Από τους Κήπους του Λουξεμβούργου των Παρισίων, όπου της άρεσε να περιδιαβάζει τις ημέρες της «απόδρασής» της από την Ελλάδα που την κυνηγούσε για τις… παραδικαστικές διαπλοκές της, στο «έλος» της θηβαϊκής γης. Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η άλλοτε ωραία ανακρίτρια με την αγάπη για την καλή ζωή, η Τάνια για τους φίλους, μετά την καταδίκη της από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 12 ετών για τις εξυπηρετήσεις που έκανε ως ανακρίτρια, διευκολύνοντας κατηγορούμενο, αντί αδράς αμοιβής, προσπαθεί να συνηθίσει αυτές τις ημέρες στην ιδέα της ζωής στη φυλακή. Αυτή τη φορά όχι του Κορυδαλλού, αλλά του νέου αναβαθμισμένου καταστήματος κράτησης γυναικών που βρίσκεται στον Ελεώνα Θηβών, ονομασία η οποία στην Αρχαιότητα σήμαινε «ελώδης τόπος». Η κατά πλειοψηφία απόφαση του δικαστηρίου να μη δοθεί στην πρώην δικαστή αναστολή ως τη δευτεροβάθμια δίκη και να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή τής στέρησε την ελευθερία της, αλλά ταυτόχρονα την έστειλε πολύ κοντά στην πόλη με την οποία έχει πολλούς δεσμούς: τη Λιβαδειά, όπου ο γιατρός πατέρας της διατηρούσε κλινική.
Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας. Γεννήθηκε το 1957, έναν χρόνο μετά την αδελφή της την Ιλεάνα. Εισάγεται στη Νομική, παντρεύεται τον καθηγητή Περικλή Τσιγαρίδη και προτού ολοκληρώσει τις σπουδές της αποκτά, το 1977, μια κόρη η οποία σήμερα είναι δικηγόρος. Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 11.1.1985 εισάγεται, ύστερα από προτροπή της μητέρας της, στο δικαστικό σώμα και στις 3.10.1989 προάγεται στον βαθμό του πρωτοδίκη. Υπηρετεί σε διάφορες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, στη Χαλκίδα και τελικά στην Αθήνα.
Στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας η ωραία ξανθιά δικαστίνα αναλαμβάνει καθήκοντα ανακρίτριας στο 19ο Ανακριτικό Τμήμα Αθηνών. Η επαγγελματική της ζωή φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ καλά, όπως και η προσωπική της. Τώρα δίπλα της βρίσκεται ο δεύτερος σύζυγός της, ο αρχιτέκτονας Θωμάς Αμαριανός.
Η απονομή του δικαίου στις έδρες των δικαστηρίων και η διεξαγωγή ανακρίσεων μοιάζει να ταιριάζουν στην Τάνια, η οποία ωστόσο δεν θυμίζει την κλασική δικαστίνα, όπως τουλάχιστον της επισημαίνουν οι αρχαιότεροι συνάδελφοί της. Εκείνη δεν θέλει να χαλάσει καθόλου το στυλ της. Της αρέσουν τα γρήγορα και σπορ αυτοκίνητα. Το αγαπημένο της, ή τουλάχιστον αυτό που θυμούνται οι περισσότεροι στην Ευελπίδων, είναι ένα κόκκινο καμπριολέ Spider, μάρκας Alfa Romeo, το οποίο ήταν παρκαρισμένο σχεδόν μόνιμα 10 μέτρα μετά το κουβούκλιο των φυλάκων στην κεντρική είσοδο των δικαστηρίων. Περισσότερο όμως από τον τετράτροχο «φίλο» της αγαπά τα ταξίδια. Εξωτικά μέρη στην Ασία, ευρωπαϊκές χώρες, πόλεις της κουλτούρας και του πνεύματος σε Δύση και Ανατολή, κάθε μέρος είναι και ένας αγαπημένος προορισμός που την καλεί για εξερεύνηση.
