Η κληρονομιά που άφησαν στη χώρα μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, τέσσερα χρόνια μετά, κουβαλάει ακόμη το ερώτημα αν τα 11,5 δισ. ευρώ «έπιασαν τόπο» ή «έγιναν καπνός». Η μεταολυμπιακή «προίκα» βρίσκει τους Ελληνες να κοιτούν γύρω τους – από το παραλιακό μέτωπο ως τα βορειοανατολικά τμήματα της Αττικής, στον Σχινιά – και να αναζητούν ό,τι απέμεινε από την περιπέτεια των Αγώνων ως επένδυση για τους πολλούς. Μια περιήγηση στο σήμερα και στις δεσμεύσεις του χθες για τη χρήση των ολυμπιακών έργων και την αξιοποίησή τους δείχνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «μαύρες τρύπες» στον τρόπο αξιοποίησης των ολυμπιακών ακινήτων. Μεγάλο τμήμα των εγκαταστάσεων παραμένει αναξιοποίητο – ή πλημμελώς χρησιμοποιούμενο – και γίνεται βορά στη φθορά του χρόνου μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο που δεντροφυτεύτηκε, αλλά ξεράθηκε και γέμισε σκουπίδια. Επίσης, η παραχώρηση δημόσιας γης, ακινήτων και «αέρα» για νέες κατασκευές σε ιδιώτες έγινε στη λογική της εμπορικής επένδυσης-φιλέτου. Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι επενδύσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάθε άλλο παρά γρήγορα προχωρούν στην υλοποίησή τους.


Η «Σαχάρα» του Μοσχάτου



Μια απέραντη αλάνα, από τις εκβολές του Κηφισού ως τις εκβολές του Ιλισού, έκτασης περίπου 240 στρεμμάτων, μοιάζει με έρημο. Χώμα παντού γύρω, λίγα καχεκτικά δέντρα-«νάνοι» που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν απότιστα και, κυρίως, όπως λέει ο κ. Μπ. Μπιλίνης, εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Μοσχάτου «Μεσοποταμία», επειδή φυτεύτηκαν στη βιασύνη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Ιούλιο μήνα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να «πιάσουν» στην έκταση, η οποία, έτσι κι αλλιώς, είναι μπαζωμένη. Σαν όαση, ένα και μοναδικό δέντρο ­ τυχερό ­ που υψώθηκε και στη σκιά του, δεμένη σαν γάιδαρος, μια καρέκλα για κάποιον που βρίσκει δροσιά κάτω από τα φυλλώματά του. Σπαρμένες αραιά και πού, λωρίδες τσιμέντου, με τρύπες από τα φρεάτια να χάσκουν χωρίς το «καπάκι» τους ­ ενώ αλλού οι σχάρες από μαντέμι βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων που τις κλέβουν για να πουλούν το υλικό. Δεν προχώρησε από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ το σχέδιο μεταολυμπιακής αξιοποίησης για την κατασκευή γηπέδου στίβου, γηπέδων 5×5, και κατασκευές έκτασης 2.500 τ.μ. Οι κάτοικοι με τις κινητοποιήσεις τους επέμεναν ότι αυτός ο υπερτοπικής σημασίας χώρος ­ η μοναδική αδόμητη παραλιακή έκταση μεταξύ Π. Φαλήρου και Πειραιά ­ πρέπει να γίνει ανάσα πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση. Αυτές τις ημέρες η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα, ύστερα από επαφές που είχε με τον Δήμο Μοσχάτου, ξεκίνησε τον καθαρισμό της ζώνης αυτής (Α1), υψώνοντας χαμηλό τοιχίο για τον έλεγχο εισόδου οχημάτων, αλλά και για να αποφεύγεται η ρίψη μπάζων και σκουπιδιών ­ η βρωμιά είχε γίνει… ενδημικό φαινόμενο στην εν λόγω περιοχή. Επίσης, έχουν ξεκινήσει εργασίες για να ηλεκτροφωτιστεί η προβλήτα και να ασφαλιστεί το αντλιοστάσιο. Η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ σχεδιάζει τη δημιουργία οικολογικού πάρκου. Οπως λέει ο κ. Μπιλίνης, σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνει δεντροφύτευση και θα κατασκευαστούν δεξαμενές κολύμβησης, οι οποίες, σύμφωνα με τα σχέδια, δίνουν την αίσθηση παραλίας εσωτερικά, με το νερό να μπαίνει σε αυλάκια. Ωστόσο, όπως τονίζει, η επιφυλακτικότητα των κατοίκων είναι εμφανής «γιατί δεν διεκδικείται η ταυτόχρονη κατασκευή έργων υποδομής από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς, όπως και η μελέτη προβλέπει, πρέπει να γίνει αντιπλημμυρικό κανάλι που δεν λειτουργεί τώρα, η πεζοδιάβαση που δεν υπάρχει και η βύθιση της καινούργιας παραλιακής».


