ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ.
Μοναχοί με Rolex, πολυτελή αυτοκίνητα και τεράστια περιουσία. Οι Αγιοταφίτες, οι διάδοχοι της κληρονομιάς του Τάγματος των Σπουδαίων, που έλαμψαν με την πορεία και την προσφορά τους στις σελίδες της Ιστορίας του χριστιανισμού στην Αγία Γη, επιδίδονται τις τελευταίες δεκαετίες σε έναν αγώνα άκρατου πλουτισμού. Ορισμένοι ιεράρχες, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, απέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες περιουσίες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την καταβολή των μισθών των δασκάλων και των καθηγητών των σχολείων, οι ίδιοι διαθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μετοχές σε πλοία, ενώ κάποιοι είναι και κληρονόμοι μεγάλων περιουσιών.
Το φαινόμενο που ξεκίνησε επί Βενεδίκτου γιγαντώθηκε επί Πατριαρχίας Διοδώρου και συνεχίστηκε όταν Πατριάρχης ήταν ο κ. Ειρηναίος. Την κατάσταση γνωρίζει πολύ καλά και ο σημερινός προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο οποίος, όπως και ο κύριος αντίπαλός του στη διεκδίκηση του πατριαρχικού θρόνου Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, μαζί με τους δεκάδες αφιερωμένους Αγιοταφίτες παραμένουν σταθερά μακριά από τον πειρασμό του χρήματος. Ωστόσο το πρόβλημα του πλουτισμού αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους των κρίσεων που κατά καιρούς ξεσπούν στο Πατριαρχείο και απειλούν να διασπάσουν τη συνοχή του.
Μητροπολίτης με στενές σχέσεις με ανώτερους αξιωματούχους της περιοχής που ποιμαίνει, έφυγε σε νεαρή ηλικία από την Ελλάδα. Χωρίς ιδιαίτερες θεολογικές γνώσεις, ο ιεράρχης κατάφερε να αναδειχθεί στα ανώτερα αξιώματα της Αδελφότητας και μάλιστα ο ρόλος του είναι καίριος και καθοριστικός για το μέλλον του Πατριαρχείου. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και λέγεται ότι διαθέτει μια μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αρχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και βρίσκεται σε συνεργασία με ορισμένα τουριστικά γραφεία που πραγματοποιούν εκδρομές στη γη όπου γεννήθηκε, περπάτησε, βαπτίστηκε, κήρυξε και σταυρώθηκε ο Χριστός.
Μητροπολίτης από τους πλέον γνωστούς και προβεβλημένους, που σήμερα δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, αναπτύσσει κυρίως σχέσεις με ρώσους επιχειρηματίες και φέρεται να διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπάθησε σύμφωνα με πληροφορίες να ανεγείρει ένα ξενοδοχείο στην Ιερουσαλήμ και ζήτησε την παραχώρηση οικοπέδου του Πατριαρχείου που βρίσκεται κοντά στη Γεθσημανή για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων αλλά, όπως λέγεται, σκόνταψε στη σθεναρή αντίσταση των συνεργατών του Πατριάρχη.
Ετερος ιεράρχης, από εκείνους που τους βλέπει κανείς διαρκώς δίπλα σε κάποιον Πατριάρχη, επιδίδεται, όπως λέγεται, στην ανάπτυξη του τουρισμού στην Αγία Γη και συνεργάζεται με τουριστικά πρακτορεία της Βόρειας και σε ορισμένες περιπτώσεις και της Νότιας Ελλάδας, γι’ αυτό και σχεδόν καθημερινά ξεναγεί έλληνες προσκυνητές στα πανάγια προσκυνήματα. Αλλος ιεράρχης, ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην κρίση που υπάρχει μεταξύ του Πατριαρχείου και της κυβέρνησης της Ιορδανίας, φρόντισε να κληρονομήσει μια ακίνητη περιουσία αξίας εκατομμυρίων ευρώ στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία ιεράρχες, όπως λέγεται, προτιμούν τη σιγουριά που προσφέρουν οι ελβετικές τράπεζες και ουδείς μπορεί να γνωρίζει το ύψος των τραπεζικών τους λογαριασμών. Απομονωμένοι στα κελιά τους παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν στην Αδελφότητα και ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από τα τεκταινόμενα, έχοντας τη σιγουριά ότι δεν θα πεινάσουν στα γεράματά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία διέθετε, όπως ισχυρίζονται κληρικοί, και ο Πατριάρχης Διόδωρος, γι’ αυτό και μετά την εκδημία του καταβλήθηκε προσπάθεια για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν χρήματα και σε ποιους λογαριασμούς.
Κάποιοι κληρικοί που υπηρετούν σε καίριες θέσεις φέρονται να διαθέτουν ξενοδοχεία στη νησιωτική Ελλάδα και μετοχές σε πλοία.
Στο «παιχνίδι του χρήματος» συμμετέχουν και ορισμένοι αραβόφωνοι κληρικοί. Ετσι, παρά τον πενιχρό μισθό τους μπορούν να ζουν πολυτελώς και να ταξιδεύουν διαρκώς στο εξωτερικό.
Πολλοί ιεράρχες έχουν αδυναμία στα βαρύτιμα εγκόλπια, στα ακριβά ωρολόγια τύπου Rolex και στα πολυτελή αυτοκίνητα. «Αν δεν έχεις μεγάλο αυτοκίνητο, δεν σε σέβονται» υποστηρίζουν ορισμένοι κληρικοί και η απόδειξη του γεγονότος είναι οι μεγάλου κυβισμού Μερτσέντες που διατηρούν ορισμένοι ιεράρχες, αλλά και η δωρεά μιας Τζάγκουαρ που χάρισε Ελληνας του εξωτερικού στον Πατριάρχη κ. Θεόφιλο, διότι τα αυτοκίνητα του Πατριαρχείου βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του κ. Ειρηναίου.
