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους 247 βαθμούς Κελσίου για να απελευθερωθεί από τα φύλλα του καπνού και να μεταφερθεί με την εισπνοή μαζί με άλλα αιθέρια έλαια στους πνεύμονες του καπνιστή.


Οι κατασκευαστές των τεχνητών τσιγάρων ή όσων συσκευών το απομιμούνται προσπαθούν σε γενικές γραμμές να θερμαίνουν μια κάψουλα με νικοτίνη, αυτή να γίνεται ατμός και έτσι ο καπνιστής να εισπνέει μόνο τη νικοτίνη και όχι τις όποιες άλλες ενώσεις εμφανίζονται μετά την καύση. Σε μια περίπτωση η συσκευή μοιάζει με αναπτήρα, περικλείει κάποιες σχετικά δυνατές μπαταρίες και ο καπνιστής φέρνει όλη τη συσκευή στο στόμα του και «τραβάει» μια ρουφηξιά από μια προεξοχή που θυμίζει την άκρη ενός τσιγάρου με φίλτρο. Σε άλλα συστήματα (π.χ. Vapir) αντί για νικοτίνη σε υγρή μορφή τοποθετεί ο καπνιστής όποιο είδος χόρτου θέλει και το θερμό ρεύμα αέρα παρασύρει τον καπνό προς το άκρο της συσκευής, που βρίσκεται φυσικά εκείνη τη στιγμή στο στόμα του.


Τεχνολογία… NASA


Σήμερα όμως προσφέρονται και τα «ηλεκτρονικά» συστήματα με εμφάνιση αυθεντικού τσιγάρου. Εκεί, όπως γράφουν κάπως υπερφίαλα, χρησιμοποιούν κυκλώματα επιπέδου NASA. Στο ένα άκρο του τσιγάρου, που είναι ένας κύλινδρος από ανοξείδωτο ατσάλι αλλά σε λευκό χρώμα, υπάρχει η μπαταρία συνδεδεμένη με ένα κόκκινο φως ενδεικτικό της λειτουργίας. Μετά την μπαταρία, στο μέσον περίπου του τσιγάρου είναι τοποθετημένα τα μικροκυκλώματα και ο πνευματικός διακόπτης – για έλεγχο και για ρύθμιση της κυκλοφορίας του αέρα. Στο διαμέρισμα ατμοποίησης που ακολουθεί καθώς πηγαίνουμε προς τα πίσω, με την πτώση της πίεσης, καθώς ο καπνιστής αρχίζει να ρουφάει ηδονικά το τσιγάρο του, ενεργοποιείται ο πνευματικός διακόπτης από το δημιουργούμενο ρεύμα αέρα και με τη ροή μπαίνουν σε κίνηση τα κατάλληλα εξαρτήματα. Ετσι δημιουργείται εξ επαγωγής μια ηλεκτρική τάση, που με τη σειρά της θέτει σε λειτουργία τα μικροκυκλώματα.


Ξεκινάει η συσκευή θέρμανσης, ζεσταίνεται η νικοτίνη, ατμοποιείται και φθάνει στο στόμα του καπνιστή. Οταν η λάμψη της λάμπας πέσει καταλαβαίνεις ότι οι μπαταρίες θέλουν φόρτιση και όταν ελαττωθεί ο καπνός καταλαβαίνεις ότι η κάψουλα της νικοτίνης θέλει άλλαγμα ή κάποιες σταγόνες ενισχυτικές. Το κόστος των συσκευών αυτών είναι μεταξύ 50 και 150 ευρώ, ενώ οι ανταλλακτικές κάψουλες, όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές τους, κατεβάζουν τα έξοδα του καπνιστή στο ένα τρίτο αυτού των συμβατικών τσιγάρων.


Αρωμα νικοτίνης!


Οποιος δεν θέλει να κουβαλάει μαζί του όλα αυτά τα εξαρτήματα, από φορτιστή συσσωρευτών ως ανταλλακτικές κάψουλες και μεταλλικά τσιγάρα (αυτά, τι εντύπωση θα κάνουν άραγε στους ανιχνευτές μετάλλων στο αεροδρόμιο;) θα μπορεί πλέον να κυκλοφορεί με ένα φιαλίδιο των 50 ml, που θα περιέχει ένα γαλάκτωμα καπνού, διαλυτό στο νερό, ισοδύναμο με περίπου 50 τσιγάρα. Πατάς ελαφρά στο καπάκι και απλώνεις στο χέρι σου το υγρό. Υστερα από λίγο η νικοτινική ευφορία σε κατακλύζει, όπως το περιγράφουν ενθουσιώδεις καταναλωτές που ήδη το δοκίμασαν. Ακόμη πιο φθηνό και συμμαζεμένο είναι βέβαια το σκανδιναβικό snuss, που ήλθε ξανά στη μόδα και δεν είναι άλλο από μια καφετιά σκόνη (καπνός, αλάτι, σόδα, άρωμα): παίρνεις μια πρέζα από το μεταλλικό κουτί της και την τοποθετείς στα ούλα πάνω από τον κυνόδοντα συνήθως, και αυτή σε «ανεβάζει», αν δεν σε ζαλίσει όταν είσαι ασυνήθιστος.


Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα γούστα έχουν εμφανιστεί και άλλα… μεγαλοφυή προϊόντα. Από το nico-pal του αείμνηστου Γιώργου Γκιόλβα, που ήταν ένα υγρό για το ράντισμα και το «ψήσιμο» των τσιγάρων σε ειδικό δοχείο ώστε να απαλλαγούν πρώτα από τις επιβλαβείς ουσίες, ως το φυτικής σύστασης Vitacool που υπόσχεται ότι αλείφοντάς το στην άκρη του τσιγάρου θα μετατρέψει τη νικοτίνη σε βιταμίνη!


Και λευκά δόντια;


Παλαιότερα, όταν κάποιος ρώτησε τον οδοντίατρό του τι να κάνει επειδή είχε δόντια κίτρινα από τον καπνό, εκείνος λέγεται ότι του απάντησε: «Να φοράτε καφέ γραβάτα». Σήμερα μάλλον θα του συνιστούσε κάποια από αυτές τις συσκευές που υπόσχονται χωρίς ντροπή τα πάντα στα σχετικά διαφημιστικά τους κείμενα, ακόμη και λευκά δόντια. Και αυτό έχει εξοργίσει κυριολεκτικά τις μεγάλες εταιρείες που εμπορεύονται τσιγάρα. Η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει ασχοληθεί με την ιστορία του καπνού γνωρίζει ότι εκεί στη δεκαετία του ’30, στην κορύφωση του ανταγωνισμού, η Lucky Strike έθεσε στην κυκλοφορία τσιγάρα που διαφήμιζε ότι ήταν πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα. Αμέσως αυτό προκάλεσε την εμφάνιση των τσιγάρων με menthol, που ως τότε το χρησιμοποιούσαν οι κτηνίατροι ως αναισθητικό(!), και σύμφωνα με τη διαφήμιση αυτό βοηθούσε να μην ερεθίζεται πολύ, υποτίθεται, ο λάρυγγας. Για να φθάσουμε στη δεκαετία του ’50, όπου εμφανίστηκαν τα μεγάλα αστέρια του κινηματογράφου με το τσιγάρο στο στόμα αλλά και τα φίλτρα με βάση την άσβεστο, και να καταλήξουμε στο άκρον άωτον της παραπλανητικής διαφήμισης που έλεγε: «Τα φίλτρα της εταιρείας Χ είναι αυτό που προστάζει ο γιατρός». Και εκεί είμαστε ξανά σήμερα!


Οχι όμως από την πλευρά των μεγάλων εταιρειών, αλλά από την πλευρά όλων αυτών των νέων κατασκευαστών που ονειρεύονται να πάρουν την πελατεία από τους μεγάλους, ενώ και εκείνοι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν με λύσσα καταγγέλλοντας και στον Διεθνή Οργανισμό Υγείας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση όλους όσοι χρησιμοποιούν τα λεγόμενα στη γλώσσα του μάρκετινγκ «health claims», δηλαδή τα επιχειρήματα περί της δήθεν υγιεινής συμπεριφοράς των προϊόντων τους. Τον καταναλωτή βέβαια δεν τον ενδιαφέρει η διαμάχη των εταιρειών, αλλά πρέπει να μπορεί να προφυλαχθεί από την παραπλανητική και μερικές φορές ως και υπερβολική, στα όρια του κωμικού, διαφήμιση. Γιατί, παρ’ όλες τις εντατικές έρευνες που γίνονται, μπορούμε να πούμε στα σίγουρα ότι ως αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΑΚΙΝΔΥΝΟ ΤΣΙΓΑΡΟ.


Στην Οδηγία 2001/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την παραγωγή, παρουσίαση και πώληση των προϊόντων καπνού υπάρχει το άρθρο 7 και σ’ αυτό αναφέρεται: «Κείμενα, σήματα και απεικονίσεις ότι ένα συγκεκριμένο προϊόν καπνού είναι λιγότερο επιβλαβές από άλλα δεν χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων καπνού». Και αυτό το άρθρο είναι που καταστρατηγείται κοπιωδώς, όχι ακόμη στην Ελλάδα τόσο πολύ, γιατί όλα αυτά τα μυστήρια προϊόντα προς το παρόν δεν έχουν εμφανιστεί σε μεγάλο αριθμό εδώ, αλλά θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα σε λίγο, σε μια χώρα μάλιστα όπου δεν υπάρχει απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.


Ο θρίαμβος της παραπλάνησης


Αξίζει εξάλλου να περιπλανηθούμε στις διαφημίσεις των προϊόντων για καπνιστές και να διαπιστώσουμε πώς πλασάρονται στον καταναλωτή τα διάφορα προϊόντα.


«Βιολογικά καλλιεργημένος καπνός» ισχυρίζονται κάποιοι αγρότες. Και λοιπόν; Στην ίδια διαφήμιση μάλιστα αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν νιτρικές ενώσεις, άρα ένας καπνιστής είναι πιο εύκολο να σταματήσει το κάπνισμα. Από πότε όμως τα νιτρικά συστατικά προκαλούν εξάρτηση στους καπνιστές;


Ενας άλλος διαφημίζει ότι ο καπνός του δεν κολλάει στα μαλλιά των ανθρώπων και στα ρούχα τους, ενώ έχει και την ικανότητα να μην ερεθίζει τα μάτια!!!


Μια από τις πλέον αδιάντροπες διαφημίσεις είναι αυτή για το Cigartex. Που, ενώ η ανταλλακτική κάψουλα περιέχει, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι κατασκευαστές, νικοτίνη, τεχνητό άρωμα καπνού και κάποιο πρόσθετο, επιμένουν ότι είναι προϊόν τελείως ακίνδυνο και απαλλαγμένο από τοξικές και καρκινογόνες ουσίες. Εκτός και αν η νικοτίνη μένει απ’ έξω απ’ όλα αυτά.


Πιο σεμνή αλλά και πάλι χωρίς να στερείται πονηριάς είναι μια άλλη διαφήμιση, του προϊόντος Vapir, που θερμαίνει κατ’ ευθείαν με μικροσκοπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα το όποιο χόρτο τής βάλεις και εσύ εισπνέεις τον καπνό. Στο τέλος του διαφημιστικού κειμένου αναφέρεται:


«Πράγματα που δεν μπορούμε να σας πούμε:


Επειδή η τεχνολογία της ατμοποίησης δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την FDA (την επιτροπή για τα τρόφιμα και τα φάρμακα) δεν μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι η εισπνοή αυτή είναι πιο υγιεινή από το συνηθισμένο κάπνισμα. Ούτε ότι μπορεί να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες.»


Για να προσθέσει στο τέλος τη διφορούμενου νοήματος φράση: «… χωρίς τα καρκινογόνα παραπροϊόντα που συνδέονται με το κάπνισμα». Ποια είναι όμως αυτά· και, κυρίως, απομακρύνονται οριστικά;


Κάποιος άλλος με το e-cigarette κοντράρει κατ’ ευθείαν ακόμη και τους καινούργιους συναδέλφους του, αφού γράφει ότι το δικό του είναι: «Το υγιεινότερο προϊόν ηλεκτρονικού καπνίσματος που πήρατε ποτέ. Χωρίς πίσσα, χωρίς μονοξείδιο του άνθρακα, χωρίς στάχτη, χωρίς υπολείμματα».


Υπάρχει, τέλος, και κάποιος κατασκευαστής από την Κίνα που ισχυρίζεται ότι ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας συνιστά αυτόν τον τρόπο καπνίσματος αλλά βέβαια δεν έχει στο site του κάποιο επίσημο πιστοποιητικό, θυμίζοντας τους ανθρώπους στα τρένα που ανεμίζουν διάφορα χαρτιά βέβαιοι ότι κανένας δεν θα μπει στον κόπο να τα εξετάσει.


Γενικά αυτή η έλλειψη πιστοποίησης από έγκυρους οργανισμούς των νέων προϊόντων θα πρέπει να κάνει και χώρες-παραγωγούς καπνού να ανησυχήσουν, να ψάξουν πολύ περισσότερο το θέμα και να είναι πολύ αυστηρές σε σχέση με την (παραπλανητική) διαφήμισή τους.


Είναι ένα άχρωμο ως ελαφρά κίτρινο, ελαιώδες υγρό χωρίς πολύ ευχάριστη μυρωδιά, που ρίχνει την όρεξη για φαγητό όταν μπαίνει στο σώμα, αλλά φθάνοντας στον εγκέφαλο τον διεγείρει και φέρνει μαζί ένα αίσθημα ευφορίας στον καπνιστή. Αυτή με δυο λόγια είναι η καλή πλευρά της δράσης της νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κακό αρχίζει όταν διαπιστώνουμε ότι εκτός από την εξάρτηση που προκαλεί, και είναι αυτή ισχυρότερη από την ηρωίνη, η νικοτίνη, πρώτον, εμποδίζει ένα είδος αυτοκτονίας των κυττάρων που ονομάζεται απόπτωση. Και είναι χρήσιμη αυτή η αυτοκτονία όταν ένα κύτταρο αρχίζει να μην αναπτύσσεται σωστά με πιθανότητα να καταντήσει καρκινικό. Παρατηρήθηκε ότι η δράση μιας πρωτεΐνης που ελέγχει την απόπτωση ελαττώνεται σε διάφορες μορφές καρκίνου ως και 60% με την παρουσία της νικοτίνης. Ενα δεύτερο επιβαρυντικό για τη δράση της στοιχείο είναι ότι υπεραναπτύσσει αιμοφόρα αγγεία που ευνοούν την ανάπτυξη στη συνέχεια καρκινικών κυττάρων. Επιπλέον, η παρουσία της στον ανθρώπινο οργανισμό προκαλεί σύσφιγξη των αγγείων, άρα αυξάνει την πιθανότητα για θρομβώσεις και εμφράγματα.


Εκτός από τη νικοτίνη υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες ουσίες που παράγονται με την καύση σε ένα τσιγάρο και πολλές από αυτές συμπαρασύρονται με μια ρουφηξιά προς το εσωτερικό του οργανισμού. Εκεί ακριβώς αρχίζει η παραπλάνηση. Το ότι κάποιες από τις ουσίες αυτές τις κόβει εξαιτίας του τρόπου κατασκευής ή δράσης του ένα από τα υποκατάστατα του τσιγάρου δεν σημαίνει ότι αυτό αποκτά αυτόματα την ταμπέλα του «υγιεινού» ή έστω του «ακίνδυνου». Κατ’ αρχάς όλα περιέχουν νικοτίνη και έχουμε ήδη αναφέρει ότι οι διάφορες έγκυρες επιστημονικές εργασίες έχουν πιστοποιήσει την τοξικότητα, άρα και τη βλαβερή επίδραση της νικοτίνης. Υπάρχει μάλιστα και ένα άρθρο στον «New Scientist» της 21ης Ιουλίου 2006 για τη σχέση νικοτίνης και καρκίνου που κυκλοφορεί ελεύθερο και στο Internet (How nicotine helps cancer grow).


Οι… φυλές των νέων προϊόντων


* Αυτά που περιέχουν καπνό:


BioFilter, Loe Tabac, SKL, Καπνός Βιολογικής Καλλιέργειας


* Αυτά που δεν περιέχουν καπνό, εφοδιάζουν με νικοτίνη και δεν έχουν σχήμα τσιγάρου:


Vapir, Next Safety


* Αυτά που δεν περιέχουν καπνό, εφοδιάζουν με νικοτίνη και έχουν σχήμα τσιγάρου:


Bel Air, NicStic, Rauchless


* Σε σχήμα τσιγάρου, που δημιουργούν και ορατό καπνό:


Cigartex, Ε-Cig, Ε-Joy, ΕΜΤ Ε-cigarettes, Ruyan, Sedansa, Smuke, SuperSmoker, You Yan


* Με κατάποση από το στόμα ή μέσω του δέρματος:


Σνους, NicoGel, καθώς και μια σειρά επιθεμάτων που προσκολλώνται στο δέρμα.


Αυτό είναι το μέλλον του καπνίσματος, επιμένουν οι κατασκευαστές της συσκευής. Το κάτω μέρος είναι διαμορφωμένο σε λαβή, το φέρνεις στο στόμα και παίρνεις «ρουφηξιά». Ο καπνός θερμαίνεται σε ειδική θέση στο εσωτερικό


Σε αποκαλυπτική απεικόνιση τα μυστικά μιας καινούργιας συσκευής με το αρκετά αισιόδοξο όνομα Bel Air. Επάνω, φαίνεται η πλακέτα με το ηλεκτρονικό κύκλωμα, η μεταλλική σπείρα για την απαραίτητη θέρμανση της νικοτίνης, ενώ το μπροστινό τμήμα με το φως θυμίζει πιο πολύ…τρένο


Οι κατασκευαστές του προϊόντος Next Safety προσπάθησαν να μην ξεπερνά το μέγεθος της συσκευής εκείνο ενός κανονικού τσιγάρου. Για εισπνοές, επάνω αριστερά.


Εδώ έχουμε πραγματικό καπνό αλλά με απίστευτες ιδιότητες, κατά τους παρασκευαστές του. Δεν παίρνει το στόμα την άσχημη μυρωδιά του καπνού, δεν μυρίζει ο γύρω χώρος, δεν ενοχλούνται τα μάτια και με τα πρόσθετα έχουμε και «γεύσεις»(!): φράουλα, κεράσι, μέντα και σπέσιαλ


Μαζί με το κινητό τώρα θα πρέπει ο καπνιστής της νέας εποχής να φροντίζει και για τη φόρτιση του τσιγάρου του (κάτω). Η μικρή προεξοχή στο φίλτρο (επάνω) κρύβει μια κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία σχετικά με τη δημιουργία ενός ρεύματος από σταγονίδια νικοτίνης. Στο εσωτερικό υπάρχει ηλεκτρονικά κατευθυνόμενο πιεζοστοιχείο που δημιουργεί δονήσεις και από τις οπές του φίλτρου βγαίνουν μικροσκοπικά σταγονίδια


Ολα τα χρειαζούμενα είναι στο εσωτερικό. Η κάψουλα της νικοτίνης θερμαίνεται και η συνέχεια είναι εύκολη. Πρόκειται για συσκευή φτιαγμένη με τη νοοτροπία idiotproof (= αλεξηλίθια): δεν έχει πού αλλού να βάλεις το στόμα και να ρουφήξεις


Η συσκευή Γκιόλβα. Βάζεις τα τσιγάρα στο ειδικό δοχείο, τα ψεκάζεις με το ειδικό υγρό και τα αφήνεις για κάποια ώρα ώστε να φύγουν, όπως υποστήριζε ο κατασκευαστής, όλες οι βλαπτικές ουσίες


Είναι τζελ αλλά όχι για τα μαλλιά. Το αλείφεις και «ικανοποιείσαι χωρίς να καπνίζεις», όπως αναφέρεται και στη συσκευασία