Τα γήπεδα του Ελληνικού



Οι μεγάλες κίτρινες ταμπέλες με το σήμα «Προς ολυμπιακές εγκαταστάσεις» στους δρόμους του Ελληνικού, επάνω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, οδηγούν σήμερα σε χώρους-φαντάσματα. Η μοναδική ζωντανή παρουσία στην έκταση που φιλοξένησε το κανόε καγιάκ είναι ο σεκιουριτάς που φυλάει τον περιφραγμένο χώρο, ο οποίος έχει εκχωρηθεί από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην εταιρεία Πάρκα Αναψυχής & Αθλητισμού Ελληνικού ΑΕ. Τα ξερά χόρτα, σε ύψος μισού μέτρου, «πνίγουν» την έκταση, στην οποία, κάπου κάπου, (τα τελευταία δύο χρόνια, δύο φορές) γίνονται αθλητικοί αγώνες. Προβλέπεται να κατασκευαστεί τεράστιο υδροπάρκο. Οπως σημειώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Ελληνικού, κ. Χρ. Κορτζίδης, η εταιρεία είχε υποβάλλει μελέτη, την οποία ο δήμος αλλά και το νομαρχιακό συμβούλιο της Αθήνας έκριναν αρνητικά. Την ίδια γνωμοδότηση έδωσε ο δήμος και για συμπληρωματική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία, ενώ αναμένεται ακόμη η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου. Το γήπεδο όπου έγιναν το 2004 οι αγώνες μπέιζμπολ έχει δοθεί στον Εθνικό Πειραιώς ως έδρα, το γήπεδο μπάσκετ στον Πανιώνιο, το γήπεδο ξιφασκίας μισθώνεται από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ για εκδηλώσεις, ενώ τα γήπεδα χόκεϊ και σόφτμπολ παραμένουν ουσιαστικά αναξιοποίητα – χρησιμοποιούνται σποραδικά για κάποια συναυλία.


Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά



Σε μια περιοχή πραγματικά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, μόλις 45 χλμ. από την Αθήνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχινιά. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων και αρχαιολογικών σωματείων, τελικώς αποφασίστηκε η κατασκευή του ολυμπιακού αυτού έργου με την παράλληλη ίδρυση μιας προστατευόμενης περιοχής. Ετσι, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο, ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά, το οποίο μάλιστα εντάσσεται και στο πρόγραμμα Natura 2000, φιλοξένησε τελικώς τα αγωνίσματα κωπηλασίας και κανόε καγιάκ.


Το απομονωμένο από την κοινωνία έργο, σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, χρησιμοποιείται πότε πότε για αγώνες, αλλά και για την προπόνηση των εθνικών ομάδων κωπηλασίας και καγιάκ. Ωστόσο, την είσοδο στους πολίτες και στους επισκέπτες σε αυτόν τον υπέροχο χώρο αναψυχής και εκπαίδευσης φράζει μια σιδεριά, την οποία ανοιγοκλείνει, κατόπιν επίδειξης της ειδικής άδειας από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι. Και αν, όπως ο ίδιος διατείνεται, ο εσωτερικός χώρος είναι άριστα διατηρημένος, η κατάσταση των πεζοδρομίων που οδηγούν ως εκεί παραπέμπει στην ανάγκη νέων θέσεων εργασίας. «Ζητείται κηπουρός πεζοδρομίου» θα πρέπει να αναγράφεται στη σχετική προκήρυξη θέσεων εργασίας, καθώς ανάμεσα στις πλάκες που τοποθετήθηκαν το 2004 ξεφυτρώνουν πρασινάδες, για τις οποίες ο πακιστανικής καταγωγής κηπουρός που κουρεύει τους θάμνους στον εσωτερικό χώρο δεν έχει εντολή να πράξει το ίδιο και… στον εξωτερικό.