Οι πηγές των εσόδων των εν λόγω κληρικών είναι «πολυεθνικές». Οι προσκυνητές από την Ελλάδα, πλούσιες Ελληνίδες που επιθυμούν να αφιερώσουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους στον Πανάγιο Τάφο, ρώσοι επιχειρηματίες που επενδύουν ή επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή, πλούσιοι Παλαιστίνιοι και Αραβες χριστιανοί ορθόδοξοι που ζουν στην Ευρώπη, στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική αποτελούν τις κύριες πηγές άντλησης των εσόδων τους.
Ο κ. Θεόφιλος και πολλοί Αγιοταφιτές θεωρούν ότι το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, όμως οι εν λόγω κληρικοί έχουν αποκτήσει μεγάλη δύναμη και με τις κινήσεις τους μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο κλυδωνισμό του θρόνου του εκάστοτε Πατριάρχη.
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί μεταξύ Αθήνας, Ιερουσαλήμ και Αμμάν καθώς, όπως όλα δείχνουν, την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται επισήμως την Ιορδανία. Η κυρία Μπακογιάννη και το στενό της επιτελείο επιθυμούν εντός των επομένων ωρών να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει σημειωθεί στις σχέσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου με την ιορδανική κυβέρνηση, η οποία πριν από περίπου έναν μήνα ήρε την αναγνώρισή του. Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας οι δικηγόροι του Πατριαρχείου με εντολή του κ. Θεόφιλου και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών για τα εκκλησιαστικά ζητήματα κ. Θ. Κασσίμη συγκέντρωναν όλα τα οικονομικά στοιχεία και τα συμβόλαια που αποδεικνύουν, όπως επισημαίνουν, ότι ο κ. Θεόφιλος δεν πούλησε ούτε ενοικίασε ακίνητα. Οι Ιορδανοί δηλώνουν στους έλληνες αξιωματούχους ότι δεν αμφισβητούν την εντιμότητα του κ. Θεόφιλου, άλλωστε γνωρίζουν ότι ζει σε ένα σπίτι, στερούμενος ακόμη και ενός αξιοπρεπούς βίου. Αλλά την ίδια στιγμή, στηριζόμενοι στις καταγγελίες δικηγόρου που συνδέεται με τον έκπτωτο Πατριάρχη κ. Ειρηναίο, κατηγορούν τον κ. Θεόφιλο και τον νομικό του σύμβουλο κ. Ράμι Μούγκραμπι για εκποιήσεις ακινήτων. Στα μέσα της εβδομάδας και μετά την παρέμβαση του βασιλιά Αμπντάλα ο κ. Θεόφιλος απέστειλε στον πρωθυπουργό της Ιορδανίας πολυσέλιδο υπόμνημα με το οποίο απαντά σε όλες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε βάρος του. Συγκεκριμένα:
* Για το οικόπεδο στην Παλαιά Πόλη για το οποίο κατηγορήθηκε ότι παραχώρησε σε Ισραηλινούς, παρουσίασε έγγραφο που δείχνει ότι το Πατριαρχείο το έχει χάσει εξαιτίας μια υποθήκης από το 1936.
* Για τα καταστήματα στην Παλαιά Πόλη τα οποία δηλωνόταν από ιορδανικής πλευράς ότι ενοικιάστηκαν σε ισραηλινών συμφερόντων εταιρείες, ο κ. Θεόφιλος παρέδωσε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε βοήθεια για την αξιοποίησή τους από το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών ύστερα από διαπραγματεύσεις με τον Κουστωδό του Πάπα στην Αγία Γη.
* Για τα δύο σπίτια και το ξενοδοχείο που βρίσκονται στην Παλαιά Πόλη και φερόταν ότι ενοικίασε και πάλι σε Ισραηλινούς, ο κ. Θεόφιλος εμφανίζει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία βρισκόταν στη διαδικασία ενοικίασης προ της εκλογής του και ο ίδιος σταμάτησε τις παραχωρήσεις.
* Για το οικόπεδο που παραχωρήθηκε σε ξένη διπλωματική αρχή, και πάλι παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με οποία η πράξη παραχώρησης έγινε στο παρελθόν.
Θεόφιλος προς πρωθυπουργό
Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ιορδανίας ο κ. Θεόφιλος δηλώνει τη μεγάλη του λύπη για τις κατηγορίες σε βάρος του, οι οποίες, όπως επισημαίνει, προέρχονται από «ψευδή και κατασκευασμένα στοιχεία». «Οι καταγγελίες» προσθέτει, διατυπώθηκαν «από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του Πατριαρχείου. Από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου έπρεπε να αντιμετωπίσω χρέη ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία ξεπέρασα με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και ανθρώπων που αγαπούν τον Πατριαρχείο». Ταυτόχρονα ο κ. Θεόφιλος διαβεβαιώνει τον Ιορδανό πρωθυπουργό: «Δεν έχω παραχωρήσει κανένα πληρεξούσιο σε δικηγόρους ή άλλο παράγοντα με το οποίο να δίνω το δικαίωμα αγοραπωλησιών. Τα μόνα πληρεξούσια που παρέδωσα ήταν για την παρουσία και την εκπροσώπηση του Πατριαρχείου έναντι των δικαστηρίων». Τα στοιχεία του κ. Θεόφιλου προκάλεσαν αίσθηση στην ιορδανική πλευρά και, όπως έλεγαν έλληνες διπλωμάτες, αναμένεται να βοηθήσουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για την εξεύρεση μιας λύσης και την απομόνωση των ακραίων στοιχείων που προκάλεσαν την κρίση, στηριζόμενοι σε καταγγελίες.