* Η καλή ζωή
Τη λατρεία της για τα ταξίδια την εξομολογείται και ενώπιον των δικαστών. «Εγώ κάθε χρόνο στις διακοπές μου έπαιρνα το αεροπλάνο και πήγαινα σε διαφορετικό τόπο» λέει. Ισως από τις λίγες φορές που πέρασε την άδειά της «εντός των τειχών» είναι το καλοκαίρι του 2002, όταν μαζί με τον σύζυγό της Θ. Αμαριανό και τον συνάδελφό της Ευάγγελο Καλούση πραγματοποίησαν κρουαζιέρα στις Κυκλάδες με το κότερο «Sea U», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού. Ο τελευταίος είναι κατηγορούμενος σε δύο υποθέσεις που χειρίζονται ως ανακριτές η Τάνια και ο Ευ. Καλούσης. Ισως γι’ αυτό, ή ίσως επειδή ο κόσμος είναι κακός όπως λέει και ο Ευάγγελος Καλούσης, εκείνος καταγράφεται στα απαραίτητα για την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας έγγραφα ως Alan Horner και η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια ως Diana Horner.
Ωστόσο δύο χρόνια πριν από την κρουαζιέρα το όνομα της Τάνιας γίνεται γνωστό και η καριέρα της απογειώνεται όταν την περίοδο 2000-2002 διενεργεί την ανάκριση για τις μετοχές-«φούσκες» στο Χρηματιστήριο. Τον πρώτο καιρό ο τρόπος με τον οποίο διενεργεί την ανάκριση προκαλεί θετικές εντυπώσεις για την ανακρίτρια που εκτός από ομορφιά δείχνει να έχει μυαλό και αυστηρότητα. «Τραβάει» αργά τις ανακρίσεις, προφυλακίζει εμπλεκομένους στο σκάνδαλο και προκαλεί κυριολεκτικά πανικό σε αυτούς που αναμένουν να περάσουν το κατώφλι της ως κατηγορούμενοι για τις μετοχές-«φούσκες».
Η Τάνια έχει καταφέρει να κερδίσει τη συμπάθεια και την εμπιστοσύνη των προϊσταμένων αλλά και τον θαυμασμό δικηγόρων και δικαστών. Πολλοί φαίνεται ότι είναι ερωτευμένοι με τη δυναμική ανακρίτρια. Εκείνη όμως την επίμαχη περίοδο των ανακρίσεων για το Χρηματιστήριο δεν έχει μάτια παρά μόνο για τον δικηγόρο, έναν εκ των συνηγόρων του χρηματιστή, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση με τις μετοχές-«φούσκες».
* Στο Παρίσι
Η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια και ο ταξιδεύουν μαζί προς τον αγαπημένο προορισμό της Τάνιας: το Παρίσι. Εκεί άλλωστε έχει εγκατασταθεί μόνιμα η αδελφή της Τάνιας, η οποία, αν και σπούδασε Αρχιτεκτονική, τελικά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και μεσούσης της ανάκρισης για το Χρηματιστήριο προσελήφθη από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ως ανταποκρίτρια στην Πόλη του Φωτός.
Στο Παρίσι η Τάνια δεν επιθυμεί τίποτε περισσότερο από το να επισκεφθεί με τον σύντροφό της και να θαυμάσει μαζί του τα έργα τέχνης που εκτίθενται στα διάσημα μουσεία της πόλης, όπως το Λούβρο και το μουσείο της Μονμάρτρης. Ωστόσο ο δικηγόρος δεν έχει την ίδια διάθεση. Ετσι, η Τάνια από αυτό το ταξίδι ανακαλύπτει, όπως λέει και στους δικαστές, ότι ο Σταύρος δεν ταιριάζει με την αισθητική της.
Πώς σήμανε η αρχή του τέλους
Με την επιστροφή του ζευγαριού στην Ελλάδα αρχίζει η φθορά, ενώ λίγο καιρό αργότερα η εικόνα τής ως τότε λαμπερής Τάνιας αρχίζει να «γκριζάρει». Ορισμένοι αρχίζουν να εγείρουν ερωτήματα για τους χειρισμούς της σε μερικές υποθέσεις του Χρηματιστηρίου. Τα ερωτήματα ακολουθεί και μια επώνυμη καταγγελία ενός εκ των κατηγορουμένων στις μετοχές-«φούσκες», ο οποίος υποστηρίζει ότι η ανακρίτρια ενεργεί εκβιαζόμενη από διάδικο στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου. Ο καταγγελλόμενος εκβιασμός δεν αφορά τίποτε άλλο παρά τον δεσμό της Τάνιας με τον.
Το 2003 η Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια παραιτείται από το δικαστικό σώμα και η παραίτησή της γίνεται δεκτή από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης. Με αφορμή την εις βάρος της καταγγελία διενεργείται έρευνα η οποία καταλήγει σε άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον της για «παράβαση καθήκοντος», «αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης» και «δωροληψία».
Ωστόσο η «πτώση» της Τάνιας μέλλεται να έχει και συνέχεια. Λίγα χρόνια μετά την παραίτησή της οι αποκαλύψεις για δράση παραδικαστικού κυκλώματος στον χώρο της Δικαιοσύνης γίνονται «χιονοστιβάδα» που παρασύρει αρκετά ονόματα δικαστών. Ανάμεσά τους και αυτό της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια.
Οι εφέτες-ανακριτές του παραδικαστικού κυκλώματος διερευνούν διάφορες καταγγελίες: Για καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς της μέσω offshore εταιρειών ενδιαφερόντων του επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλου, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος για τη μετοχή της εταιρείας Σιγάλας. Για επενδύσεις χρημάτων από δωροδοκία του επιχειρηματία Σωτήρη Κρητικού σε αγορές μετοχών μέσω της χρηματιστηριακής εταιρείας Axon. Για την αγοραπωλησία μεζονέτας στη Νέα Ερυθραία, η οποία την περασμένη Πέμπτη δημεύθηκε από το δικαστήριο γιατί αγοράστηκε με «βρώμικο» χρήμα.
Τον Σεπτέμβριο του 2005 οι εφέτες-ανακριτές εκδίδουν ένταλμα σύλληψης εις βάρος της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία λίγους μήνες πριν έχει «εισπράξει» συνολική ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων και πέντε μηνών από δύο δικαστήρια.
Η Τάνια όλον τον καιρό που την αναζητούν οι Αρχές βρίσκεται στο Παρίσι, όπου εντοπίζεται και συλλαμβάνεται στα τέλη του 2005. Στη χώρα μας εκδίδεται τον Μάρτιο του 2006 και φυσικά οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού ως προσωρινά κρατούμενη. Στα αιτήματά της για αποφυλάκιση επικαλείται γνωματεύσεις γιατρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η αξιολόγηση ενός ψυχιάτρου ο οποίος αναφέρει ότι διαφαίνεται έντονα στην Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια ένας «αυτοκτονικός ιδεασμός». Το πετυχαίνει. Αποφυλακίζεται στα τέλη του 2006, όμως δύο μήνες αργότερα επιστρέφει στη φυλακή, καθώς ο Αρειος Πάγος αναιρεί το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, αμφισβητώντας παράλληλα και την ειλικρίνεια ενός εκ των γιατρών που γνωμάτευσαν σχετικά με τα προβλήματα υγείας της πρώην πρωτοδίκου. Επιστρέφει τότε για μία ακόμη φορά στον Κορυδαλλό, όπου ίσως να προτιμούσε να μείνει και τώρα – κατ’ εξαίρεση, μια και σε αυτή τη φυλακή κρατούνται πια μόνον οι προφυλακισμένες. Θέση για τις καταδικασθείσες υπάρχει πια μόνο στο σωφρονιστικό κατάστημα γυναικών της Θήβας.
Οι καταδίκες
Τον αέρα της ελευθερίας ανέπνευσε η Τάνια μεσούσης της μεγάλης δίκης για το παραδικαστικό κύκλωμα. Εκεί η πρώην δικαστής δείχνει το ταμπεραμέντο της. Αυθόρμητη και μαχητική επιτίθεται κατά του εισαγγελέα και δεν διστάζει να αποκαλέσει «ψεύτη» τον συγκατηγορούμενό της Ευάγγελο Καλούση για όσα γράφει στο βιβλίο του σχετικά με την επίμαχη κρουαζιέρα.
Εννέα μήνες μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας η Τάνια επέστρεψε στη φυλακή, όπως και ο Ευ. Καλούσης που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 χρόνων και 2 μηνών.
Εκτός φυλακής παρέμεινε ο δικηγόρος Αθηνών Σάκης Κεχαγιόγλου με 6 χρόνια κάθειρξη μετά τον ανασταλτικό χαρακτήρα που αναγνωρίστηκε στην έφεσή του, όπως και για τους καταδικασθέντες Σ. Κρητικό (4 χρόνια και 1 μήνας), Θ. Αμαριανό, πρώην πλέον σύζυγο της Τάνιας (4 χρόνια), και τους επιχειρηματίες Ευστράτιο Βαλυράκη και Αντώνη Γεωργίου (4 χρόνια και 6 μήνες και 2 χρόνια, αντίστοιχα). Αθώοι βγήκαν από το δικαστήριο μόνον ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Γιώργος Νικολακόπουλος και ο καπετάνιος του «Sea U Βάιος Ευαγγελόπουλος.