Για τον πρόεδρο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα και αναπληρωτή καθηγητή οικολογίας του ΕΜΠ, κ. Κίμωνα Χατζημπίρο, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο. «Το σπάνιο αυτό παραλιακό δάσος κουκουναριάς με τους μεσογειακούς θάμνους και τις παράκτιες αμμοθίνες είναι πραγματικά εκτεθειμένο. Το σύστημα πυρόσβεσης, που θα αντλούσε νερό από τη λίμνη και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ σήμερα διαπιστώνονται και βλάβες» καταγγέλλει ο κ. Χατζημπίρος ζητώντας την άμεση αποκατάστασή του.


Παραλιακό μέτωπο – ΣΕΦ



Από την όχθη των εκβολών του Κηφισού ως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), σκουπίδια, ξερόχορτα, διαλυμένα παρτέρια, κράσπεδα ημιτελή στον… αέρα συνθέτουν ένα άθλιο τοπίο. Οι πεζοί και το βλέμμα των οδηγών κάθε άλλο παρά χαίρονται την εικόνα που έχει σήμερα ο περιβάλλων χώρος στο πάλαι ποτέ ολυμπιακό «πρόσωπο» της εισόδου του Πειραιά. Οι μαύροι πλαστικοί σωλήνες, που είχαν τοποθετηθεί το 2004 για να ποτίζουν τις νησίδες στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο, είναι «λιωμένοι», παρατημένοι σε αχρηστία. Κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο που ενώνει τον Κηφισό με τις εισόδους του Πειραιά (λεωφόρος Ποσειδώνος), οι… ολυμπιακές πικροδάφνες είναι κιτρινισμένες, ξεραμένες, τελείως αφρόντιστες, ενώ κάτω από τις γέφυρες, μπροστά στο ΣΕΦ, ακόμη και δίπλα στις γραμμές του τραμ, τα σκουπίδια σχηματίζουν λοφίσκους. Το πρωί της περασμένης Τρίτης, ο αντινομάρχης υποδομών της Νομαρχίας Πειραιά, κ. Π. Τριανταφύλλου, με κλιμάκιο τεχνικών, περιδιάβηκαν την περιοχή και κατέγραψαν την κατάσταση. Ηδη από τις 11 Ιουλίου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ολυμπιακών Ακινήτων κ. Κ. Ματάλα, ο νομάρχης Πειραιά, κ. Ι. Μίχας, διατύπωσε εγγράφως την πρόθεση της Νομαρχίας να αναλάβει με δαπάνη της τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου (περιοχή Ν. Φαλήρου), «που έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ και βρίσκεται μέσα στα όρια των διοικητικών αρμοδιοτήτων μας». Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Μίχας, οι συγκεκριμένοι χώροι, κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων σε όλους τους πολίτες, «θα πρέπει να διατηρούνται σε ιδανική κατάσταση από κάθε άποψη και παράλληλα θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε κάθε επισκέπτη». Σε απαντητική του επιστολή ο κ. Ματάλας, στις 21 Ιουλίου, έθεσε την εταιρεία στη διάθεση της Νομαρχίας για κάθε συνεργασία.


Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών



Οι πάγκοι των μικροπωλητών έχουν στηθεί από νωρίς στην είσοδο επί της λεωφόρου Κύμης, λίγο πιο πάνω από τα εκδοτήρια. Σε λίγες ώρες το ΟΑΚΑ θα ανοίξει τις πόρτες στις αρκετές χιλιάδες φιλάθλων του Παναθηναϊκού για τον αγώνα του 2ου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Τετάρτη 30 Ιουλίου, απόγευμα. Μόλις 45 λεπτά πριν από το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι του σταδίου, που, και την εφετινή σεζόν, θα χρησιμοποιηθεί από δύο ομάδες, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Οι φίλαθλοι είναι εκνευρισμένοι. Τα μηχανάκια ανοίγουν τα συρματοπλέγματα και περνούν μπροστά από την Αγορά και το Τείχος των Εθνών παρκάροντας όπου βρουν. «Η απεργία του ΗΣΑΠ, σε συνδυασμό με το ανέλπιστα μεγάλο πλήθος των φιλάθλων που έσπευσαν να υποστηρίξουν την ομάδα τους, είναι ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε η κυκλοφοριακή συμφόρηση και μετά το παιχνίδι στη Σπύρου Λούη» εξηγεί ο κ. Κυριάκος Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής του ΟΑΚΑ. Τα συνθήματα που έγραφαν με πράσινα σπρέι οι οπαδοί στον δρόμο προς τη Θύρα τους δεν τον απασχολούν. «Η «συγκατοίκηση» των ΠΑΕ ΠΑΟ και ΠΑΕ ΑΕΚ είχε δοκιμαστεί και πριν από ενάμιση χρόνο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα» υποστηρίζει ο κ. Γιαννόπουλος. «Οτιδήποτε και αν αντικρίσατε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, θα αποκατασταθεί άμεσα. Οπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, την επόμενη μέρα το πρωί μετά από κάθε παιχνίδι, μια επιτροπή με έναν εκπρόσωπο από καθένα από τα τρία μέρη, πραγματοποιεί μια αυτοψία, γίνεται ένα πρωτόκολλο και συνυπογράφεται. Στη συνέχεια οι φθορές αποκαθίστανται άμεσα από την υπεύθυνη ΠΑΕ» καταλήγει.


