Η Συρία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές όχι εναντίον στόχων της Isis στο βόρειο Ιράκ, αλλά εντός της Συρίας, δήλωσε ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ-Μαλίκι, σύμφωνα με το BBC.

Νωρίτερα, το δίκτυο είχε δημοσιεύσει άρθρο, στο οποίο ο πρωθυπουργός του Ιράκ θεωρείτο ότι είχε πει -μιλώντας στα αραβικά- ότι η Συρία είχε πραγματοποιήσει τις αεροπορικές επιδρομές σε ιρακινό έδαφος.

Η διόρθωση που έδωσε στη δημοσιότητα το BBC έχει ως εξής: «Συριακά μαχητικά έπληξαν την Αλ Κάιμ, στη συριακή πλευρά των συνόρων. Δεν υπήρξε συντονισμός (ενεργειών)».

Η Αλ Κάιμ είναι πόλη και συνοριακό πέρασμα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Νούρι Αλ Μαλίκι είπε ότι «καλωσορίζει κάθε τέτοιου είδους πλήγμα» εναντίον των τζιχανιστικών ομάδων.

Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι αντιφατικές. Σύμφωνα με το BBC, στρατιωτικές πηγές και πηγές ανταρτών δηλώνουν ότι η επίθεση έγινε στην ιρακινή πλευρά των συνόρων.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας αρνείται ότι η Δαμασκός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς εντός ιρακινού εδάφους.

Χρειάζεται πολιτική λύση

Ο Αλ Μάλικι για πρώτη φορά δήλωσε ότι είναι απαραίτητη μια πολιτική λύση στην κρίση στη χώρα η οποία θα συμβαδίζει με τη στρατιωτική δράση εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που προελαύνουν στο Ιράκ.

Ο Μάλικι, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, μοιάζει εντέλει να υποκύπτει στο αίτημα της διεθνούς κοινότητας για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινότητες της χώρας.

Η επίσκεψη του Χέιγκ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε μετά από αυτή του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε δύο παράλληλους δρόμους, ο πρώτος αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών και ο δεύτερος τη συνέχιση της πολιτικής διαδικασίας με τη σύγκληση του κοινοβουλίου την ημέρα που έχει οριστεί ώστε να εκλεγεί ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ο πρόεδρος (της χώρας), αλλά και με το σχηματισμό κυβέρνησης», σημείωσε ο Μάλικι.

Ο σιίτης Μάλικι βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και δέχεται επικρίσεις από διάφορες πλευρές για την πολιτική που ασκεί, με τους σουνίτες να καταγγέλλουν ότι τους περιθωριοποιεί, γεγονός που τροφοδοτεί την τρέχουσα κρίση, και τους επικριτές του, στους οποίος περιλαμβάνονται και σιίτες, να τον κατηγορούν ότι μονοπωλεί την εξουσία.

Το κόμμα του ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου, όμως χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, και έκτοτε ο Μάλικι δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού καθώς οι διαφορές του με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι πολύ βαθιές.

Από την πλευρά του μόλις έφτασε στη Βαγδάτη ο Χέιγκ δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ότι «το ιρακινό κράτος αντιμετωπίζει με έναν κίνδυνο» που απειλεί την ύπαρξή του και πρόσθεσε ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει αν το Ιράκ θα ξεπεράσει ή όχι την πρόκληση αυτή είναι η πολιτική ενότητα».

Στο Κιρκούκ ο Μπαρζάνι

Το Κιρκούκ επισκέφθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Ο Μπαρζανί επιθεώρησε τις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας, τους πεσμεργκά, που έχουν αναπτυχθεί στο Κιρκούκ, μια πόλη πλούσια σε πετρέλαιο για την οποία διεκδικούν το Ιρακινό Κουρδιστάν και η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ και σημείωσε ότι αυτές θα κάνουν τα πάντα για να υπερασπιστούν το Κιρκούκ.

Αν κριθεί απαραίτητο, «θα μεταφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας για να διατηρήσουμε (τον έλεγχο) του Κιρκούκ», υπογράμμισε ο ίδιος.

Επιχείρηση ανακατάληψης του πανεπιστημίου στο Τικρίτ

Οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού διεξήγαγαν την Πέμπτη μια επιχείρηση με ελικόπτερα για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το πανεπιστήμιο της πόλης Τικρίτ, η οποία έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών. Δεκάδες άνδρες κατέλαβαν το κτίριο έπειτα από μάχες με τους αντάρτες, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχεντίν, στην οποία βρίσκεται η Τικρίτ, Αμπντάλα αλ Τζομπούρι.

Σύμφωνα με έναν άλλο αξιωματούχο, η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού έχει στόχο να ανοίξει τον δρόμο για την ανακατάληψη ολόκληρης της πόλης αυτής που βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ και είναι γενέτειρα και πρώην προπύργιο του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Το πανεπιστήμιο της Τικρίτ βρίσκεται στον δρόμο προς το Μπάιτζι, το κυριότερο διυλιστήριο πετρελαίου στο Ιράκ, και προς τη στρατιωτική βάση που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης, την οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι σουνίτες αντάρτες.