ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙστην ενεργό δικηγορία ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου έπειτα από 12 χρόνια συνταξιοδότησης, προκαλώντας αναταράξεις στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Προηγήθηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης του κ. Σωτ. Χατζηγάκη η οποία αποδέχεται τον επαναδιορισμό του πρώην βουλευτή και υπουργού. Είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται ανάλογο αίτημα στον ΔΣΑ και ευλόγως έχει προκαλέσει τον προβληματισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα να το εξετάσουν.
Oκ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διορίστηκε για πρώτη φορά δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιούλιο του 1974 και το σχετικό διάταγμα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 345/74 και άσκησε δικηγορία ως τον Δεκέμβριο του 1996, οπότε παραιτήθηκε για να συνταξιοδοτηθεί, και ο ΔΣΑ τον ανακήρυξε επίτιμο δικηγόρο για την προσφορά του στο Σώμα. Στις εκλογές του 2007 δεν εξελέγη βουλευτής αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα, ως υπεύθυνος του ΠαΣοΚ για θέματα Δικαιοσύνης, είχε αναδειχθεί σε σφοδρό πολέμιο της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα ευθύνης του.
Η είδηση, λοιπόν, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκης συναίνεσε στον επαναδιορισμό του κ. Παπαϊωάννου με την απόφαση 73299/31.7.2008, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 753/13.8.2008, προκάλεσε αίσθηση στους νομικούς κύκλους. Εν συνεχεία ο πρώην βουλευτής ορκίστηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών και την 1η Σεπτεμβρίου κατέθεσε αίτηση στον ΔΣΑ, προκειμένου να καταχωρηθεί ξανά στα Μητρώα και να αποκτήσει δελτίο ταυτότητας δικηγόρου. Το αίτημά του επρόκειτο να συζητηθεί την προηγούμενη Πέμπτη αλλά αναβλήθηκε για την προσεχή εβδομάδα. «Αποφάσισα να κάνω ξανά δικηγορία» εξηγεί ο κ. Παπαϊωάννου «επειδή είμαι 62 ετών και θέλω να ασχολούμαι με κάτι, είμαι ενεργός πολίτης. Εκλεισα το γραφείο μου λόγω του ασυμβιβάστου και δεν το μεταβίβασα σε άλλονεπειδή δεν ήθελα να κοροϊδεύω.Τήρησα τη νομιμότητα.Δεν αποτελώ μοναδική περίπτωση. Υπέβαλα αίτηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης,διεκδικώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργασία».
Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που διατηρούν επιφυλάξεις για τον επαναδιορισμό του κ. Παπαϊωάννου επισημαίνουν ότι ο νόμος περιγράφει ρητά και εξαντλητικά τις περιπτώσεις όπου ήθελε να δώσει δυνατότητα επαναδιορισμού και θέτουν θέμα νομιμότητας της απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης μολονότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν δικαιούνται να ελέγξουν τον υπουργό στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Θ.Σχοινάς επισημαίνει ότι «πρώτη φορά έρχεται τέτοιο θέμα στο διοικητικό συμβούλιο.Πρόκειται ουσιαστικά για ανάκληση συνταξιοδότησης.Μπορεί να αφορά και άλλους και γι΄ αυτό το κρατήσαμε για να το ψάξουμε.Θα πρέπει να εξετάσουμε και τη νομιμότητα της πράξης του υπουργού».
Ηπαράταξη «Αλληλεγγύη» η οποία πρόσκειται στο ΠαΣοΚ εκφράζει κατηγορηματική αντίθεση στον επαναδιορισμό συνταξιούχων, ασχέτως της συγκεκριμένης περίπτωσης, θεωρώντας ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τους νέους δικηγόρους. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημ.Παξινός, παρ΄ ότι είπε στον κ. Παπαϊωάννου ότι το θέμα του θα τακτοποιηθεί κατά την ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ, αρνείται να μιλήσει για την υπόθεση και συνιστά αναμονή ωσότου ληφθεί η απόφαση του ΔΣ, πιθανόν την προσεχή Πέμπτη. «Είδα το αίτημα πολύ ανθρώπινο και κοινωνικό» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ. Στο υπουργείο αποφεύγουν να επιβεβαιώσουν αν υπήρξε απευθείας συνεννόηση των δύο ανδρών, λένε όμως ότι ο κ. Παπαϊωάννου κατέθεσε μια πλήρως τεκμηριωμένη αίτηση. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπ΄ αριθμ. 1618/1998 και 413/1993 επανήλθαν σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 21 του ν.δ. 3026/1954. Αυτές επιτρέπουν τον επαναδιορισμό δικηγόρου εφόσον η αίτηση υποβληθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης μέσα σε πέντε χρόνια από την έξοδο από το δικηγορικό λειτούργημα. Με βάση, όμως, νεότερη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κρίσιμο στοιχείο για τον επαναδιορισμό έπειτα από την παρέλευση της πενταετίας είναι αν ο αιτών έχει αποξενωθεί ή όχι από το δικηγορικό λειτούργημα.
«Η υπηρεσία μας έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο ανωτέρω (σ.σ.: ο κ. Παπαϊωάννου) από τη δραστηριότητα την οποία λόγω της βουλευτικής του ιδιότητος ανέπτυξε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την έξοδό του από το δικηγορικό λειτούργημα, προδήλως δεν έχει αποξενωθεί από τη νομική επιστήμη και προέβη στον επαναδιορισμό του» αναφέρεται σε σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα. Υστερα από αυτά αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του ΔΣΑ.