Και η αλήθεια είναι πως, παρά το ότι οι χώροι πρασίνου που μας είχαν υποσχεθεί δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα (εξαιρουμένων κάποιων κακοσυντηρημένων μικρών δέντρων) το ΟΑΚΑ είναι από τα ελάχιστα έργα που αφέθηκαν πραγματικά στους πολίτες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Είτε ως τουριστικό αξιοθέατο (πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε γκρουπ κατόπιν συνεννόησης), είτε ως αθλητικό κέντρο, είτε ως συναυλιακός χώρος είναι πάντα ανοικτός.


Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου


Μαύρες κορδέλες δεμένες στις κολόνες, τσαλακωμένα και χιλιοσκισμένα πανό διαμαρτυρίας, ένα ρημαγμένο λυόμενο, το οποίο εμφανίστηκε τελευταίως και, όπως καταγγέλλει ο Δήμος Γαλατσίου, «είναι παράνομο», σκουριασμένες αλυσίδες και 92.800 άνυδρα τετραγωνικά μέτρα είναι το σκηνικό που συναντάει ο επισκέπτης του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου. Το πάλαι ποτέ κλειστό γυμναστήριο επιτραπέζιας αντισφαίρισης και ρυθμικής γυμναστικής, με όρους που περιγράφονται στο άρθρο 19 του Νόμου 3342/2005 (ΦΕΚ 131/α/6-6-2005), για τα επόμενα 40 χρόνια παραχωρήθηκε από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην ένωση εταιρειών Ακροπόλ Χαραγκιώνης ΑΕ και Sonae Sierra SGPS S.Α. Σκοπός είναι η δημιουργία εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2010. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο οι κάτοικοι όσο και φορείς του Δήμου Γαλατσίου αλλά και όμορων δήμων, όπως αυτός της Ν. Ιωνίας, προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.


«Μας είχαν υποσχεθεί 4.000 τ.μ. για τη δημιουργία αθλητικού κέντρου αλλά και κάποιων αιθουσών, όπως αμφιθέατρο και αίθουσες συγκεντρώσεων για τους δημότες» δηλώνει ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος. «Ο επενδυτής τελικώς δέχτηκε να μας κατασκευάσει ένα μίνι αθλητικό κέντρο στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά τίποτε άλλο. Δεν επιζητούμε τη ματαίωση της επένδυσης αλλά διεκδικούμε όσα ο κ. Κλαδάς προ τριετίας μάς υποσχέθηκε» καταλήγει o δήμαρχος. Κάθετα ενάντιος στη δημιουργία ενός ακόμη εμπορικού κέντρου – με δεδομένο ότι σε απόσταση περίπου δύο χλμ. υπάρχει ήδη ένα, το The Mall Athens – εμφανίζεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαλατσίου και Λαμπρινής, κ. Θοδωρής Μαργαρώνης. «Ενα εμπορικό εδώ, άλλο εκεί, θα καταστραφούμε» σημειώνει. Οπως λέει, η καταστροφή δεν αφορά μονάχα το εμπόριο της περιοχής αλλά και το περιβάλλον «γι’ αυτό και αντιδράσαμε όταν μάθαμε ότι η κοινοπραξία δεν είχε καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη». Πάντως, ο κ. Παναγιώτης Μπάστος, υπεύθυνος πολιτικός μηχανικός της Ακροπόλ Χαραγκιώνης, εξηγεί ότι το θέμα ήταν καθαρά χρονικό.«Ζητήσαμε να λάβουμε άδεια κατεδάφισης για να ξεκινήσουμε εσωτερικές κατεδαφίσεις. Μας ζητήθηκε ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), η οποία δεν ήταν έτοιμη για κατάθεση τη δεδομένη στιγμή». Οπως αναφέρει, «ως τα τέλη του Αυγούστου θα έχει ανακοινωθεί η μελέτη για την ανάπτυξη του Γαλατσίου».


Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας


Χώρος έκτασης 420 στρεμμάτων, η μισή παραλία του Ελληνικού, με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις ΟΚΙ (Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας), έχει εκμισθωθεί από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην εταιρεία Σείριος για 45 χρόνια. Η πρόσβαση είναι… εξτρίμ σπορ. Το αγναντεύουν από μακριά οι λουόμενοι της δημοτικής πλαζ του Ελληνικού. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε το γκρέμισμα εγκαταταστάσεων 9.000 τ.μ., την κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου 23.000 τ.μ., ένα αντίστοιχο συγκρότημα με κινηματογράφους και εστιατόρια. Επίσης, στο μέτωπο του χώρου με την Ποσειδώνος προβλεπόταν πάρκινγκ, ανισόπεδος κόμβος, για να μη διακόπτεται η πρόσβαση των επισκεπτών, εκβάθυνση της θάλασσας, για να ελλιμενίζονται μεγάλα γιοτ, και επισκευαστική βάση μαρκαρίσματος σκαφών. Η εταιρεία υπέβαλε πρόσφατα συμπληρωματικό φάκελο στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν προβλέπονται θεαματικές αλλαγές, με τη διαφορά, όπως σημειώνει ο κ. Κορτζίδης, ότι 42.000 τ.μ. θα αφορούν εμπορικά κέντρα χωρίς κινηματογράφο. Ηδη έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά ο Οργανισμός Αθήνας, ο Δήμος Ελληνικού και το νομαρχιακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Ο Δήμος Ελληνικού έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της σύμβασης που έχει υπογραφεί και η αίτηση αναστολής θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο.


Ολυμπιακά τερέν για όλα τα γούστα


Γήπεδο Μπάντμιντον: Η εγκατάσταση στου Γουδή λειτουργεί ως χώρος για μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και θεάματα που φτάνουν ως εκεί από διάσημες σκηνές του εξωτερικού. Κατασκευάστηκε για προσωρινή χρήση ως λυόμενο. Αλλες… αι βουλαί του Νόμου 3342/2005 που τη χαρακτήρισε μόνιμη και παραχώρησε 20 στρέμματα από τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το γήπεδο για υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Τον Μάιο του 2006 έγινε, ύστερα από διαγωνισμό, η ανακήρυξη ως αναδόχου της.


Μπιτς Βόλεϊ: Ερημο και κλειστό, με σεκιουριτάδες να το φυλάνε, περιμένει την ώρα που θα ανοίξει για τη δημιουργία του σύγχρονου «Λυκαβηττού» της παραλίας, όπως χαρακτηρίζεται η μελλοντική χρήση από την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την εταιρεία «Σ.Κ. Παζαρόπουλος ΑΕ», από τον Ιούνιο του 2007 ο χώρος θα αξιοποιηθεί ως αμφιθεάτρο πολλαπλών χρήσεων για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Τα κτίρια που βρίσκονται δίπλα από το γήπεδο εξυπηρετούν σήμερα ανάγκες των υπηρεσιών του Κτηματολογίου.


Τάε Κβον Ντο: Οι επιδόσεις του ως σήμερα αφορούν συναυλίες, όπως αυτή του Μορισέι, ή ακόμη και κομματικά συνέδρια, όπως αυτό του ΣΥΝ, τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, προχωρά η διαδικασία του διαγωνισμού για την εμπορική λειτουργία και εκμετάλλευση του προς διαμόρφωση Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου.


Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας: Αναξιοποίητο ακόμη το Σπίτι της Αρσης Βαρών. Θα λύσει, πάντως, το πρόβλημα στέγασης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ύστερα από την παραχώρηση που υλοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.


Ολυμπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων: Από Σπίτι της Πάλης του 2004 έγινε περιστασιακά χώρος γυρισμάτων για τηλεοπτικά σόου όπως το «So you think you can dance». Προβλέπεται ότι κάποτε θα εγκατασταθούν εκεί οι Ακαδημίες Πολιτισμού (Χορού, Κινηματογράφου, Θεάτρου, Μουσικής), την ίδρυση των οποίων είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.


Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου: Διεξάγονται ιππικοί αγώνες. Εχει γίνει έδρα Ελληνικής Ιππικής Ομοσπονδίας.


Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου: Πριν από έναν χρόνο υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να γίνει αστυνομικό σκοπευτήριο και έδρα των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας.